20 / 04 / 2024

60 bin kişi KEY listesinde yok!

60 bin kişi KEY listesinde yok!

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği ikinci KEY ödemelerine ilişkin 'hak sahibi' belirleme çalışmaları nihayet tamamladı



Şirketi zarara uğratmak suç ülkeyi zarara uğratmak değil 

Başbakan'ın bazı köşe yazarlarını suni kriz yaratmakla suçlaması eleştirildi ama SP Kanunu'na göre şirketleri zarara uğratmak suç, memleket ekonomisini zarara uğratmak ise suç sayılmıyor

Başbakan Erdoğan'ın, bazı köşe yazarlarının oluşturduğu suni kriz havası ile ekonomiyi olumsuz etkilediğine ilişkin açıklamaları kamuoyunda büyük tartışmaya neden oldu. Birçok kişi ve kurum, Erdoğan'ın bu açıklamalarına ağır eleştiriler yöneltti. Biz de olayın Sermaye Piyasası Kanunu boyutunu araştırdık. SP Kanunu'na göre, hisseleri borsada işlem gören şirketler, gazetelerde şirketleriyle ilgili çıkan olumsuz haberlerden veya yorumlardan dolayı, gazetecileri SP Kurulu'na şikayet edebiliyor. SPK da şikayetler üzerine inceleme başlatıyor. Örneğin, geçen yıl Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden biri, Maliye Bakanlığı'nın ve SPK'nın gruba yönelik kestiği cezalarla ilgili yapılan haberlerden dolayı, aralarında 'şahsımın da' bulunduğu bazı gazetecileri, 'şirketimizi zarara uğratıyor' diyerek SPK'ya şikayet etti. SPK da, hakkımızda inceleme başlattı. SP Kanunu'na göre, ülkeyi zarara uğratacak, borsayı düşürecek, risk primini artıracak yayınlar ise suç sayılmıyor. En azından SPK'nın bu konuda bugüne kadar yaptığı bir inceleme bulunmuyor. Yani Türkiye'de yorum ve haberlerle şirketleri zarara uğratmak suç, memleketin ekonomisini zarara uğratmak ise suç değil. Erdoğan'ın açıklamalarını, bir de bu yönden değerlendirmekte fayda var. 

TOBB'u karıştıran beş yıldızlı gezi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB), 'beş yıldızlı gezi' tartışması yaşanıyor. TOBB, 365 oda ve borsa genel sekreterini Macaristan'ın Budapeşte kentine üç günlük geziye gönderdi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı gezi, 26-28 Şubat tarihlerinde gerçekleşti. Katılımcılar, Budapeşte'nin en şık oteli olarak bilinen Marriott Otel'de kaldı. Bu ziyaret TOBB içinde rahatsızlığa neden oldu. TOBB üyeleri, birçok TOBB üyesi krizin yaralarını sarmak için kaynak ararken, 400 kişinin beş yıldızlı geziye gönderilmesinin doğru olmadığı görüşünü savunarak, TOBB yönetimine ağır eleştiriler yöneltiyor. Yine TOBB'un, yönetimde bulunan üyelerine, 8 makam aracı almaya hazırlandığı kulislerde konuşuluyor. Hatta, yeni makam aracı alınmasına ilişkin önerinin TOBB yönetiminde tartışıldığı bir üyenin talebi üzerine, 8 Mercedes marka aracın 2'sinin Hyundai olmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Tepkiler nedeniyle, makam aracı satın alma işlemlerinin askıya alındığı öğrenildi.

`Orgeneral istifasının' özlük hakları boyutu

Balyoz Operasyonu'nun ardından ortaya atılan 'Orgenerallerin' istifa edeceği haberleri, en çok merak edilen konu oldu. Biz de, orgenerallerin istifasının özlük hakları boyutunu araştırdık. Buna göre, orgeneraller emekliliklerini doldurdukları için istifaları 'emekliliği isteme' şeklinde gerçekleşir. Böylece hem tazminatlarını hem de emekli maaşını almaya hak kazanıyor. Emekli orgenerallere, emekli maaşı olarak halen 3 bin 700 lira ödeniyor. Ayrıca, orgeneraller OYAK'tan da 5 bin 500 lira emekli maaşı alıyor. Böylece, bir orgeneralin emekli maaşı 9 bin liraya yükseliyor.

`Dolmuş parası' bile etmediği için 60 bin kişi KEY listesinde yok

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği ikinci KEY ödemelerine ilişkin 'hak sahibi' belirleme çalışmaları nihayet tamamladı. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak olan 1 milyon 650 bin kişilik listeyi cuma günü Emlak GYO'ya teslim etti. Listelerin hazırlık aşamasında, 'kuruş tartışması' yaşandı. Yapılan hesaplamalarda, 60 bin hak sahibinin alacak tutarı 1 liranın altında olduğu tespit edildi. Uzmanlar, kuruş alacağı çıkan 60 bin kişinin hesabını üç kez kontrol etti ama sonuç değişmedi. Bunun üzerine, 60 bin kişinin alacağının 'dolmuş parasını' kurtarmayacağı gerekçesiyle listeye konulmaması kararlaştırıldı. Uzmanlar, KEY alacağının 1 liranın altında çıkmasının, işverenlerin KEY paylarını tam ödememesinden ve kayıtların düzenli tutulmasından kaynaklandığını belirttiler.

Hangi banka kâr şampiyonu?

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, 'havanızı atın' talimatına uyan bankalar, geçen hafta ardı ardına açıkladıkları kârlarla, adeta şov yaptı. Türkiye'nin önde gelen bankaları arasında yer alan Garanti Bankası 3.1 milyar liralık, İş Bankası ve Akbank 2.7'şer milyar liralık, Halk Bankası 1.6 milyar liralık, Yapı Kredi de 1.3'er milyar liralık kâr açıkladı. Ziraat Bankası kârını açıklamadığı için bankacılıkta "kâr şampiyonu'nun kim olduğu henüz netleşmedi. Bankacıların merakla beklediği, Ziraat Bankası'nın kâr rakamı son dakika değişikliği olmazsa bu hafta açıklanacak. Banka sürpriz olması için kâr rakamı hakkında bilgi vermiyor. Ancak, ekonomi kulislerinde 2009 yılının dokuz aylık döneminde 2.6 milyar lira kâr açıklayan Ziraat Bankası'nın 2009 yıl sonu kârının yaklaşık 3.5 milyar lira olacağı konuşuluyor. Geçmiş yıllarda kâr şampiyonluğunu kimseye kaptırmayan Ziraat Bankası, anlaşılan bu yıl da kâr şampiyonu olacak.
Star/Hüseyin Özay


Geri Dön