20 / 04 / 2024

5 yılı dolduran kiracı tahliyesi!

5 yılı dolduran kiracı tahliyesi!

1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla ev sahipleri 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edebiliyor. Kanun gereğince 5 yılı aşan kiracılar diğerlerinden 3 sene sonra çıkartılabilecek. İşte 5 yılı dolduran kiracı tahliyesi...



5 yılı dolduran kiracı tahliyesi!

1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye edebiliyor. Tahliyenin gerçekleşebilmesi için her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu bulunuyor.


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir


5 yıllık kiracı tahliyesi..

Borçlar Kanunu'nun geçici 2. maddesi kapsamında 5 yıllık kiracılar için de bir düzenleme bulunuyor. Kanun gereğince, 10 yılı doldurmamış ama 5 yılı aşan kiracılar diğerlerinden 3 sene sonra çıkartılabilecek.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde:

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


5 yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi!



Geri Dön