18 / 04 / 2024

3. nükleer için de Sinop gündemde!

3. nükleer için de Sinop gündemde!

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin Mersin Akkuyu’da kurulmasına yönelik çalışmalar devam ederken, üçüncü santral için de harekete geçildi. Enerji yönetiminden alınan bilgilere göre 3’üncü santral için çeşitli noktalarda saha incelemesi yapılıyor.



İlk santralin Akkuyu’da, ikincisinin ise Sinop’ta kurulma planının ardından Enerji Bakanlığı 3’üncü santral için yer tespit çalışmalarına başladı. Enerji Bakanlığı’nın masasında daha önce gündeme gelen İğneada’nın yanı sıra Sinop’taki mevcut sahaya ikinci bir santral kurulması da ikinci bir formül olarak bulunuyor. Enerji yönetiminden alınan bilgilere göre 3’üncü santral için çeşitli noktalarda saha incelemesi yapılıyor.


Soğutma suyu önemli


Santral yapımında soğutma suyu büyük önem taşıdığı için santralin su kaynağının yakınına yapılması gerekiyor. Santralin saha seçimi yapılırken, denize yakınlığın yanı sıra, depremsellik, nüfusun az olması, elektrik iletim noktalarına yakınlık ve askeri açıdan az sorunlu olması gibi faktörlere de dikkat ediliyor. Sinop’ta kurulması planlanan Türkiye’nin ikinci nükleer santrali için EÜAŞ’ın da deniz suyu sıcaklığı ve fay hatlarına yönelik çalışmalara başladığı öğrenildi. Öte yandan Türkiye, nükleer santral kurma çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor. Akkuyu’da ÇED raporu çalışmalarının son aşamaya geldiği öğrenildi.



Star 


Geri Dön