25 / 04 / 2024

3’üncü Havalimanı inşaatında yerli malzeme ağırlıklı olmalı!

3’üncü Havalimanı inşaatında yerli malzeme ağırlıklı olmalı!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, projelerde yerli üretime öncelik verilmesini istedi. Bahçıvan, 3’üncü Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin ’yerli üretimle’ gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.



İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul’daki 3’üncü Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda ’yerli üretimle’ gerçekleşmesi, yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacıyla üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticaret İşletmeleri işbirliği ile gerçekleşen toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İGA Havalimanları Ortaklığı CEO’su Yusuf Akçayoğlu ve oda üyeleri katıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kamu ve özel sektör projelerinde yerli ürünlerin tercih edilmesinin Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacağına, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve uluslararası rekabet gücüne olumlu etki yapacağına dikkat çekti.


“3’ÜNCÜ HAVALİMANI, AĞIRLIKLI YERLİ ÜRETİMLE YAPILMALI”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bahçıvan, oda olarak yerli üretim ve yerli ürün alımını desteklemenin öncelikli hedefleri olduğunun altını çizdi. Bahçivan, “3’üncü Havalimanı ağırlıklı yerli üretimle yapılmalıdır. Türkiye imalat sanayi her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilir. İstanbul’un 3’üncü Havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazırız” dedi.


Bahçıvan, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden olan ve 10 milyar 242 milyon euro yatırım yapılması öngörülen 3’üncü Havalimanı inşaatının ülke ve sanayiciler için önemini vurguladı. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, 500 milyar dolar ihracat yapma, kişi başı gelirini 25 bin dolara yükseltme ve işsizlik oranını yüzde 5’e indirme gibi hedeflerinin, sahip olduğu üretim gücü ve potansiyel dikkate alındığında gerçekleşebileceğine dikkat çeken Bahçıvan, “Sanayimizin, yerli üretimin ve yerli ürün alımının desteklenmesiyle bu hedeflere ulaşmak mümkün olacak. Kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen projelerin alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesi, birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacak, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacak” dedi.


“SANAYİNİN REKABET GÜCÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Konuya ilişkin hükümet tarafından cesaretlendirici ve umut verici adımlar atıldığına dikkat çeken Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu alımı politikaları, tüm gelişmiş ekonomilerde, ülkelerin sanayileşme yeteneğini yükseltmek amacıyla bir araç olarak kullanılıyor. Bu açıdan Türkiye’de yalnızca kamu alımlarında değil, 3’üncü Havalimanı inşaatı örneğinde olduğu gibi özel sektör eliyle gerçekleştirilen projelerde de yerli üretime önem ve öncelik verilmesi sanayimizin rekabet gücünün gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. İmalat sanayimiz her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek konumda olup, kapasitesini de her geçen gün arttırmaktadır. İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük Sanayi Odası olarak söyleyebiliriz”


“YEREL ÜRETİCİLERLE İŞBİRLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİYORUZ”

Tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak olan İstanbul’un 3’üncü Havalimanı’nın inşaatını gerçekleştiren İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu da şöyle konuştu: “İstanbul’u ve ülkemizi dünya havacılık sektörünün merkezi haline getirmek amacıyla İGA olarak, İstanbul Yeni Havalimanı’nın inşaatında hızla yol alıyoruz. Şantiyemiz aslında dünyanın en büyüğü olmaya aday. Halen 10 binin üzerinde çalışanımız yeni havalimanının inşası için yoğun bir şekilde çalışıyor. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği içinde olmaya özen gösteriyoruz. İstanbul Sanayi Odası başta olmak üzere tüm iş ortaklarımızla projemizi hayata geçirmek için işbirliği halinde çalışmaya devam edeceğiz”.


Bugün


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


 İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nde Türk sanayisinden sağlanabilecek her türlü yerli katkıyı beklediklerini dile getirerek, "Türk firmalarına pozitif ayrımcılıkla bu işi yöneteceğiz ve bu projeyi tamamen milli bir proje haline getirmeyi isteriz. En azından büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz" dedi.


Akçayoğlu, İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) sanayicilere İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'ndeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.


Akçayoğlu, dünya haritası açılıp dikdörtgen hale getirildiğinde Türkiye'nin dikdörtgenin merkezinde bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin coğrafi avantajlarını havacılık sektöründe daha iddialı kullanabileceğini söyledi. 


İstanbul Yeni Havalimanı'nı "milli bir proje" olarak geliştirildiğini anlatan Akçayoğlu, "Proje hem tasarım hem yapım ayağı tamamen anahtar teslim bir projedir. Tasarım anlamında özellikle millileşme konusunda üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum" diye konuştu.

- "Yabancı tasarımcılara Türk tasarımcıyla 'evlilik' şartını koyduk" 

Mega proje için 40'a yakın tasarım paketi hazırlandığını anımsatan Akçayoğlu, tasarımların çoğunu Türk tasarımcılara emanet ettiklerini belirtti.  

Türkiye'de uzmanlığın zor olduğu hava tasarımı dizaynı gibi bazı alanlarda ise yabancı firmalarların tercih edildiğini aktaran Akçayoğlu, "Dünya büyükleriyle çalıştık. Hepsine iş verdik ama hepsine bir şart koştuk, direkt bir şart koştuk. Kesinlikle yanında bir Türk tasarımcıyla 'evlilik', iş ortaklığı şartını koyduk. Bu hem bizim projedeki esnekliğimizi artırdı hem Türkiye'ye bir know how girişini de sağlamış oldu" bilgilerini verdi.


Yaklaşık 15 yıl boyunca dünyada çeşitli havaalanı inşaatlarında çalıştığını aktaran Akçayoğlu, Yeni Havalimanı'nın Türk taahhüt endüstrisi için önemli fırsatları da beraberinde getirdiğini anlattı.

- "Bugüne kadar işin hamallığını yapıyorduk"

Türkiye'nin yapı endüstrilerinin "hamaliye"sinden İstanbul Yeni Havalimanı gibi büyük ölçekli bir projeyle kurtulacağına işaret eden Akçayoğlu, şunları kaydetti:


"Yurt dışında bu tip mega projeleri hep başkaları için yaptık. Engineering News-Record'da (ENR) kendi ülkesi dışında iş yapan müteahhit firmaları kendi büyüklüklerine göre sıralar. Orada Türk firmaları tabii ki çok önemli yerlere sahip fakat atladığımız bir şey var. Orada biz hep yüklenici olarak varız. Yani tabiri caizse bu hamallık tarafıdır o. 


Dolayısıyla Türk firmaları olarak yurt dışında bu işleri alıyorduk ama biz buraya işçilik anlamında bir katkıda bulunabiliyorduk en fazla. Ne yapıyoruz? Teminat mektuplarımızı veriyoruz, yüklenip çıkıyoruz. Malzeme temininin tamamı yurt dışından yapılıyor. 


Ben en son Katar'da havaalanı yapmıştım, orada inanmayacaksınız bir asma tavan bile ta Los Angeles'tan geldi. Bir cam bölme duvar Kanada'dan geldi. Şu anda çok şükür dünyanın en büyük projesini biz yapıyoruz. Artık böyle bir sınıf ayrımcılığı söz konusu değil."

- "Projenin büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz"

İstanbul Yeni Havalimanı projesinde yerli sanayiyi azami ölçüde kullanacaklarını anlatan Akçayoğlu, "İmalat açısından yüzde 15'ler seviyesindeyiz. İşimiz çok büyük, bütün aktiviteleri paralel götürüyoruz. Bu anlamda hem tasarımı hem imalatı beraber götürüyoruz. Bu dünyada pek rastlanmış bir şey değil. Çok hızlı hareket ediyoruz. Şimdiden neler yapabileceğimizi, malzemelerde olsun, teknik alanlarda olsun konuşmalıyız" diye konuştu.


Akçayoğlu, "Türk firmalarına pozitif ayrımcılıkla bu işi yöneteceğiz ve bu projeyi tamamen milli bir proje haline getirmeyi isteriz. En azından büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz" dedi 

- "Toplantımız yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacını taşımaktadır"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise 10 milyar 242 milyon avro yatırım yapılması öngörülen İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nin tüm fazları tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcuya hizmet sunacağını anımsattı.


Türk sanayisinin elindeki tüm imkanları yerli mega proje için seferber edeceğini aktaran Bahçıvan, "Yeni havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük sanayi odası olarak rahatlıkla iddia edebiliriz" dedi. 


İGA ile düzenledikleri toplantıyı, İstanbul Yeni  Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin mümkün olduğunca yüksek oranda "yerli üretimle" gerçekleşmesi için organize ettiklerini yineleyen Bahçıvan, "Toplantımız yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacını taşımaktadır. Değerli sanayicilerimizin bilgi, tecrübe ve ürünleriyle Cumhuriyet tarihimizin bu büyük projesine çok önemli katkılar yapacağından hiç kuşku duymuyorum" diye konuştu.


Konuşmaların ardından İGA yetkilileri projeye ilişkin teknik bilgileri İSO üyesi sanayicilerle paylaşarak soruları yanıtladı. 


AA




Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İstanbul üçüncü havalimanı projesinin 10 milyar euroluk inşaat harcamasında öncelik yerli tedarikçilerde olacak.


İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yapım ve işletmesini üstlenen İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, projeyi "milli bir proje" olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini söyledi.


Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro artı KDV ile kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş'yi kurmuştu.


Toplantıda verilen bilgiye göre, söz konusu yatırım tutarının 10.24 milyar euroluk kısmını inşaat harcamaları oluşturacak.


Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda "yerli üretimle" gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) düzenlenen toplantıda konuşan Akçayoğlu, "Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık. Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketi ile evlilik şartı koyduk" dedive ekledi: "Şantiyemiz dünyanın en büyüğü olmaya aday. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz."


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Türkiye imalat sanayinin her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, üçüncü havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazır olduklarını söyledi.


Bahçıvan, "Kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen projelerin alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesinin, birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacağı, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacağı muhakkak" diye konuştu.


Bu kapsamda kamu alımı politikaları konusunda hükümet tarafından atılan adımların cesaret verici olduğunu belirten Bahçıvan, kamu mal alımlarında yerli malına fiyat avantajı sağlanması ve kamu alımlarıyla yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik uygulamalar desteklediklerini söyledi.


Toplantıda verilen bilgiye göre, Eylül ayında yürürlüğe giren Yerli Malı Tebliği kapsamında en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip ürünler için Yerli Malı Belgesi düzenleniyor. Bakanlıkça belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması da zorunlu bulunuyor.


Havalimanının yaklaşık 90 milyon yolcu kapasiteli birinci etabının 2018 yılı başlarında faaliyete geçmesi hedefleniyor. İnşaat çalışmaları dahilinde, inşaat malzemeleri, çevre teknolojileri, enformatik ve bilgi teknolojileri, iç mimarlık ve dizayn işleri gibi farklı alanlardaki tedarik ihaleleri ise peyderpey yapılıyor.



Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İstanbul'a yapılacak yeni havalimanında yerli üreticilere pozitif ayrımcılık yapılacak. 10 milyar euroluk projede yerli üreticiye öncelik verileceğini söyleyen İGA CEO'su Akçayoğlu, "Yabancı tasarımcılara da Türk şirketlerle evlilik şartı koyduk" dedi.


Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak 3.Havalimanı'nda yerli üreticilere öncelik verilecek. İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın yapım ve işletmesini üstlenen İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, 3. Havalimanı projesini milli bir proje olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini belirterek, "Yerli üreticilere pozitif ayrımıcılık yapılacak" dedi. Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın 25 yıllık işletme hakkı için yap-işlet-devret ihalesini, 22.152 milyar euro artı KDV ile kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş'yi kurmuştu.  


TÜRKLERLE EVLİLİK ŞARTI


Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda "yerli üretimle" gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) düzenlenen toplantıda konuşan Akçayoğlu, "Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık. Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketiyle evlilik şartı koyduk" dedi. Şantiyenin dünyanın en büyüğü olmaya aday olduğunu söyleyen Akçayoğlu, "İhtiyaçlar doğrultusunda yerli üreticilerimizle işbirliğine özen gösteriyoruz" diye konuştu.


Yüzde 15 fiyat avantajı


Eylülde yürürlüğe giren Yerli Malı Tebliği kapsamında en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip ürünler için Yerli Malı Belgesi düzenleniyor. Bakanlıkça belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler listesindeki malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanması da zorunlu bulunuyor.


Tavan bile Los Angeles'tan


Akçayoğlu şöyle devam etti "Ben en son Katar'da havaalanı yapmıştım, orada inanmayacaksınız bir asma tavan bile ta Los Angeles'tan geldi. Bir cam bölme duvar Kanada'dan geldi. Şu anda çok şükür dünyanın en büyük projesini biz yapıyoruz. Artık böyle bir sınıf ayrımcılığı söz konusu değil."


Metro ihalesi bu ay


Projede ulaşım bağlantı çalışmalarının devam ettiğini belirten Akçayoğlu, "Metro ihalesinin bu ay içinde yapılmasını bekliyoruz. Çünkü proje çalışması tamamlandı. Gayrettepe'den havalimanına 25 dakikada bağlanması söz konusu. Sonra da Halkalı'ya bağlanıyor. Anadolu Yakası'ndan metroyla havalimanımıza ulaşım imkanı sağlanacak" ifadelerini kullandı. Söz konusu metro hattı tamamlandığında Gayrettepe-3.Havalimanı arasındaki 33 kilometrelik mesafe 25 dakikaya düşecek. Yeni havalimanında günde 3 bin 500 uçak inip kalkacak, 350 farklı destinasyona uçuş yapılacak.


Kaybettim diye üzülmeyin


Yapım aşamısında ihtiyaç oldukça yapılan ihalelere bazen 20-25 firma başvuruyor. Yapımı planlanan 85 bina var ve firmaların çoğunu ihalelere devet ediliyor. İGA yetkilileri, yerli firmalara, "İhaleyi kaybettik diye işi bırakmamalarını tavsiye ederiz, yapımı planlanan 85 bina var ve onlar için de yeni bina imkanı doğacaktır" çağrısında bulunuyor.



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İstanbul’a 3.Havalimanı’nda yerli üreticilere pozitif ayrım yapılacak. İnşaat harcamaları 10.2 milyar avroluk pazar oluşturacak projede yerli üreticilere öncelik verileceğini söyleyen İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Yabancı tasarımcılara Türk şirket ile evlilik şartı koyduk. Projenin büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz“ dedi.


Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak 3.Havalimanı'nda yerli üreticilere öncelik verilecek. İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın yapım ve işletmesini üstlenen İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, 3. Havalimanı projesini milli bir proje olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini belirterek, “Yerli üreticilere pozitif ayrımcılık yapılacak” dedi.

Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro artı KDV ile kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş'yi kurmuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre, söz konusu yatırım tutarının 10.24 milyar euroluk kısmını inşaat harcamaları oluşturacak.

YERLİ FİRMALARA POZİTİF ÖNCELİK

Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda “yerli üretimle” gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO)'da düzenlenen toplantıda konuşan CEO Yusuf Akçayoğlu, “Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık” dedi. Mega proje için 40'a yakın tasarım paketi hazırlandığını anımsatan Akçayoğlu, tasarımların çoğunu Türk tasarımcılara emanet ettiklerini belirtti. Türkiye'de uzmanlığın zor olduğu hava tasarımı dizaynı gibi bazı alanlarda ise yabancı firmalarların tercih edildiğini aktaran Akçayoğlu, “Dünya büyükleriyle çalıştık. Hepsine iş verdik ama hepsine bir şart koştuk, direkt bir şart koştuk. Kesinlikle yanında bir Türk tasarımcıyla 'evlilik', iş ortaklığı şartını koyduk” dedi.

 

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise sanayicilerin bilgi, tecrübe ve ürünleriyle Cumhuriyet tarihimizin bu büyük projesine çok önemli katkılar yapacağından kuşku duymadığını ifade etti.

TÜRK SANAYİCİSİ DESTEĞE HAZIRDIR

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise Türk sanayisinin elindeki tüm imkanları yerli mega proje için seferber edeceğini söyledi. Bahçıvan, “Yeni havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük sanayi odası olarak rahatlıkla iddia edebiliriz. Değerli sanayicilerimizin bilgi, tecrübe ve ürünleriyle Cumhuriyet tarihimizin bu büyük projesine çok önemli katkılar yapacağından hiç kuşkum yok" dedi.

YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI ZORUNLU

Toplantıda verilen bilgiye göre, Eylül ayında yürürlüğe giren Yerli Malı Tebliği kapsamında en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip ürünler için Yerli Malı Belgesi düzenleniyor. Bakanlıkça belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması da zorunlu bulunuyor.

THY UÇAK SİPARİŞLERİNİ ERTELİYOR

İstanbul 3. Havalimanı'nın yaklaşık 90 milyon yolcu kapasiteli birinci etabının 2018 yılı başlarında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Hava şartları da müsait oldukça, bu hedefleri tutturmak için de hiç bir engel görünmüyor. İnşaat çalışmaları dahilinde, inşaat malzemeleri, çevre teknolojileri, enformatik ve bilgi teknolojileri, iç mimarlık ve dizayn işleri gibi farklı alanlardaki tedarik ihaleleri ise peyder pey yapılıyor. Verilen bilgilere göre, kapasite darlığı nedeniyle THY şu anda uçak siparişlerini erteliyor.

Kaybeden üzülmesin ihaleler sürecek

İSO'daki toplantıda verilen bilgilere göre, yapım aşamasında ihtiyaç oldukça yapılan ihalelere bazen 20-25 firma başvuruyor. Şartları karşılayanlar değerlendirmeye alınıyor. Yapımı planlanan 85 bina var ve firmaların çoğu ihalelere davet ediliyor. İGA yetkilileri, yerli firmalara, “İhaleyi kaybettik diye işi bırakmamalarını tavsiye ederiz, çünkü yapımı planlanan 85 bina var ve onlar için de yeni bina imkânı doğacaktır” çağrısında bulundu.

Metro ihalesi bu ay

İstanbul 3. Havalimanı'na erişimi sağlayacak, kentin trafik sorununun çözümüne katkıda bulunacak Gayrettepe-3. Havalimanı metro hattı için de ihaleye çıkılacak. Metro ihalesinin bu ay içinde yapılması bekleniyor. Hat tamamlandığında Gayrettepe-3.Havalimanı arasındaki 33 kilometrelik mesafe 25 dakikaya düşecek. Yeni havalimanında günde 3 bin 500 uçak iniş kalkışları olacak ve buradan 350 destinasyona uçuş yapılacak. Böylelikle ekonomiye her yıl milyarlarca avro gelir getirecek.

5 bin kişi çalışıyor

İnşaat çalışmaları süren İstanbul'a 3.Havalimanı'nda beton miktarı 1 milyon metreküpe ulaştı. Şu anda 5 bine ulaşan çalışan kapasitesi inşaat ilerledikçe 10 bine çıkacak. Otoparkı, 700 bin metrekare ile Avrupa'nın en büyüğü olacak. 18 bin araç kapasitesi 25 bine kadar çıkabilecek. Ulaşım bağlantı yol çalışmaları da devam ediyor. Metro ihalesinin de bu ay yapılması bekleniyor. Proje tamamlandığında Gayrettepe'den havalimanı arasındake mesafe 25 dakikaya kadar düşecek.



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yapım ve işletmesini üstlenen İGA’nın CEO'su Yusuf Akçayoğlu, projeyi ‘milli bir proje’ olarak kabul ettiklerini söyledi.


Akçayoğlu, bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini söyledi.


Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda yerli üretimle gerçekleşmesini hedeflediklerini vurgulayan Akçayoğlu, “Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketi ile evlilik şartı koyduk. Şantiyemiz dünyanın en büyüğü olmaya aday.


Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz” dedi. 


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, üçüncü havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazır olduklarını kaydetti.


Bugün



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul Sanayi Odası (İSO), istanbul'daki 3. havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda "yerli üretimle" gerçekleşmesi, yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacıyla üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticaret İşletmeleri işbirliği ile gerçekleşen toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İGA Havalimanları Ortaklığı CEO'su Yusuf Akçayoğlu ve oda üyeleri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, oda olarak yerli üretim ve yerli ürün alımını desteklemenin öncelikli hedefleri olduğunun altını çizdi. 


'MİLLİ OLSUN İSTİYORUZ' 

Bahçıvan, "İstanbul'da yapımı devam eden 3. havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük Sanayi Odası olarak söyleyebiliriz" dedi. İstanbul'un 3. 

havalimanının inşaatını gerçekleştiren İGA'ıım CEO'su Yusuf Akçayoğlu da, "Türk firmalarına pozitif ayrımcılıkla bu işi yöneteceğiz ve bu projeyi tamamen milli bir proje haline getirmeyi isteriz. En azından büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı. İGA CEO'su Akçaoğlu, İstanbul Sanayi Odası başta olmak üzere tüm iş ortaklarıyla projeyi hayata geçirmek için işbirliği halinde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. 



Aydınlık Gazetesi


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İSO Başkanı Bahçıvan, yeni havalimanının yapımında gerekli olan ürün ve hizmetler için yerli sanayicilerin hazır olduğunu söyledi. İnşaatı gerçekleştiren İGA'nın CEO'su Akçayoğlu da "Pozitif ayrımcılık yapacağız" dedi


Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 4'üncüsü olacak yeni havalimanı projesine 'yerli sanayi' imzası atılması için İstanbul Sanayi Odası (İSO) önemli bir adım attı. İSO ve inşaatı gerçekleştiren İGA şirketinin A Takımı, dün İSO'da bir panel düzenledi. Panele olan ilgi, Cumhurbaşkanı ya da Başbakan gibi önemli konukların ziyaretleriyle yarışır düzeydeydi. Meclis koltuklarının tamamı dolarken, koridorlara yedek sandalyeler çıkarıldı. 


CESARET VERİCİ ADIM 

İşadamları 10.2 milyar euroluk dev projenin tanıtımı için 14.30'da yapılacak toplantıya 13.30'da geldi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, projenin Türk sanayicisi için hem ekonomik hem de deneyim açısından önemli olduğunu belirterek, "Bu projede çalışan sanayiciler, yarın yine İGA ile dünyanın başka bir yerinde başka havalimanı projelerinde iş yapacak yetkinliğe erişecekler. O nedenle İSO olarak bu projenin milli olmasını önemsiyoruz" dedi. Konuya dair hükümet tarafından cesaretlendirici ve umut verici adımlar atıldığına dikkat çeken Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamu alımı politikaları, tüm gelişmiş ekonomilerde, ülkelerin sanayileşme yeteneğini yükseltmek amacıyla bir araç olarak kullanılıyor. Bu açıdan Türkiye'de yalnızca kamu alımlarında değil, yeni havalimanı inşaatı örneğinde olduğu gibi özel sektör eliyle gerçekleştirilen projelerde de yerli üretime önem ve öncelik verilmesi sanayimizin rekabet gücünün gelişmesi açısından büyük önem taşıyor." Hedeflerinin proje ile sanayiciyi tanıştırmak olduğunu söyleyen Bahçıvan, "Mamu ve özel sektörün yaptığı mega projeler bizler için önemli fırsatlar. Bunlar, Türk sanayisinin ileri teknolojiye geçmesi için önemli imkânlar doğuracak" dedi. 


7 MİLYAR EUROLUK PASTA

İnşaata yüzde 15 seviyesine gelen ve tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak olan yeni havalimanının inşaatını gerçekleştiren İGA'nın CEO'su Yusuf Akçayoğlu da işadamlarına projeyi anlattı. Projede 40 ayrı tasarım yapıldığını, bunun büyük kısmının yerli şirketlere verildiğini söyleyen Akçayoğlu, "Teknik olarak yurtdışından almak zorunda olduğumuz tasarımlar konusunda da yabancılara yerlilerle ortaklık yapmalarını zorunlu tuttuk. Böylece know-how'ı Türkiye'ye getirdik" dedi. İleri teknoloji gerektiren yürüyen merdiven, IT gibi smart sistemlerin projenin yüzde 30'una denk geldiğini söyleyen Akçayoğlu, "Bunlar dışında kalan işleri (7 milyar euro) Türk sanayicisi yapabilir. Zaten inşaatın tamamı yerli oluyor. Akıllı sistemlerin dışındaki konularda yerli tedarikçilerle çalışmayı istiyoruz" diye konuştu. Akçayoğlu, tedarikçilerin konum olarak yakınlığı, standartların uluslararası seviyede olması, çevreye duyarlı üretim yapmalarının ise ihalede öncelikli konular olduğunu ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından teknik sunumlar ve soru cevaplar yapıldı. İGA temsilcileri, 2023'te bitecek olan proje için bir dakika bile kaybetme lüksleri olmadığını belirterek, "Bu nedenle yabancı şirketlerin karar mikanizmalarını burada kurdurduk. Saat farkını beklemeye vaktimiz yok" ifadelerini kullandı.

 

Sabah




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yapım ve işletmesini üstlenen İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, projeyi "milli bir proje" olarak kabul ettiklerini, bu doğrultuda 10 milyar Avro'luk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini söyledi. Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, havalimanının 25 yıllık işletme hakkını kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi AŞ'yi kurmuştu. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Türkiye imalat sanayinin her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, üçüncü havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazır olduklarını söyledi. 



Cumhuriyet


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL'A yapılacak ücüncü havalimanının yapım ve isletmesini üstlenen İGA CEO'su Yusuf Akcayoğlu. projeyi 'milli bir proje' olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar Euro'luk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini söyledi. Akcayoğlu, İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) sanayicilere İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'ndeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. CengizMapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, havalimanının 25 yıllık isletme hakkı için yap-islet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar Euro artı KDV ile kazanmış ve İGA Havalimanı İsletmesi AS'yi kurmuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre, söz konusu yatırım tutarının 10.24 milyar Euro'luk kısmını inşaat harcamaları oluşturacak. 


HER ÜRETİME HAZIRIZ 

Akcayoğlu "Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu isi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık. Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketi ile evlilik şartı koyduk" dedi ve ekledi: "Şantiyemiz dünyanın en büyüğü olmaya aday. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz." İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise Türkiye imalat sanayinin her türlü makine ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, ücüncü havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazır olduklarını söyledi. 


Star



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL'A yapılacak üçüncü havalimanının yapım ve işletmesini üstlenen İGA'nın CEO'su Yusuf Akçayoğlu, projeyi milli bir proje olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini söyledi. 


Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda yerli üretimle gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) düzenlenen toplantıda konuşan Yusuf Akçayoğlu, "Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık. Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketi ile evlilik şartı koyduk" dedi ve ekledi: "Şantiyemiz dünyanın en büyüğü olmaya aday. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz." İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da Türkiye imalat sanayinin her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, üçüncü havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazır olduklarını söyledi. 


Vatan




Haber Takvim gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Yaklaşık 11 bin işçinin çalıştığı İstanbul Yeni Havalimanı'nın çatı montajının ilk bölümüne başlandı. Uzay kafes modelinde tasarlanan çatı montajının ilk yerleştirme çalışmaları İGA'nın sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı. Terminal binası iskelesi (pier) çatısı hariç 145 bin metrekare alana sahip iskele bölümü uzay kafes çatı alanı olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda 5 bin metrekarelik alana çatı montajı yapılacak. Devam eden çatı montajının yaklaşık bin metrekaresinin tamamlandığı bildirildi. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, çatının proje açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Yerli üreticilerin ve mühendislerinin katkısı ile gerçekleştirilen bu çatı montajında olduğu gibi İstanbul Yeni Havalimanı inşaatının tüm diğer aşamaları son derece hızlı şekilde yürütülüyor" diye konuştu.



Takvim


Geri Dön