29 / 03 / 2024

7 ilde çiftçiye ücretsiz hazine arazisi müjdesi!

7 ilde çiftçiye ücretsiz hazine arazisi müjdesi!

Türkiye, dünya gündemine gelecek gıda güvenliğinde önemli bir adım daha atıyor. Bingöl, Erzurum, Erzincan, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas’ta yer alan araziler çiftçiye, bedelsiz tahsis edilecek.



Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınıyla dünyada tarımsal üretim ve gıda tedarik zincirinde sıkıntı yaşanabileceği uyarıları yapılıyor. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), koronavirüse karşı alınan önlemler yüzünden kimi ülkelerde gıda sıkıntısının yaşanabileceği uyarısını yaptı.

7 ilde çiftçiye ücretsiz hazine arazisi müjdesi!


ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ AÇILACAK


Türkiye ise gıda stokları yeterli olsa da şimdiden hazırlıklarını yapıyor. Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, Hazine'ye ait atıl durumdaki tarım arazilerinin çiftçiye bedelsiz verileceğini duyurdu. Projenin detaylarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sabah gazetesine anlattı.  'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında ilk etapta 9.7 milyon metrekarelik tarım arazisinin kira bedeli ve ecrimisil bedeli alınmadan, çiftçilerin kullanımına açılacağını dile getiren Kurum, "Üretimin artmasının hayati önem taşıdığı bugünlerde çiftçilerimiz ekim yaparak aile ekonomisine katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

YAZLIK EKİME UYGUN BİTKİLER


Projenin Türkiye geneline yayılacağını dile getiren Bakan Kurum, "Bu çalışmada, hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri gibi yazlık ekime uygun bitkiler ekilecek. Çalışmalar il ve ilçe tarım müdürlüklerinin kontrolünde yapılacak. Bingöl, Erzurum, Erzincan, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas'ta bulunan araziler çiftçiye tahsis edilecek" dedi.

1 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR


Bakan Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Eylül 2018'de 1 milyon vatandaşı ilgilendiren düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyleyerek, şu şekilde konuştu: "Hazineye ait tarım arazilerini tarımsal amaçlı olarak kullanan çiftçilerimizin tarımsal üretim destekleri gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanmasını sağladık. Hazine taşınmazlarının ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama imkânını çiftçimize sunduk. Bu kapsamda, şimdiye kadar 49 bin 489 çiftçimizle, 571 milyon metrekare alan için kira sözleşmelerimizi yaptık. Ayrıca, kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getiren çiftçilerimize kira süresini yeniden uzatma veya doğrudan satın alma imkânını da sağladık."

Bakan Kurum, koronavirüsle mücadele kapsamında da çiftçilerin nisan, mayıs, haziran kira ödemelerini 6 ay ertelediklerini dile getirdi.

PROJEYE KİMLER BAŞVURABİLİR?


İlk etapta 7 şehirde başlanacak projede aynı parsele birden fazla çiftçi müracaat ederse ekim için belirli kriterler istenecek.

1-Projeye başvuru yapan çiftçiler için bir puanlama sistemi olacak.
2- Başvuru yapan çiftçinin o köyde ikâmet ediyor olması istenecek.
3-Hangi ürünleri ektiği, üretilen ürün arz açığı olup olmadığı puanlama sistemini de etkileyecek.
4-Kadın, genç çiftçi ve ziraat mühendisi başvuru yaparsa puan artacak.

 

Çiftçiye kirasız hazine arazisi müjdesi!


Geri Dön