27 / 04 / 2024

5 soruda konutta KDV indirimi 2018!

5 soruda konutta KDV indirimi 2018!

Geçtiğimiz sene Ekim ayında sona eren konutta KDV indirimi uygulaması resmen yeniden başladı. Peki, konutta KDV oranı ne oldu? İşte 5 soruda konutta KDV indirimi..



Konutta KDV indirimi başladı. Bakanlar Kurulu'nun KDV indirim kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Geçtiğimiz sene Ekim ayında sona eren konutta KDV indirimi uygulaması resmen yeniden başlamış oldu.

Karar ile; 24 Aralık 2017 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın geçici 2. maddesinden sonra gelmek üzere geçici madde eklendi.

Peki, KDV indirimi hangi konutlar için geçerli olacak? Konutta KDV hangi oranda ödenecek? Konutta KDV indirimi ne zamana kadar uygulanacak? İşte konutta KDV indiriminin detayları:

1- Hangi konutların KDV oranı düştü?

150 metrekareden büyük konutların tesliminde alınan KDV oranı düştü.

2- Konutta KDV oranı ne kadar oldu?

150 metrekareden büyük konutların tesliminde alınan KDV oranı yüzde 8 oldu.

3- Konutta KDV oranı indirimden önce ne kadardı?

150 metrekareden büyük konutların tesliminde yüzde 18 KDV alınıyordu.

4- Konutta KDV indirimi ne zamana kadar geçerli olacak?

150 metrekareden büyük konutların teslimlerinde KDV indirimi 31 Ekim 2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacak.

5- 150 metrekareden küçük konutların KDV oranı değişti mi?

150 metrekareden küçük konutların KDV oranı kapsama alınmadı. Net alanı 150 metrekareye kadar konut teslimleri ile belediyeler, il özel idareleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve bunların yüzde 51 veya daha fazla hissesine ya da yönetiminde oy hakkına sahip oldukları işletmeler tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiş arsaların (sosyal tesisler için ayrılan bölümler dahil) net alanı 150 metrekarenin altındaki konutlara isabet eden kısmı için; konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri için ve kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşları ve belediyelere yapılan sadece net alanı 150 metrekareye kadar konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri için yüzde 1 KDV tahsil ediliyor.

 


Konutta KDV indirimi başladı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön