29 / 03 / 2024

3. havalimanıyla Atatürk Havalimanı tarifeli seferi yapılmayacak!

3. havalimanıyla Atatürk Havalimanı tarifeli seferi yapılmayacak!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'da 3. havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferlerin yapılmayacağını belirtti....



Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'da 3. havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferlerin yapılmayacağını belirterek, ''Atatürk Havalimanı'nın mevcut alanında her hangi bir küçülme olmayacak. Atatürk Havalimanı, havacılık sektöründe farklı fonksiyonlar için kullanılabilir. Dünyada havacılık fuarlarının yapıldığı çok büyük yerler var, neden İstanbul bunlardan birisi olmasın-'' dedi. 

     DHMİ Genel Müdürü Birdal, kurumun Florya Sosyal Tesisleri'nde, Atatürk Havalimanı Muhabirleri Derneği üyelerine açıklamalarda bulundu, sorularını yanıtladı. 

     Birdal, İstanbul'a 3. havalimanı yapıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'nın geleceğiyle ilgili soru üzerine, kente 3. havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferlerin yapılmayacağını söyledi. 

     Havalimanında genel havacılığın devam edeceğini belirten Birdal, ''Şirketler burada kalmayı istedikleri sürece bakım onarım hangarları, kargo faaliyeti devam edecek. Atatürk Havalimanı'nın mevcut alanında her hangi bir küçülme olmayacak. Atatürk Havalimanı, havacılık sektöründe farklı fonksiyonlar için kullanılabilir. Dünyada havacılık fuarlarının yapıldığı çok büyük yerler var, neden İstanbul bunlardan birisi olmasın-'' diye konuştu. 

     

     -''3. havalimanı değil, yeni havalimanı''- 

     

     Yoğun ve titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Birdal, ''3. havalimanı'' değil, ''yeni havalimanı'' ifadesinin daha uygun olacağını söyledi. 

     Birdal, 3. havalimanının ihale başvurularıyla ilgili, ''28 Ocak'tan itibaren şartname satışına başlayacağız'' dedi. 

     Şartnameyi alanları, işin stratejisi gereği ihale gününe kadar kamuoyuyla paylaşmayı düşünmediklerini belirten Birdal, ''Yerli yabancı pek çok şirket ilgi gösterdi, inşallah bu ilginin ihaleye de yansımasını bekliyoruz'' diye konuştu. 

     ''Atatürk Havalimanı'nda iyi çalışan tecrübeli bir personel ağı var, bunlar 3. havalimanına nasıl taşınacak-'' sorusuna Birdal, ''Bundan önceki yap-işlet-devret modelinde nasıl taşındıysa aynı şekilde. Yaptığımız projelerde hiç bir personelimizin ne yerini değiştirdik ne de işten çıkarttık. Yeni havalimanında da hava trafik hizmetini biz vereceğiz. Türkiye'de bu görev, DHMİ'de olduğuna göre, oraya verilecek hizmetin sahibi de yine biz olacağız'' yanıtını verdi. 

     Atatürk Havalimanı'nı işleten şirketin anlaşma süresinin bitip bitmediğine ilişkin soruya Birdal, ''Türkiye bir hukuk devleti. Altında devletimizin imzası bulunan hiç bir sözleşme içerisinde yer alan hak ve hükümlülükler zayi olmaz. Kimin ne hakkı varsa o yerine getirilecektir. İhaleyle ilgilenen firmalar da görecektir. Ne şu anda Atatürk Havalimanı'nı işleten firmayla ilgili ne de geleceğiyle ilgili hiç bir kaygıya mahal verilmeyecek bir şartname hazırlandı'' karşılığını verdi. 

     Havalimanları yakınındaki yapılaşmaların durumuna ilişkin Birdal, ''Atatürk Havalimanı civarındaki yapılaşmayı hepiniz görüyorsunuz. Arzumuz, yerel yönetimlerin, kendilerine verilen mania planlarına uygun imar planları yapmak ve bunu da sonuna kadar takip etmek'' dedi. 

     

     -''Cami de kilise de havra da olacak''- 

     

     DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, yeni havalimanının mimari özelliklerine ilişkin, şu bilgileri verdi: 

     ''Yapılacak proje ülkenin yüz akı ve ülkenin gelişmişliğinin de göstergesi olacak. Yeni havalimanı, hem moderniteyi hem de kültürümüzden esinlenen motifleri barındıracak. Bütün terminal binalarımızda bunu gözetiyoruz. Diyarbakır havalimanının ihalesini yaptık, orada bunu görürsünüz. 

     Mimar Sinan'ın kullandığı motifler de olabilir. Cami de kilise de havra da olacak. Genel anlamda herkesin ibadet edebileceği mekanlar olacak. Biz projeyi tarif ediyoruz, 7-8 aydır proje üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz. Projenin pek çok tarafı var, biz ihaleyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına yapacak olan tarafız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve pek çok kuruluş, binlerce kişi çalışmada yer alıyor.'' 

     THY'nin, yeni havalimanında kullanacağı alan ile ilgili Birdal, ''İhaleyi alan firmayla anlaşmak kaydıyla o terminalleri isteyen her hangi bir şirket kullanabilir. Yeni havalimanında kapasite çok daha fazla olacak. Burada kiralayacak şirketin işleten şirketle anlaşması önemli'' dedi. 

     Birdal, Atatürk Havalimanı'nda da mevcut durumda yeni park yerleri ve aprona ihtiyaç olduğunu, bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

     DHMİ'nin her yıl yüzlerce donanımlı elaman yetiştirdiğini de aktaran Birdal, kurumun akademi çalışmalarına ilişkin de ''Şu anda onun çalışmalarını yapıyoruz. Adı konmamış bir akademimiz var, ama adını da koyacağız'' diye konuştu. 

AA


Geri Dön