29 / 03 / 2024

5 soruda gayrimenkul sertifikası!

5 soruda gayrimenkul sertifikası!

Konutta metrekare yani ‘pay’ satışına imkan veren gayrimenkul sertifikası borsada işlem görmeye devam ediyor. Peki, gayrimenkul sertifikası nedir? Nereden alınır?



Ev sahibi olmak ya da yatırım amacıyla konut sektöründe parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar için fırsat olan gayrimenkul sertifikası borsada işlem görmeye devam ediyor.

 

Yeni Şafak Gazetesi gayrimenkul sertifikası hakkında merak edilen soruları cevapladı. İşte, 5 soruda gayrimenkul sertifikası..

 

1-) Gayrimenkul sertifikası nedir?
Gayrimenkul sertifikası, projelerin herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar böylelikle konut projesinde pay sahibi olabiliyor. Gayrimenkul sertifikası sistemi özellikle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan projelerde bütçelerine göre katılım yapılmasını sağlıyor. 

 

2-) Nasıl ev alınır?
Henüz daha çok yeni olan gayrimenkul sertifikasının şu an geçerli olduğu sadece belirli projeler var. Türkiye’de ilk kez  TOKİ  öncülüğünde Park Mavera 3 projesinde geçerli olarak borsada işlem görmeye başladı.

 

3-) Sertifikaları satmak mümkün mü?
Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyen yatırımcılar, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi. Gayrimenkul sertifikasının satış işlemini gerçekleştirmek için projenin tamamlanması beklemek gerekmiyor. 

 

4-) Gayrimenkul Sertifikası almanın avantajları neler?
Gayrimenkul sertifikası ile ev almak ya da yatırım yapmak isteyen vatandaşlar borçlanmasına gerek kalmıyor. Vatandaş bütçesine göre projelerde pay alarak yatırımcı olabiliyor.

 

5-) Gayrimenkul sertifikasında zarar etme ihtimali var mı?
Arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri düşer, konut talebinde gerileme olur ise gayrimenkul sertifikasından da zarar etme ihitmali ortaya çıkabilir. 


43 TL’ye ev alma fırsatı
TOKİ önderliğinde Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı Park Mavera 3’te başlatılmıştı. Pay başına 42,5 lirayla halka arz edilen sertifikayla küçük yatırımcı projeye ortak olurken, inşaatçı da faizsiz finansmana erişebiliyor.


Geri Dön