19 / 04 / 2024

8 maddede site yönetimleri mevzuatı!

8 maddede site yönetimleri mevzuatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetimleri mevzuatı' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1.    Siteleri kişiler değil  mevzuatlar yönetir. Kişiler ise siteye ancak hizmet eder. Ancak bir çok sitede yönetim kişiler üzerinden gitmektedir ve bu durumda da müteahhitler, malikler, sakinler, yöneticiler, deneticiler arasındaki uyuşmazlıklar oluşması ve bunun mahkemeye taşınması kaçınılmaz olmaktadır.

2.    Site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur. Bu site yönetimleri için çok büyük ayrıcalıktır. Kanun koyucu siteleri belli bir formata sokmamış ve sitelerin yönetimini kat malikleri iradesine bırakmıştır. Siteler kat malikleri kurulunun kararlarına göre yönetilir.

3.    Bu ayrıcalıktan habersiz olan veya kasten bazı kişiler site yönetimini kooperatif, dernek hatta ticari işletme mevzuatına bohçalamaktadır.

4.    Maalesef bu durumda da  yalnızca Kat mülkiyete Kanununa tabi olan site yönetimleri, kendine özel adasından çıkartılıp engin hukuk  denizindeki yedi binden fazla  kanun on binlerce de yönetmelik, yüz binlerce de genelge-özelge-talimat belirsizliğine uğratılmakta ve yorgun düşürülmekte ve kaosta bırakılmaktadır. 

5.    Site yönetimlerinin tüzel kişiliği de özel bir mevzuatı da yoktur. Site yönetimleri Vergi Usul Kanununa, Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi değildir, toplantılarında pan kurulmaz, toplantılarına hükümet yetkilisi gelmez.

6.    Tümüyle basit ve anlaşılır olan site yönetimlerinde hukuki bir konu yoktur ki avukat gereksin,  mali bir konu yoktur ki mali müşavire ihtiyaç duyulsun. 

7.    Ancak kat mülkiyeti nosyonunun dışına itilen sitelerde, yönetim avukat bulundurur. Avukat kime karşıdır? Kat malikleri vekili olan yönetim, kat maliklerine karşı avukat mı bulunduracaktır? Sitelerde mevzuat söz konusudur, uyuşmazlıktan dolayı hukuk veya avukatlık ile ilgili bir konu, olay söz konusu olamaz.

8.    Ancak kat mülkiyet  nosyonunun dışına itilen sitelerde, yönetim mali müşavir bulundurmaktadır. Mali müşavir niçin istihdam edilmektedir? Siteler Vergi Usul Kanununa  veya Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi değildir. Sitelerde resmi anlamda bir mali oluşum söz konusu değildir, olamaz.

Nihat Dönmez- Site Yönetimleri Danışmanı

www.konusitesiyonetimi.com

9 maddede site yönetimlerinde aidata itiraz!
 


Geri Dön