28 / 03 / 2024

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO'su değişti!

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO'su değişti!

Türkiye'de şirketlerin üst yönetimlerinde ciddi bir hareketlilik var. 2019 başından bu yana 60'ın üzerinde şirket CEO, genel müdür ve ülke müdürü değiştirdi. 5 ayda 4 inşaat şirketi CEO yada genel müdürünü değiştirdi.



Türkiye ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Bu süreçte şirketlerde pek çok farklı alanda değişimi getiriyor. En kritik değişimlerden biri de şirketlerin üst yönetiminde yaşanıyor. Büyük küçük pek çok şirkette CEO, genel müdür ve ülke müdürü pozisyonlarında önemli değişimler yaşanıyor. 

Ekonomist Dergisi'nden Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre, 2019'un başından bu yana 65 şirkette üst yönetimde değişim oldu. Turk-cell'den IBM'e, Pfi-zer'den Nestle'ye pek çok farklı sektörden şirketin yönetimine yeni isimler geldi. Bu değişimin arkasında pek çok neden var. Yükselen kurlar, tahsilat sorunları, tüketici talebinde azalma şirketleri büyümesini olumsuz etkiliyor.

Siyasetteki gerginliklerin de etkisiyle her gün yeni bir gündeme uyanan Türkiye'de üst düzey yöneticilerin işi her zamankinden daha zor. Kimi zaman yöneticiler kimi zaman da şirketler bu süreci bir değişim dönemi olarak görüyor. Bazen yöneticiler yurtdışına gitmeyi tercih ederken bazen de şirketler yeni bir yol haritası belirleyecek biriyle çalışmayı tercih ediyor.

2019 yılının başından bu yana 4 inşaat şirketi de genel müdür veya CEO'sunu değiştirdi. Değişikliğe giden şirketler ve yeni CEO'ları şöyle:

1-Alp Çapa    REIDIN yeni genel müdürü

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO su değişti!
2-Cahit Oklap    Tekfen Grup Şirketler Başkanı

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO su değişti!

3-Evrim Karayel Erkanlı Holding genel müdürü

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO su değişti! 

4-Hakan Subaşı    Arıkanlı Holding Genel Kordinatör/ CEO

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO su değişti!

Fırsat olarak görülüyor

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, ekonomik kriz dönemlerinde zeminin çok kaygan olduğunu ve şirketleri yönetmenin zorlaştığını söylüyor. Narlı, "Her gün farklı bir ajandayla kalkıyorsunuz. Şirketler bu dönemleri değişim dönemi olarak görebiliyor. CEO değişimini dar boğazdan çıkış olarak gören şirketler var" diyor. Bazı şirketler ise uzun yıllardır çalışan ve ücret paketi yüksek yönetici yerine aynı görevi daha uygun paketlerle yapabilecek genç yöneticileri tercih ediyor. Bazen kurumlar bu süreci bir değişim fırsatı olarak görüyor.

Yabancı şirketlerdeki CEO değişimleri genelde expat yöneticilerin kontratlarının bitmesi ve başka bir ülkeye atanmasından kaynaklanıyor. 2016'dan sonra çok sayıda expat yöneticinin ülkesine döndüğü bir süreç yaşandı. Son dönemde tekrar Türkiye'yi tercih eden yabancı yöneticiler olsa da Türkiye'den yurtdışına gidenlerin sayısı da artıyor.
 


Geri Dön