07 / 05 / 2024

ABD Konsolosluğu binası otel olabilecek!

ABD Konsolosluğu binası otel olabilecek!

Serdar Bilgili'nin 51 yıllığına kiraladığı eski ABD Konsolosluğu binasının otel olmasının önündeki engel kalktı



ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun Sarıyer'e taşınmasının ardından Beyoğlu'ndaki eski binası, Serdar Bilgili'nin şirketi Corpera Turizm Yatırımları A.Ş.'ye kiralanmıştı. Binayı 51 yıllığına kiralayan şirket, otel yapmak için girişimde bulunmuş ancak Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım Planı'nın turizm amaçlı kullanılmasına izin vermediği için proje askıya alınmıştı. Çünkü binanın bulunduğu alan, planda konsolosluk olarak görülüyordu. Bunun üzerine binayı kiraya veren ABD, İstanbul'daki Başkonsolosluğu aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak plana itiraz etti.

ABD, 'TURİZME AÇILSIN' DEDİ

Belediye Meclisi'ne yapılan müracatta, "Daha önce Beyoğlu'nda yer alan ABD istanbul Başkonsolosluğu'nun, Sarıyer-İstinye Mahallesine taşınması sonrası boşaltıldığı, bu alan içindeki tescilli kültür varlıkları korunarak ve restore edilerek turizm ve konaklama amaçlı kullanılmak üzere 15 Mayıs 2009 tarihinde 51 yıllığına Corpera Turizm Yatırımları A.Ş.'ye kiralandı. Alan, Amerikan Hükümetince bundan sonra konsolosluk alanı olarak kullanılmayacak" denildi ve turizm amaçlı kullanılması için karar alınması istendi, İmar Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan itiraza ilişkin rapor, İBB Meclisi'nde oy birliği ile kabul edildi. Böylece ABD Başkonsolosluğu'nun otel olmasının önündeki engel de kalkmış oldu.

İTALYAN İŞADAMI İÇİN YAPILMIŞTI

İtalyan mimar Giacomo Leoni tarafından işadamı Ignazzio Corpi için konut yapılan binaya, Palazzo Corpi adı verilmişti. ABD, 1907'de binayı satın alarak büyükelçilik yaptı. 1937'de büyükelçilik Ankara'ya taşınınca bina başkonsolosluğa dönüştürüldü. ABD'nin yurtdışında edindiği Avrupa'da ilk, dünyada da ikinci temsilcilik binası olan yapı freskler ve resimlerle süslenmiş geniş merdivenli girişlere sahip. Yüksek tavanlı binada, yüksek gibi mitolojik kahramanların tasvirleriyle süslenmiş klasik dekorasyon hakim. Projede ana binanın yanısıra Annex binası ve Chancery binası da bulunuyor.
HaberTürk/Ercan Sarıkaya

 


Geri Dön