26 / 04 / 2024

ABD konut piyasasında icra işlemleri ertelenmeyecek!

ABD konut piyasasında icra işlemleri ertelenmeyecek!

ABD yönetimi, konut piyasasında zaten yavaş olan toparlanmaya zarar verebileceği gerekçesiyle, konut kredilerinden kaynaklanın icra işlemlerinin ertelenmesi yönündeki talepleri reddetti



Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, yönetimin, icra işlemlerinin ertelenmesi için yapılan popülist çağrılara ihtiyatlı olduğunun işaretini verdi. İcra işlemlerinin ertelenmesinin sadece küçük bir grup konut sahibinin çıkarına olacağı, ancak ekonomiyi olumsuz etkilemesi halinde ters tepki yaratacağı ifade edildi.

Gibbs, 'Geniş bir erteleme durumunun istenmeyen sonuçları olur' dedi. Yönetiminin icra işlemleri sorununun 'nedenini bulmaya' kararlı olduğunu belirten Gibbs, 'Sürecin yasal olarak takip edilmesini sağlayacak gerekli adımları atmak istiyoruz. Aynı zamanda, konut piyasası ve bu piyasadaki toparlanmaya kapsamlı zarar verilmesini istemiyoruz' diye konuştu. Piyasa uzmanları, icra işlemlerinin ertelenmesinin kredi sağlayanların kayıplarını artıracağını, yeni tutsat (mortgage) kredilerin maliyetini yükselteceğini ve konut fiyatlarını daha da düşürecek bir konut yığılmasına yol açacağını düşünüyorlar.
Konut kredilerinden kaynaklanan icra işlemlerinin ertelenmesi talepleri geçen hafta hız kazandı. Senato çoğunluk Lideri Harry Reid, tutsat kredisi veren büyük şirketlerin 50 eyaletin tamamında icra işlemlerinin ertelenmesini isteyen diğer Demokrat Partili milletvekilleriyle beraber hareket ediyor.

ABD"de 40 eyaletin başsavcısının, bazı bankaların kredi kullanarak ev alanların evlerinden çıkarmak için sahte belgeler kullandığı iddialarıyla ilgili ortak soruşturma başlatacaklarını açıklaması bekleniyor. New York Başsavcısı Andrew Cuomo, icra işlemleriyle ilgili eyalet çapındaki soruşturmayı genişlettiğini söyledi. Iowa Başsavcısı Tom Miller de CNBC"ye yaptığı açıklamada, soruşturmaların, gelecekte davalar için kanıt toplamayı değil, ancak kredi sağlayıcıların icra işlemleri pratiklerini düzeltmelerini amaçladığını kaydetti.

Merkezi California eyaletinin Irvine kentinde bulunan emlak şirketi RealtyTrac"a göre, Ocak 2007 ve Ağustos 2010 arasında bankalar 3 milyon kadar konuta el koydu. Bankaların sadece bu yıl, 1,2 milyon konuta el koyması bekleniyor.
AA


Geri Dön