24 / 04 / 2024

6 milyon konut denetlendi!

6 milyon konut denetlendi!

Elazığ depreminde yıkılan binalar ve art arda devam eden deprem yapı denetimin önemi bir kez daha gösterdi. Marmara depreminden sonra yapılan tüm binalar yapı denetim süreçlerinden geçiyor...



Yaşanan deprem felaketlerinin ardından yıkılan binalardan sonra, yapı denetim 1999 depreminden sonra yapılan binalarda en büyüğünden en küçüğüne kadar tüm binaları denetim süreçlerinden geçiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı denetim sistemiyle bugüne kadar 758 bin bina denetlendiği bildirildi.

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Elazığ depremi sonrası tüm binalar yapı denetim sürecinden geçiyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı denetim sistemiyle bugüne kadar 758 bin bina denetlendiği belirtti.

23 MİLYON VATANDAŞ GÜVENLİ KONUTTA

6 milyon bağımsız bölümü kapsayan denetimle bugüne kadar yaklaşık 23 milyon insanın depreme dayanıklı konutlarda oturması sağlandı. Şu an ise 387 bin binanın denetimine devam ediliyor.

BETON NUMUNELERİ DE İNCELENİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı can ve mal güvenliğinin temini için standartlara ve projelerine uygun kaliteli yapılaşmayı sağlamak amacıyla inşaatlarda kullanılan betonu da denetliyor. Elektronik Beton İzleme Sistemi ile bu aya kadar 58 bin 784 inşaattan 3 milyon 748 bin 66 adet taze beton numunesi incelendi.

BİN 721 FİRMA ÇALIŞIYOR

Yapı denetim çalışmaları kapsamında 386 bin 989 binanın denetleme işlemleri hala devam ediyor. Toplam bin 721 yapı denetim firması tarafından 319 laboratuvarda çalışmalar sürüyor. Denetleme ekibinde yaklaşık 30 bin mimar ve mühendis görev alırken, 64 bin 863 yardımcı kontrol elemanı yer alıyor.

HATALAR DENETİMLE ORTAYA ÇIKAR

Elâzığ'da meydana gelen deprem, inşaatların kalitesini de yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, deprem bölgelerindeki hasarların çoğunun; işçilik, malzeme ve statik hatalar ile teknik kusurlardan ortaya çıktığını belirtiyor. Yanlış uygulamaların ve olumsuzlukların ancak yapı denetimi ile ortadan kalkabileceğini belirten yetkililer, etkili ve kaliteli bir yapı denetiminin proje aşaması ile başlayıp yapının tamamlanmasına kadar devam eden planlı bir sürecin uygulanması ile mümkün olacağını ifade ediyor.

Güvenli bina için yapı denetimi şart!


Geri Dön