23 / 04 / 2024

7.5 milyon sorunlu ev dönüştürülmeli!

7.5 milyon sorunlu ev dönüştürülmeli!

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara depreminin 19. yılı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Marmara'daki tüm binaların 15 yılda dönüşeceğini belirtti.



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminin 19. yılı nedeniyle açıklamalar yaptı. Özener, Marmara Denizi’ndeki depremin büyüklüğünün 7’nin üstünde olmasını beklendiklerini belirtti.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye’ye yayılmış bir sensör ağıyla deprem aktivitelerinin incelendiğini belirten Özener, Kuzey Anadolu Fayı’nda beklenen deprem olduğu bilim insanlarının bu bölgeye yoğunlaştıklarını söyledi.

Her yıl 500 bin bina dönüştürülürse 15 yılda tamamlanır

Marmara'daki deprem büyüklüğünün 7.2'ye bile çıkabileceğini söyleyen Özener, ''Her yıl 500 bin bina dönüştürüldüğünde ancak 15 yılda tamamlanacaktır. Ümit ediyoruz deprem 15 yıl bekleyebilir ama bunun bir garantisi yok'' diye konuştu.

7’nin üstünde olacağı kesin

Marmara Denizi’nde sadece Türk bilim insanlarının değil birçok uzmanın incelemelerde bulunduğunu belirten Özener, “Bilimsel olarak bundan kaçma şansımız yok. Depremin büyüklüğü de 7’nin üstünde olacak. Bir ihtimal 7,2 olabilir. Vatandaşların satın alacakları, oturdukları binaların deprem güvenli olup olmadığını araştırmaları gerekir” şeklinde konuştu.

7.5 milyon sorunlu ev dönüştürülmeli

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 7 milyon 500 bin problemli bağımsız bölüm olduğu ve yılda 500 bin dönüşüm hedeflendiğini sözlerini hatırlaran Özener, depreme hazırlığın deprem güvenli binalarla sağlanacağını belirtti.

Her yıl 500 bin bina dönüştürüldüğünde dönüşümün 15 yılda bitebileceğini söyleyen Özener, “Ümit ediyoruz deprem 15 yıl bekleyebilir ama bunun bir garantisi yok. Bugün de yarın da olabilir. Bugün olacakmış gibi hazır olmalıyız, küsmemeliyiz, ‘geç kaldık’ dememeliyiz. Sarf edilen çabaların artarak ilerlemesi lazım” ifadelerini kullandı.
 


Geri Dön