19 / 04 / 2024

3D yazıcıyla 24 saatte ev inşa edildi!

3D yazıcıyla 24 saatte ev inşa edildi!

3D yazıcıların kullanım alanları gün geçtikçe artıyor. Üç boyutlu yazıcılar inşaat sektörüne de el attı. 24 saatlik bir sürede ufak bir ev inşa etmeyi başardı.



İnşaat sektöründe üç boyutlu yazıcıları kullanmak henüz pek görülen bir şey değil. Bu alanda iki problem var, birincisi üç boyutlu yazıcı ile ev inşa etmek için yazıcının gerçekten de çok büyük olması gerekiyor, bu da maliyetleri artırıyor. İkincisi ise inşaat sektöründe çalışanların bu alandaki önyargıları. Ama Apis Cor isimli firma bu iki faktörü de ortadan kaldıracak bir yöntem geliştirmiş.


Üç boyutlu yazıcı ile üretilen köprü kullanıma açıldı

Rus kökenli firmanın Stupino şehrindeki ilk projesi, üç boyutlu yazıcı ile 24 saatte üretilmiş küçük bir ev. Bu ev 38 metrekare, içinde normal bir evde ihtiyacınız olan her şey var ve maliyeti sadece 10 bin 134 dolar. Bu paraya temel, duvarlar, tavan, çatı, duvar izolasyonu, pencereler ve iç yer döşemesi dahil. Evin içindeki eşyaların tamamı, proje destekçisi Samsung tarafından sağlanmış.


Evin özellikle Rusya'nın soğuk mevsiminde inşa edilmesi bir şans eseri değil. Apis Cor, üç boyutlu yazıcı sisteminin -35 santigrad derecede bile çalışacağını gösterebilmek için buna kalkışmış. Üç boyutlu yazıcının kendisi ise bir tasarım harikası denilebilir. Gövdesi 360 derece dönüyor, beton fışkırtan kolu 8,5 metreye kadar uzayabiliyor ve gövdesi 3,1 metreye kadar yükselebiliyor. Yazıcı günde 100 metrekarelik alan inşa edebiliyor. Böylece tek katlı her türlü tasarımı uygulamak mümkün.


Bu teknoloji ilk aşamada devprem veya sel felaketlerinden hasar görmüş bölgelerde yaşam koşullarını iyileştirmek için küçük ve hızlı evler inşa etmede kullanılabilir. Ayrıca düşük maliyeti sayesinde tek katlı evlerden oluşan siteler kurmak için de tercih edilebilir.



Sözcü


Geri Dön