19 / 04 / 2024

İstanbul'daki riskli 200 bine yakın yapı dönüştürülmeli!

İstanbul'daki riskli 200 bine yakın yapı dönüştürülmeli!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’un çare bulmak zorunda olduğumuz en kritik meselesi, bizim tespitlerimize göre, 200 bine yakın riskli yapının bir şekilde dönüştürülmesi" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu sabah Zeytinburnu'nda bir binanın çökmesi üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çöken binanın enkazında incelemeler yaptı. 

Alanda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ekrem İmamoğlu, "Ne yazık ki İstanbul’un, var olan belki de en büyük tehdidini yine yaşanmış olduk. Ne yazık ki İstanbul’un bu sıkıntılı yapı stokundan her ortamda, her yerde bahsediyoruz. Allah korusun, şu anda burada bambaşka bir manzara ile karşı karşıya kalabilirdik. İnsanlarımızın farkına varmasıyla, can kaybı olmadan süreci atlattık. Valiliğimizin, AFAD’ın koordinasyonunda, belediyemizin bütün birimleriyle şu an buradayız. Yanı sıra, biz de hızlıca çevrenin tetkiki ile ilgili kendi birimlerimize talimat verdik. Yakın çevrede yapı stoku ile ilgili biz de kendi analizlerimizi yapıyoruz ve hızlıca alınması gereken tedbirler var ise, bunları da valiliğin oluşturduğu kriz merkezinde gündeme taşıyor olacağız" şeklinde konuştu.

İstanbul daki riskli 200 bine yakın yapı dönüştürülmeli!

"Ama günün sonunda şu net: İstanbul’un çare bulmak zorunda olduğumuz en kritik meselesi, bizim tespitlerimize göre, 200 bine yakın riskli yapının bir şekilde dönüştürülmesi. Ve bu, bir seferberlikle olur. Tekrar altını çizeyim; bunun siyaseti olmaz. Bunun A,B,C,D partisi olmaz" diyen Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından da konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

"İstanbullulara çağrıda bulunuyorum

Zeytinburnu'nda yıkılan binada can kaybı olmaması büyük bir şans. Yapı tespiti için bazı binalara İBB sokulmuyor, kentsel dönüşümde engeller çıkarılıyor. Deprem bu şehrin gerçeği, kimsenin böyle bir lüksü yok. Acil iş birliğine ihtiyacımız var."

“Bu binayla ilgili daha önceden başvuru oldu mu size yönelik?” sorusunu Ekrem İmamoğlu, “Yok. Biz, şu anda bir tetkik çalışmasının içindeyiz. Zeytinburnu da bunlardan bir tanesi. Tetkik, belli bir sıralamaya da geliyor. Silivri, Avcılar bitirildi; Küçükçekmece, Beylikdüzü, Büyükçekmece çalışmaları sürüyor. Oradan bu tarafa doğru Bakırköy, Zeytinburnu geliyoruz… Bu, bizim kendimizce aldığımız birebir yapı stokunun analizi ile ilgili bir karar sonucu yaptığımız çalışmalar. Ama burayla ilgili bize, hiçbir başvuru ya da ihbar gelmemiştir” diyerek cevapladı. 

İstanbul daki riskli 200 bine yakın yapı dönüştürülmeli!

Ekrem İmamoğlu kendisine sorulan “Yıkılan binanın olduğu yerde pazar kuruluyor. Fatih ve Zeytinburnu gibi bölgelerde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarınız olacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

-Bu, kolay bir iş değil; 1-1,5 yıla yakın bir zaman alacak. Ciddi de bir bütçe ayırdık. Bunu şu anda sağlama şansımız yok.

- Şöyle de bir zorluğumuz var: İnsanlarımıza bundan çağrı yapıyorum. Evine girmek istediğimiz, binasına girip tespit yapmak istediğimiz bazı binalara, belediyeler sokulmuyor bile. Yani bu yaşanıyor. Yani insanlar, yüzleşmekten uzak duruyor. İnsanlar hala kentsel dönüşümü bir ticari alan gibi düşünüyor.

- Bu, ticari bir alan değildir. Evet; devletin, hükümetin, belediyelerin, hepimizin sorumluluğu var, ama unutulmasın ki, dönüşümde en önemli sorumluluk yine vatandaşa da düşüyor.

- Beraber, paylaşımcı bir biçimde, yani bir ticari kazanç alanı değil bu, insanların canını güvence altına alma alanıdır. Dönüşümü böyle hissetmeli, pazarlık arsası, pazarlık borsası şekline dönüştürülmelidir. Bu manada vatandaşlarıma da lütfen dönüşümle ilgili atılan her adıma saygıyla ve güvenle baksınlar. Zaten devletin kurumları işin içerisinde.

İstanbul daki riskli 200 bine yakın yapı dönüştürülmeli!

İstanbul depremi için seferberlik çağrısı!

İstanbul depremi için kritik uyarı!


Geri Dön