25 / 04 / 2024

3. Havalimanı THY’yi farklı bir boyuta taşıyacak!

3. Havalimanı THY’yi farklı bir boyuta taşıyacak!

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, İstanbul’da yapım aşamasında olan 3.Havalimanı’nın THY’yi farklı bir boyuta taşıyacağını söyledi. İşte görüşleri...



Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, İstanbul’da yapım aşamasında olan 3.Havalimanı’nın THY’yi farklı bir boyuta taşıyacağını söyledi. 3.Havalimanı’na sadece bir havalimanı projesi olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizen İlker Aycı, “Söz konusu havalimanı 40 km çapında bir yeni bir yaşam merkezi yaratacak. Burada finans merkeziyle, fuar merkeziyle, ticaret, eğlence ve turizm alanlarıyla yeni bir İstanbul yaratılacak” diye konuştu. 


Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, ABD’deki 8.uçuş noktası olan Miami uçuşlarına başlanılması nedeniyle düzenlenen etkinliklerin dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Miami’nin THY ve Türkiye için çok önemli bir açılım olduğunu söyleyen İlker Aycı, özellikle kruvaziyer gemilerle yapılan turizmin çok ileri olduğu kentten deniz yolu aracılığı ile farklı destinasyonlara ulaşıldığına dikkat çekti. Aycı, “Kruvaziyer turizm yapan bazı şirketlerin başkanları ile tanıştık. Kazan kazan ilişkisi gördüğümüz tüm işbirliklerine açığız” diye konuştu. 


ABD hattında hedef günlük 6 bin 500 yolcu 


THY için ABD’nin çok önemli olduğuna vurgu yapan İlker Aycı sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’de 8.uçuş noktamız Miami. Miami Havalimanı, ABD’de Seatle ile birlikte en ciddi büyüme potansiyeli gösteren havalimanı durumunda. Bu nedenle burada olmak bizim için çok önemliydi. Kısa süre içinde Atlanta’yı açıyoruz. Atlanta’da çok önemli bir nokta ve buradan ABD’nin içlerine uçma yönlü planlarımız da var. THY olarak günde 5 bin 500 yolcu taşıdığımız ABD uçuşlarımızda haftalık bazda 70 olan frekans sayımızı 80’e çıkarmayı hedefl iyoruz. Böylelikle bu pazarda daha derinlik kazanmış olacağız.” 


ABD pazarının dünya havacılığındaki payının bugün yüzde 26’lar seviyesinde olduğu bilgisini paylaşan İlker Aycı, önümüzdeki yıllarda söz konusu oranın bir miktar azalacağını ve Asya Pasifik pazarının öneminin artacağını fakat Avrupa, Asya Pasifik ve ABD şeklindeki pazarda ciddi bir değişim beklemediğini söyledi. Bir soru üzerine Türkiye’de havacılık sanayinin gelişmesinin THY için de büyük önem taşıdığını belirtten İlker Aycı sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu sanayinin gelişmesi için adımlar atılıyor. Dünya piyasasında rekabetçi olmaya çalışılıyor. Neyi destekleyebiliriz, onun çalışmasını yapıyoruz. THY olarak teknolojik dönüşüme destek verecek konular üzerinde konuşuyoruz. Türk havacılğında TAİ çok önemli bir oyuncu ama THY’de önemli bir oyuncu. Teşviklerimizi kullanıp ne bizim için avantajlıysa orada olacağız. ” Aycı, sadece uçak alan ve işleten bir şirket olarak anılmak istemediklerini, değer üreterek Türkiye’ye kazandırmayı amaçladıklarını da aktardı. 


3.Havalimanı’nı sabırsızlıkla bekliyoruz 


Sohbette 3. Havalimanı’na yönelik değerlendirmelerde bulunan İlker Aycı, söz konusu havalimanını THY olarak sabırsızlıkla beklediklerinin altını çizdi. “İnşaatı yapan İGA ile sık sık toplantılar yapıyoruz” diyen Aycı sözlerini şöyle sürdürdü: “ Çok büyük bir projeden bahsediyoruz. Şu anki yolcu sayılarını katlayacak bir havalimanı. Özellikle transit yolcunun önemli olacağı bir havalimanı olacak. Bu nedenle de transit tolcu kapasitesinin çok iyi yönetilmesi gerekiyor. İGA’nın dünya örnekleri ve bizim tecrübelerimizi dikkate almaları projenin başarısı açısından önemli birşey.” 


THY açısından İstanbul’un olmazsa olmaz bir konumda olduğunun altını çizen İlker Aycı, “3. Havalimanı’nı sadece bir havaalanı projesi olarak görmemek gerekiyor. Burası 40 km yarı çaplı bir yaşam alanı olacak. Finans merkeziyle, fuar merkeziyle, ticaret, eğlence turizm ile. Yeni havalimanıyla yeni fuar merkezleri burada yapılcak, finans merkezi burada olacak. Biz de THY olarak sorumluluğumuzu en iyi şekilde taşıyacağız. Bu nedenle de en iyi bagaj, en iyi yolcu taşıma sistemlerini getiriyoruz. 3.Havalimanı ile başka bir yere sıçrayacağız” şeklinde konuştu. 


Yeni konfigürasyonlar üzerinde çalışıyoruz Uçak tiplerinde geniş gövde uçaklara yönelik planları olduğu bilgisini paylaşan İlker Aycı, “Büyük gövdeler var projeksiyonumuzda ama bizim Atatürk Havalimanı’ndaki koşullarımız bu uçaklarda iniş kalkışa izin vermiyor. Yeni konfigürasyonlar üzerinde çalışıyoruz. Kapasiteleri de gözden geçiriyoruz. 2016’da 49 yeni uçağımız gelecek. 298 olan uçak sayımız 350’lere dayanacak. Bu büyümeyle birlikte kapasite büyümesini planlamak, emniyet, konfor ve insan kaynaklarında da aynı eğitimi sürdürmek aynı kokpitk kalitesini sunabilmek bizim önceliklerimiz” dedi. Atatürk Havalimanı’nda kompakt operasyon yaptıklarını dile getiren Aycı, “Ama iş, dünyanın en büyük havalimanlarından birine sahip olmak, üstelik 500 uçak park kapasiteli, üstelik de burada birbirinden bağımsız 5+1 pisti olan, 150 milyonluk 4 terminal kapasiteli bir yere gidiyorsa, daha birinci aşaması 90 milyon oluyorsa, elbette burada biz geniş gövdede başka şeyler düşüneceğiz” diye konuştu. 


Yeni yolcu salonları hizmete girecek 


THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, Washington ile New York’ta yeni yolcu salonlarını hizmete açacaklarını da söyledi. THY yolcularını sadece uçak içinde ağırlayamayacaklarını ifade eden Aycı, “Artık havaalanına girer girmez yolcumuza hakim olup, onu en güzel şekilde THY’nin hizmet kalitesinden, konfor kalitesinden yararlandıracağız. Yani müşteriyi girer girmez pamuklara saracak hizmet anlayışını da beraberinde getireceğiz” ifadelerini kullandı. 


Asıl performansımızı 2016 yaz tarifesinde göreceğiz 


2015’in hava şartları bakımından en sorunlu yıllardan biri olduğuna değinen İlker Aycı, birçok olumsuz durumla karşılaştıklarını belirterek, “2015 performansımızın net değerlendirilebileceği bir yıl değil. Havalimanındaki inşaat çalışmaları bittikten sonra 2016 yılı yaz tarifesi bizim asıl performansımızı göreceğimiz bir yıl olacaktır. Tıpkı 2012’de olduğu gibi” diye konuştu.


THY, Guinness Dünya Rekorları’na adını yazdırdı


Dünyanın en uzun kumdan kalesini, Miami’deki Virginia Key Beach Park’da inşa ettiren Türk Hava Yolları, 25 Ekim’de başladığı Miami seferlerinin tanıtımına katkı sağladı. 7 kez Guinness Rekorlar Kitabı’na ismini yazdıran, kumdan heykeltraşlık şirketi; ‘The Sand Sculpture Company’ nin sahibi Ted Siebert ile dünyanın en uzun kumdan kalesinin inşasına yönelik ortak bir girişimde bulunan Türk Hava Yolları, Miami’de 26 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşen basın toplantısıyla, hâlihazırda var olan rekorun, Virginia Key Beach Park’da inşa ettirilen “Kumdan Kale” ile egale edildiğini kamuoyuna ilân etti. Türk Hava Yolları’nın küresel ağını görsel anlamda tanıtan Kale, 19 heykeltıraşın emeğiyle, 1.800 tonun üzerinde kum kullanılarak, yaklaşık 2 haftada tamamlandı. Kalenin toplam 418.06368 m2’lik alanda 13,97635 metreyi bulan yüksekliği ise, aynı gün gerçekleşen tanıtım etkinliğinde doğrulanarak kayıt altına alındı. Etkinlikte THY Yöntim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve THY personeli kumdan kalenin önünde günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.


Miami'de yatırımcılarla buluşuldu


Miami’de yatırımcılarla buluşuldu Hat açılışı için geldikleri Miami’de Başbakanlık Yatırım Ajansı ile birlikte ABD’li yatırımcı grubu ile toplantılar gerçekleştirdikleri bilgisini veren İlker Aycı, bu toplantılara içinde Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Türkiye’den iş adamlarının da olduğu önemli görüşmeler yapıldığını ve söz konusu toplantılarda başta havacılık endüstürisi olmak üzere enerji gibi alanlarda ilerleyen dönemlerdeki fırsatların konuşulduğunu belirtti. Aycı, “Hat açılışımıza böyle bir zengilikte kattık” dedi.


Yeni bir sponsorluk daha


THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY’nin sporda yeni bir sponsorluğa daha imza atmaya hazırlandığını söyledi. Dünyanın bir çok ülkesinde milyonlarca kişi tarafından yakından takip edilen Avrupa Rugby Ligi’ne sponsor olduklarını açıklayan Aycı, söz konusu anlaşmanın imzalarının önümüzdeki hafta İngilte’de atılacağını ve THY’nin önemli bir spor dalına daha sponsor olarak dünyanın en iyisi olma amacı yönündeki tanıtım faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğinin altını çizdi.


Geri Dön