19 / 04 / 2024

A.101'in hedefi 450 mağaza!

A.101'in hedefi 450 mağaza!

Hayat Holding, Aziz Zapsu'nun sahibi olduğu perakende zinciri A.101'in çoğunluk hisselerini satın aldı. Satınalma sonrası 350 mağazalı şirketteki ortak sayısı üçe çıktı



Zapsu ailesinin zincir mağazası A.101'e yeni ortak geldi. Halen 350 mağazası ve bin 847 çalışanı olan şirketin yüzde 30.84'ü Kığılı ailesi tarafından yönetilen Hayat Grubu tarafından satın alındı. Anlaşmayı Sabah'a doğrulayan Hayat Kimya Başkan Yardımcısı Avni Kığılı, "Yaklaşık 6 aydır görüşüyorduk. Sonunda el sıkıştık. Perakende sektöründe büyümek istiyoruz" dedi. A.101'in yüzde 31'ini grubun dayanıklı tüketim malları alanında faaliyet gösteren şirketi As Tüketim Malları A.Ş'nin satın aldığını açıklayan Kığılı, "Hayat Grubu'nun ciddi bir ürün portföyü bulunuyor. Kendi ürünlerimizi private label (özel marka) olarak satabileceğimiz bir zincir mağaza arıyorduk. Sonunda Zapsu'lar ile el sıkıştık" dedi. Hisse devri sonrasında A.101'in yönetim kurulu başkanlığına Yahya Kığılı'nın üstleneceği ifade ediliyor.

HEDEF 450 MAĞAZA
10 milyon TL sermaye ile kurulan A.101'in kurucu ortağı Singapur merkezli Oligo Investment Holding. Aziz Zapsu'nun sahibi olduğu Oligo Investment strateji olarak BİM modelini benimsedi. BİM'de Bank Of America ve Merrill Lynch ile yapılan ortaklığın bir benzeri Bank Asya ile yapıldı. Şirket hisselerinin yüzde 23'ü ilerleyen yıllarda halka arz edilmesi koşuluyla Bank Asya'ya satıldı. Satınalma sonrasında şirket Hayat Grubu, Zapsu ailesi ve Bank Asya arasında bölüşüldü.

Yılsonuna kadar 450 mağazaya ulaşacak
"HARCA Harca Bitmez" sloganıyla yola çıkan A101 marketleri 28 Mart 2008 kuruldu. Bir buçuk yıllık bir zaman diliminde 350 mağaza ve bin 847 çalışana ulaşan perakende zinciri 2010'a kadar 450 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. 2015 yılına kadar 1750 mağazaya ulaşmayı planlayan şirketin saldırgan büyüme strajesini hayata geçirebilmek için yeni ortaklar alabileceği ifade ediliyor.
Ufuk Şanlı/Sabah

Hayat Holding, A101 İndirim Mağazaları'na ortak oldu
Hayat Holding'e bağlı AS Tüketim Malları Şirketi, A101 İndirim Mağazaları zincirinin yüzde 30 hissesini satın alarak ortak oldu

Hayat Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada, AS Tüketim Malları Şirketi'nin A101 mağazalarının yüzde 30 hissesini devralması ile A101'e ait özel markalı deterjan, çocuk bezi, hijyenik ped ve temizlik kağıtlarının Hayat Holdinge bağlı tesislerde üretileceği belirtildi.

Hayat Holding Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil de, Hayat Holdinge bağlı üretim tesislerinin kapasitelerinin 2009 ve 2010 yılları içinde yapılan ve yapılacak olan yeni yatırımlarla büyük ölçüde artacağını belirterek, "Hayat Holdingin yapmış olduğu hisse alımının esas amacı, kapasite artışını indirim zincirlerinin özel markalarında değerlendirmektir" şeklinde görüş
bildirdi.

Türkiye'de gelişme gösteren indirim zincirlerinin esas olarak üreticilerin bilinen markalarını değil "private label" adı verilen kendi özel markalarını satan kuruluşlar olduğunu belirten İdil, "A101 İndirim Mağazaları zinciri, Hayat Holding ile yaptığı bu hisse devri sayesinde deterjan, çocuk bezi, hijyenik ped ve temizlik kağıtları alanlarında kendi markalarını ürettirebileceği kuvvetli bir üretici ortağa sahip oldu" açıklamasında bulundu.
AA


Geri Dön