28 / 03 / 2024

50 devin CEO'su Türkiye'de şirket bakmaya geliyor

50 devin CEO'su Türkiye'de şirket bakmaya geliyor

İstanbul, Ekim ayında 30 ülkeden 50 şirketin CEO'sunu 'Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu'nda ağırlayacak



CEO'lar yapı malzemeleri, gıda, ilaç, enerji ve perakendede yatırım zemini arayacak

Sempozyuma ev sahipliği yapan 3 Seas Capital Partners'ın CEO'su Başev, "Aslında parası olanlar için tam şirket alınacak dönem. Sempozyumda yabancı yatırımcılarla Türk şirketleri buluşacak. Şimdiden randevular alındı" dedi

Ekim ayının ilk haftasında Dünya Bankası ve IMF'nin yıllık toplantısına ev sahipliği yapacak olan İstanbul, 23 Ekim'de ise 30 ülkeden birleşme ve devralmalarda lider 50 şirketin CEO'sunu ağırlayacak. Yaklaşık 40 milyar dolar fon büyüklüğüne sahip şirketlerin CEO'ları Uluslararası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı (International Network of Merger and Acqusition Partners)- IMAP'ın '2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu'nda yeni yatırımlar için işbirliği zemini arayacak.

Ev sahipliğini 3 Seas Capital Partners'ın yapacağı ve ana temasının 'Kıtalararası İşbirliği-Intercontinental Collaboraiton' olduğu toplantının açılış konuşmasını İspanya eski Başbakanı Jose Maria Aznar gerçekleştirecek. Toplantıya Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Rusya'nın petrol devi Lukoil CEO'su Gati Al-Jebouri de katılarak Türk şirketlerine bu alandaki deneyimlerini anlatacak.

Toplantıyla ilgili bilgi veren 3 Seas Capital Partners CEO'su Şevket Başev, küresel krizin etkilerine rağmen Türk şirketlerine olan talebin azalmadığına dikkat çekerek, yabancı yatırımcıların özellikle yapı malzemeleri, gıda, ilaç, enerji ve perakende sektöründeki şirketlerle ilgilendiğini aktardı. Krize dayanıklı sektörlerde her zaman büyüme potansiyeli olduğunu vurgulayan Başev, "Aslında parası olanlar için tam şirket alınacak dönem. Sempozyumda yabancı yatırımcılarla Türk şirketlerini ikili toplantılar düzenleyerek biraraya getirmeyi planlıyoruz. Şimdiden randevular alındı. Şu anda ikili görüşme talebinde bulunan hastane, ilaç bayiliği ve gıda sektöründe çok sayıda şirket bulunuyor" dedi.

Türk patronlar uyandı

Geçen yıl Kasım ayı ile bu yılın Mart ayına kadar şirket birleşme ve devralma (M&A) sektöründe yaprak kımıldamadığını hatırlatan Başev, bunda finansman konusunda yaşanan sıkıntıların etkili olduğunu belirtti. Başev, şöyle devam etti: "Krizde banka kredi kanalları tıkandığı ve herkes borç bulamadığı için cebindeki nakit para ile şirket almak istedi. Ancak likidite sıkıntısı nedeniyle yatırımcının cebindeki para kıymetlendiği için talip oldukları şirketlere daha düşük değerler verdiler. Türk patronlar ise artık uyandı, şirket değerlerinin yükselmesini bekliyor."

Hintli sermayedarlar Türkiye'de fırsat kolluyor

Son dönemde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hindistan, Çin ve Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen çok sayıda şirket olduğunu açıklayan 3 Seas Capital CEO'su Şevket Başev, "Özellikle Hintli yatırımcı ilgisinde gözle görülür bir artış var. Hintli sermayedarlar Türkiye'de bilişim, otomotiv, ilaç ve sağlık sektörünü yakından takip ediyor ve bu sektörlerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyor" diye konuştu.

Harvey Nichols ve Port Göcek Marina'da danışmanlık yaptı

3 Seas Capital Partners'ın şirket alım, satım ve birleşmelerinde bugüne dek toplam boyutu 2 milyar doları aşan 30 adedin üzerinde işlem gerçekleştirdiğini anlatan Şevket Başev, halen 20 proje üzerinde çalıştıklarını, bunun 10 tanesinin bu yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Başev, danışmanlık hizmeti verdikleri işlemlerden bazılarını şöyle sıraladı:

* Fleetcorp Operasyonel Filo Kiralama A.Ş.'nin (eski adı Docar) kurucu ortaklarına ait yüzde 25 hissesinin Ortadoğu'nun önde gelen yatırım gruplarından biri olan The International Investor tarafından satın alınması.

* Tommy Hilfiger'ın Türkiye ve BDT distribütörlük ve franchise haklarına sahip olan Unitim Holding'in bu haklarını Tommy Hilfiger Marka Dağıtım ve Ticaret A.Ş.'ye devretmesi.

* Harvey Nichols'ın Unitim Holding tarafından kurulmuş olan İstanbul mağazası ve Türkiye lisans haklarının Demsa İç ve Dış ticaret A.Ş. tarafından satın alınması.

* Turkon Holding'in, Sandras Su Gıda Turizm Taşımacılık İnşaat A.Ş.'deki hisselerinin Coca-Cola İçecek A.Ş. ve yine Turkon Holding'in Port Göcek Marina ve Select Maris Oteli'ndeki hisselerinin ise Doğuş Holding tarafından satın alınması işlemlerinde danışmanlık verilmesi.

4 yıldır lobi yapıyoruz

IMAP sempozyumunun Türkiye'de yapılması için 4 yıldır lobi yaptıklarını söyleyen Şevket Başev, "Bugüne kadar birçok görüşme yaptık, ikna ettik, onlarca kişiyi İstanbul'da ağırladık. Bu toplantı için bizim dışımızda Çin ve Polonya da çok uğraştı" dedi.

13 milyar dolarlık işleme imza attılar

IMAP, birleşme ve devralma danışmanlığı alanında lider firmalardan oluşan küresel bir ortaklık ağı. 1973'te kurulan IMAP, Kuzey ve Güney Amerika, Doğu ve Batı Avrupa, Avustralya ve Asya'nın yaklaşık 40 ülkesinde yer alan toplam 55 ofisten oluşuyor. 2008 yılında IMAP danışmanları toplam değeri 13 milyar doların üzerindeki 252 M&A işlemi tamamladı.
Vatan


Geri Dön