19 / 04 / 2024

30 büyükşehirde Değerli Konut Vergisi ödeyecek kaç konut var?

30 büyükşehirde Değerli Konut Vergisi ödeyecek kaç konut var?

Değeri 5 milyon liranın üzerinde olan mülklerden 'Değerli Konut Vergisi' alınması tasarısı Meclis'e sunuluyor. Uzmanlar bu karar yasalaşırsa lüks konut satışlarının daha da yavaşlayacağını söylüyor. Peki 30 büyükşehirde Değerli Konut Vergisi ödeyecek kaç konut var?



Yeni vergi reformu paketinden lüks konut sahibi olan vatandaşları üzecek haber çıktı.  Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yasa tasarısında pakette bir değişiklik olmaması halinde 5 milyon TL'den daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında yüzde 1 ek vergi daha konulması planlanıyor. Buna göre 5 milyon değerinde evi olan bir vatandaş yıllık ek olarak 50 bin lira Değerli Konut Vergisi ödeyecek.

Uzmanlar bu uygulamanın yürürlüğe geçmesi durumunda  lüks konut satışlarının azalacağını söylüyor. Peki Türkiye’deki 30 büyükşehir bölgesinde kaç adet 5 milyon lira ve üzeri konut satışta? Hangi kentte en pahalı ev ne kadar?

30 büyükşehirde Değerli Konut Vergisi ödeyecek kaç konut var?

İŞTE 30 İLDEKİ 5 MİLYON TL VE ÜZERİNDE SATILIK LÜKS KONUT SAYISI


İSTANBUL
Hürriyet Emlak’ın Sözcü gazetesi ile paylaştığı verilere göre; İstanbul’da 5.736 adet fiyatı 5 milyon lira ve üzeri konut sahibini bekliyor. Fiyatı en yüksek olan ise 550 milyon lira ile Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı… Bu yalının lüks konut vergisi 5.5 milyon lira. Yani bu yalının sahibi her yıl devlete 5.5 milyon lira ödeyecek.

MUĞLA
Muğla’da 512 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı Bodrum Yalıkavak’ta yer alan panoramik manzaralı villa. Değeri ise 40 milyon lira tutarında. Ödenecek olası ek vergisi yıllık 400 bin lira kadar.

İZMİR
İzmir’de ise 318 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut bulunuyor. Bunlar arasında en pahalı olanı 37 milyon lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi 370 bin liracivarında.

ANKARA
Ankara’da fiyatı 5 milyon lira üzerinde olan satılık konut sayısı 126. Bunlar arasında en pahalı olanı 35 milyon lira değerinde Gölbaşı’nda bulunuyor. Ödenecek olası ek vergisi ise 350 bin lira civarında.

ANTALYA
Antalya’da 82 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı ise 24 milyon lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı 240 bin lira civarında.

BALIKESİR
Balıkesir’de ise 29 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 56 milyon 890 bin lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı ise 568 bin 900 lira civarında.

SAKARYA
Sakarya’da ise 20 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 13 milyon lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı ise 130 bin liracivarında.

KOCAELİ
Kocaeli’nde 18 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı ise 18 milyon lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı 180 bin lira civarında.

AYDIN
Aydın’da 13 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 12 milyon lira değerinde. Ödenecek olası ek vergi tutarı ise 120 bin lira civarında.

ADANA
Adana’da ise 4 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 6 milyon 600 bin lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı ise 66 bin lira civarında.

KONYA
Konya’da 3 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 10 milyon 500 bin lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı 105 bin lira civarında.

MERSİN
Mersin’de 3 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı ise 6 milyon lira değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı 60 bin lira civarında.

ESKİŞEHİR
Eskişehir’de ise 2 adet 5 milyon TL üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 19 milyon 250 bin TL değerinde. Ödenecek olası ek vergisi tutarı 192 bin 500 TL civarında.

MANİSA
Manisa’da 2 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Bunlar arasında en pahalı olanı 7 milyon 500 bin lira değerinde. Ödenecek olası yıllık ek vergisi tutarı 75 bin lira civarında.

HATAY
Hatay’da 1 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Değeri 5 milyon 987 bin 500 lira. Ödenecek olası yıllık ek vergisi tutarı 59 bin 875 lira civarında.

KAYSERİ
Kayseri’de 1 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Değeri ise 10 milyon lira. Ödenecek olası yıllık ek vergisi tutarı 100 bin lira civarında.

TRABZON
Trabzon’da 1 adet 5 milyon lira üzerinde satılık konut mevcut. Değeri ise 5 milyon 470 bin lira. Ödenecek olası yıllık ek vergisi tutarı 54 bin 700 lira civarında.


10 BÜYÜKŞEHİR BÖLGESİNDE 5 MİLYON TL DEĞERİNDE KONUT YOK


Hürriyet Emlak verilerine göre; diğer büyükşehirlerde ise (Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Ordu, Samsum) 5 milyon lira ve üzerinde satılık konut bulunmuyor.

 

Emlak sektöründe gündem rezidans ve yalı vergisi!


Geri Dön