26 / 04 / 2024

6 soruda tapuda vekaletname nasıl verilir?

6 soruda tapuda vekaletname nasıl verilir?

Tapuda işlemler vekil aracılığı ile yapılabiliyor. Tapu işlemleri için bir başka kimseye vekalet noterde veriliyor. Peki tapuda vekalet nasıl verilir?  Tapuda vekalet vermek için neler gerekli diyorsanız işte yanıtı...



Vekaletname, bir kişinin bir diğerini kendi adına hareket edebilmesi amacıyla yetkilendirdiği belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu belgeyle kişiye genel yetki verilebileceği gibi, sınırlı yetkiler de verilebiliyor.

 

Tapu dairesindeki taşınmaz alım satım gibi işlemlerini gerçekleştirmek için vakti olmayanlar veya sağlık durumu nedeniyle tapu dairesine gidemeyecek durumda olanlar  da vekaletname vererek bu işlemi bir başkasına yaptırabiliyor. 


1- Tapu işlemleri için vekaletname nerede verilir?

Tapu işlemleri için bir başka kimseye vekalet noterde veriliyor. Noterlik ve konsolosluklarca düzenleme şeklinde yapılmış olmalı ve düzenleyen noterin/konsolosun adı, adresi ile imza ve mührü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarasını içermesi gerekiyor. 

2- Tapu vekaleti için gerekli belgeler nelerdir? 

-Kişilerin vekalet vermek için TC kimlik numaralarını ve 2 adet fotoğraflarını ibraz etmeleri istenir.

-Tüzel kişiler için ise, yetkili kişiden imza sirkülerinin, kimliğinin ve talimatlarını içeren bir belgenin ibrazı istenir.

-Eğer vekaletname Türkiye'de hazırlanıp yurtdışında kullanılacaksa, o ülkenin anadiline bir yeminli tercüman tarafından tercümesi gerekmektedir.

3-  Tapu vekaletname noter ücreti 2017 ne kadar?

Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti  90,50 – 120 TL
Noterden Genel Vekalet Ücreti  200 – 250 TL

4- Vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebilir mi?

Vekaletname üzerinde “Tevkil Yetkisi” ibaresi varsa vekalet verilen kişi başkasına vekalet verebiliyor. Ancak mevcut vekaletnamede tevkil yetkisi ibaresi yoksa, bir başkasını vekil olarak atayamıyor.

 

Ayrıca vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamıyor, sulh olamıyor, hakeme başvuramıyor, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemiyor, kambiyo taahhüdünde bulunamıyor, bağışlama yapamıyor, kefil olamıyor, taşınmazı devredemiyor ve bir hak ile sınırlandıramıyor.

5- Tapu vekalet süresi ne kadar?

Vekile verilen vekaletname kapsamında sürenin de belirtilmesi gerekiyor. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, tapu işlemleri konusunda verilecek vekaletin, “işlem yapılacak il-ilçe”, “süre” ve “..şartlı” olarak verilmesi gerekiyor.

6- Tapu işlemleri vekaletname örneği

“İstanbul ili, Güngören 2 nolu tapu sicil müdürlüğünde adıma kayıtlı ....... ada, ....... parselde kayıtlı bulunan taşınmazımın, 22.09.2013-25.09.2013 tarihleri arasında, ....... isimli şahısa, ...... TL bedel karşılığında ve bu bedelin Güngören Ziraat bankasındaki ........ nolu hesabıma yatırılması şartı ile satışı konusunda .......... ............ ‘ yı yetkilendirdim. 

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 


Geri Dön