19 / 04 / 2024

5 soruda konutta KDV indirimi!

5 soruda konutta KDV indirimi!

8 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile konutta KDV indirimine gidildi. İşte 5 soruda konutta KDV indirimi..



8 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile konutta KDV indirimine gidildi. Bu karar ile akıllarda bazı soru işaretleri belirdi.


Peki, konutta KDV indiriminden kimler yararlanabilecek? KDV iadesi yapılacak mı? KDV iadesi kimlere, ne şekilde yapılacak? KDV indirimi ne zamana kadar uygulamada kalacak? İşte konutta KDV indirimi ile ilgili merak edilenler..


Konutta KDV iadesi Bakanlık açıklaması!


1. Hangi konutlarda KDV indirimi yapıldı?

Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’de indirim yapıldı. Söz konusu oran en az net 150 metrekare büyüklükteki dairelerden alınıyordu.


2. Konutta KDV'de ne kadar indirim yapıldı?

Konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düştü.


3. Diğer KDV oranlarında indirim yapıldı mı?

Yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.


4 Konutta KDV iadesi kimlere ve nasıl yapılacak?

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin iade talep edebileceğini açıkladı. Bu tüketiciler  alınan KDV tutarına göre, 2 bin 320 liraya kadar bağlı bulundukları Kaymakamlık Hakem Heyetlerine, 2 bin 320 lira ile 3 bin 480 lira arasındaki tutarlar için Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan İl Hakem Heyetlerine, 3 bin 480 lira ve üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvurabilecek.


5. Konutta KDV indirimi ne zamana kadar sürecek?

Konutta KDV indirimi uygulaması 31 Mart 2017 tarihine kadar devam edecek. Ancak birçok müteahhit firma bu sürenin sene sonuna kadar uzatılması gerektiği görüşünde.


Konutta KDV oranı yüzde 8'e indi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön