26 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Geri kazanımda 60 bin kişi istihdam ediliyor, 1 milyar TL katkı sağlanıyor!

Erdoğan Bayraktar: Geri kazanımda 60 bin kişi istihdam ediliyor, 1 milyar TL katkı sağlanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Geri kazanım'' sektöründe 60 bin kişinin istihdam edildiğini ve bu sektörden ülke ekonomisine 1 milyar lira katkı sağlandığını söyledi



TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, 3 milletvekili gündemdışı konuştu. AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ve CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle gündemdışı konuşma yaptı. 


Konuşmalara Hükümet adına cevap veren Bayraktar, çevrede bu yılki ana temanın ''yeşil ekonomi sizi kapsıyor mu-'' olduğunu belirterek, yapılan çalışmalar sonucunda ülkede karbondioksit azaltımına gidildiğini kaydetti. 


Bayraktar, herkesin ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama ve doğal kaynaklardan yararlanma hakkına sahip olması için tüm insanlığın tedbir alması gerektiğine dikkati çekerek, sanayicilerin çevreye duyarlı üretim yapmasının önemine işaret etti. 


''Çevrenin korunması kapsamında yapılacak bir birim ile iki birim fayda temin edilmektedir'' diyen Bayraktar, Türkiye'nin sahip olduğu sosyoekonomik dinamizm ve kalkınmaya paralel olarak çevre konusunda mevzuat ve uygulama değişikliği yaşandığını bildirdi. 


Bayraktar, doğal kaynakların akıllıca kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı. Çevre sorunlarının artık yöresel ve bölgesel boyut olmaktan çıktığını ve evrensel boyut kazandığını dile getiren Bayraktar, dünyanın pek çok yerinde savaşlar yaşandığını ve kaynakların bu savaşlar için harcandığını bildirdi. 


Çevre konusunda atık, su, hava, deniz, kimyasallar, gürültü kirliliği ve iklim değişikliği gibi alt sektörlerde yapılan faaliyetler bulunduğunu ifade eden Bayraktar, bakanlığın, ''Temiz Türkiyem'' adı altında bir atılımı hedeflediğini kaydetti. 


Erdoğan Bayraktar, bakanlığının ''sıfır atık'' ile ''geri kazanım'' politikaları olduğunu ve bu alanlarda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. 


Bu sektörde 60 bin kişi istihdam edildiğini ve ülke ekonomisine 1 milyar lira katkı sağlandığını belirten Bayraktar, ''429 adet ambalaj atığı toplama ve geri dönüşüm tesisiyle yılda 2.2 milyon ambalaj atığı, 24 adet bitkisel atık yağ geri kazanım tesisiyle 40 bin ton bitkisel atık yağ, 24 geri kazanım ve 35 ek yakıt tesisiyle 45 bin ton atık yağ, 17 geri kazanım tesisiyle 33 bin atık akü, 13 adet geri kazanım tesisiyle 33 bin 400 ton ve 16 enerji geri kazanım tesisinden 39 bin ton ömrünü tamamlamış lastik, 192 adet geri kazanım tesisiyle 431 bin ton tehlikeli atığın geri kazanımı sağlanmıştır'' dedi. 


2003'te 15 depolama tesisiyle 23 milyon nüfusa hizmet verilirken, bugün 59 katı atık depolama tesisiyle 757 belediyede 41 milyonluk nüfusu hizmet verildiğini ifade eden Bayraktar, bu yıl, tesis sayısının 130'a çıkması ve bin 100 belediyeye hizmet verilmesinin hedeflendiğini söyledi. 


Erdoğan Bayraktar, bakanlığın; gelecek süreçte fosil atıklar ve yakıtlar ile kömür, petrol ve doğalgaza olan bağımlılığın azaltılması ve dönüşümü olan enerjilerin üretilmesi konusunda çok ciddi çalışmaları olacağını söyledi. 


Belediyelere çevre yatırımları için, 2003'ten 2011'e kadar yaklaşık 2.1 milyar kredi kullandırıldığına işaret eden Bayraktar, belediyelere 714 adet çöp toplama aracı tahsis ettiklerini kaydetti.


AA  


Geri Dön