19 / 04 / 2024

5 soruda gayrimenkul vergileri 2019!

5 soruda gayrimenkul vergileri 2019!

Gayrimenkul sahipleri tarafından sene içerisinde ödenmesi gereken bazı vergiler bulunuyor. Peki, 2019'da kimler hangi vergileri ödeyecek? Kimler ne kadar vergi ödeyecek? Kimler hangi vergi ödemelerinden muaf olacak?



Gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemeleri gereken birtakım vergiler bulunuyor. Bu vergilerin zamanında ödenmesi gerekiyor. Hangi verginin hangi tarihler içerisinde ödenmesi gerektiği Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her sene yıllık vergi takvimi kapsamında duyuruluyor.

Kimi gayrimenkul sahipleri hemen hemen tüm vergilerden sorumlu olurken, kimi gayrimenkul sahipleri taşınmazın türüne ve vergilerin koşullarına göre vergi ödemelerinden muaf olabiliyor.

Peki, 2019'da kimler hangi vergileri ödeyecek? Kimler ne kadar vergi ödeyecek? Kimler hangi vergi ödemelerinden muaf olacak?

1-) Kimler hangi verginin mükellefi?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekecek (Vergi ödemelerinden muaf olanlar hariç). 

Konut ve/veya iş yeri kullanıcıları çevre temizlik vergisi ödeyecek.

2018 yılı içerisinde kira geliri elde edenler kira gelir vergisi ödeyecek.

Taşınmazını 2018 yılı içerisinde satanlar değer artış kazancı vergisi ödeyecek.

Kendisine miras kalan mirasçılar miras vergisi ödeyecek.

2-) Kimler hangi vergiden muaf?

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında belirtilen muafiyet koşullarını taşıyan kimseler emlak vergisinden muaf olacak (Brüt 200 metrekareden küçük tek evi olan işsizler, gaziler, emekliler, ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri).

Arsa ve arazi sahipleri, konut ve iş yeri kirada olan mal sahipleri ile gayrimenkulü boş olan kimseler çevre temizlik vergisinden muaf olacak.

2018'de konut veya iş yerini kiraya vererek istisna sınırından düşük gelir elde edenler kira gelir vergisinden muaf olacak.

Geriye dönük 5 sene önce edinilen gayrimenkulün 2018'de satılarak istisna sınırından düşük gelir edinenler değer artış kazancı vergisinden muaf olacak.

3-) Kimler ne kadar vergi ödeyecek?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor. 

Türü    Normal yöre  Büyükşehir
Mesken    Binde 1 Binde 2
İşyeri    Binde 2 Binde 4
Arsa    Binde 3 Binde 6
Arazi    Binde 1 Binde 2

Çevre temizlik vergisi için ödenecek bedel, konutlarda su faturaları üzerinden hesaplanıyor. İşyerleri için ise işyeri kategorilerine göre belirlenen fiyatlar üzerinden tespit ediliyor.

Konutların çevre temizlik vergisi, su faturalarına yansıtılıyor olup; vergi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 39 kuruş, diğer belediyelerde 29 kuruş olarak hesaplanacak.

İşyeri çevre temizlik vergisi bedelleri

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

5 soruda gayrimenkul vergileri 2019!

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

5 soruda gayrimenkul vergileri 2019!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

5 soruda gayrimenkul vergileri 2019!

2018 yılı mükellefiyeti için istisna tutarı 302 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında 4 bin 400 TL olarak açıklanmıştı. Buna göre, 2018 yılında 4 bin 400 TL'den yüksek gelir elde edenler bu sene kira gelir vergisi ödeyecek.
 


4-) Hangi vergi ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında
Emlak vergisi 2. taksiti Kasım ayında

Çevre temizlik vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında
Çevre temizlik vergisi 2. taksiti Kasım ayında

Kira gelir vergisi 1. taksiti Mart ayında
Kira gelir vergisi 2. taksiti Temmuz ayında

Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti Mart ayında
Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti Temmuz ayında

Miras vergisi 1. taksiti Mayıs ayında
Miras vergisi 2. taksiti Kasım ayında

5-) Hangi vergiler nereye ödenecek?

Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi bağlı olunan ilçe belediyesinde, kira gelir vergisi, değer artış kazancı vergisi ile miras vergisi vergi dairesinde ödeniyor.

 

2019 emlak vergi değerleri belli oldu! 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön