27 / 04 / 2024

8 maddede sitelerin mevzuata uygun yönetimi!

8 maddede sitelerin mevzuata uygun yönetimi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "sitelerin mevzuata uygun yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Sitelerin yönetimi ile ilgili temel mevzuat , Kat Mülkiyet Kanunun 5. bölümünde  işlenmiştir. Bu konuda temel referans; siteleri kat malikler kurulu kararlarının yönettiğidir.

2.    Site yönetimlerin bağlı olduğu veya site yönetimlerini resen, hukuken, idari olarak denetleyecek veya tavsiyede bulunacak hiçbir resmi kurum yoktur ki tek istisna, yine dava açılması şartı ile Hakimin müdahalesidir.

3.    Hakim de bu müdahaleyi, kanunların hükmüne uygunluğunun gözden geçirilerek yapacağından, eğer tamamen mevzuata uygun olarak usulünce yapılacak site yönetimlerine resmi, özel, tüzel kurum, kuruluş veya herhangi başka bir üçüncü taraf müdahil olmaz, olamaz.

4.    Site yönetimlerinde süreçlerin açıklandığı bu bölüm, her bir sürecin mevzuatı detaylı ve örnekli, senaryolu, bazı form tavsiyeleri ile sunulacaktır.

5.    Tüm okuyucularımızdan, site yönetim profesyonellerinden, site yönetimindeki her türlü kurul üyelerinden ve kat maliklerinden ricamız aşağıdaki paragrafı  her zaman göz önünde bulundurmalarıdır.

6.    Site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur. Site yönetimleri Vergi Usul Kanununa ve/veya Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi değildir. Siteleri kişiler değil, mevzuatlar yönetir; kişiler siteye ancak ve sadece hizmet eder. Kat malikleri, sakinler yönetilmek değil hizmet isterler. Site yönetimleri tek hücreli canlıya benzer, dernek, siyasi parti, kooperatif, ticari işletme vb. organizasyonların organlarını site yönetimlerinde aramayınız, bu organlar site yönetiminde varmış gibi davranmayınız, site ile lgili işleri mevzuatına göre yapınız ve site yönetim süreçlerini uyuşmazlığa sürükleyip, davlara konu etmeyiniz. Kanun koyucunun, site yönetimlerine özel olarak, genelden farklı hükümlerle oluşturduğu kanun, site yönetimlerine büyük imtiyazlar ve özellikler sağlamıştır, lütfen iş ve işlemlerde mevzuat dışına çıkmadan uygulamalar yapınız.

7.    Yukarıdaki paragraftaki tavsiyelerimize uymayan site yönetimlerinin , sakinler memnuniyeti dolayısı ile kiralanabilirlik rakamları dolaysı ile emlak değeri düşer,  komşuluk hukuku ortadan kalkar, sonuçta da her zaman malikler zararlı çıkar.

8.    Sonuçta; site yönetimi; 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu ve bu kanuna endeksli olarak hazırlanmış Yönetim Planı / bu kanunun atıf yaptığı diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde atanmış veya seçilmiş , Yönetici/Yönetim Kurulları-Denetici/Denetim Kurulları,Kat Malikleri Genel Kurulları vb. Organlar üzerinden tanımlı alanlarda, hukuki-mali-idari-sosyal boyutlu bir yapıda, personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeninde; güvenlik-temizlik-teknik –idari işlerden oluşan dört temel hizmeti sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı vizyon üzerinden idari ve saha hizmetlerini tahmini bütçe yaklaşımı ile hakimin müdahalesine açık, gerçekleştirme sürecidir.

Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesiyonetimi.com

4 maddede sitelerde yaşam kültürü!
 


Geri Dön