29 / 03 / 2024

7 maddede site denetiminin kimyası!

7 maddede site denetiminin kimyası!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site denetiminin kimyası" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı..



1.    Site Yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur. Bu basit bir gerçek değildir. Bu gerçeği bilmeyen site kat malikleri, temsilciler  deneticiler, yöneticiler  sitede muhalif gruplara bölünürler, komşuluk müessesesinin güzel ürünü olan komşuluk hukukunu bir yana bırakırlar, adli hukukun peşine düşerler. Bilmezler ki; komşuluk hukuku kahve içmeye, adli hukuk adliyeye götürür…


2.    Kısaca site yönetiminin denetimi resmi (kanun, mevzuat, esas, usullere tabi) değildir. Site yönetiminin denetimle ilgili bu gerçeğini  bilmeyenler, mali denetimler yaptırır, bunun için harcama yapar,  bir birlerini mahkemeye verir, mahkemelerin sonunda bir şey  çıkmaz ama her iki tarafta kendilerini, muhataplarını,   ailelerini üzerler, vakitlerini mahkeme koridorlarında, nakitlerini adli süreçlerde  harcarlar.


3.    Site yönetimleri, kat malikleri hatta deneticiler denetimi yıl sonuna bırakır. Yıl sonunda denetimin sonuçları ortaya çıkar oysa sebepleri   yıl içine saat saat, gün gün gömülmüş, çürümüştür, yıl sonunda bu çürümüşlüğün kokusunda ahlar, vahlar,  hakaretler, gönül koymalar,  davalar ardı ardına gelir.


4.    Doğrusu  ve olması gereken; sitede her şeyin mevzuatlara uygun, şeffaf olması yani yolsuzluğun olmamasıdır. Bunun için site  yönetimi özel usulleri tam olarak  ve sürekli ama mevzuatı bilenlerce, saha tecrübeli ve akademik bir ekipçe denetlenmeli ve aylık                  bazda rapor askıya çıkarılıp, durum alenileştirilmelidir.


5.    Her halükarda sitenin denetiminden kat malikleri/temsilciler sorumludur, deneticiler/ denetim kurulları denetim raporundan  sorumludur. Bu denetim raporları kat maliklerine/temsilcilere sunulur. Burada kat malikleri/temsilciler jüri gibidir, jüridir. Rapor  olumlu veya olumsuz olsun, kat malikleri/temsilciler empati kurarlar ve yönetimin faaliyet ve harcamaları hakkında  değerlendirmelerini yaparlar, yönetimi, ya takdir eder,  ya ayıplar, ya da suçlarlar. 


6.    Oysa denetim saatlik, günlük, haftalık takiple aylık özel formatlı bir raporla askıya çıksa ne ayıplama, ne suçlama olmaz ve sitelerde   rant edinme tevessülü veya rant edinmişlik suçlamaları da oluşmaz. Sitelerde asıl olan suçluyu bulmak değil suçun işlenmesine ortam vermemektir.


7.    Lütfen site yönetiminin denetimini yıl sonuna, dönem sonun bırkamayınız.


www.konutsitesidenetimi.com


10 maddede site yönetimlerinin denetlenmesi!

 


Geri Dön