26 / 04 / 2024

ABD'de asgari ücretle çalışanlar ev kiralarını karşılayamıyor!

ABD'de asgari ücretle çalışanlar ev kiralarını karşılayamıyor!

ABD'de ev fiyatlarının, asgari ücretle geçinen kişilerin kiraları karşılayamayacağı kadar artış gösterdiğine dikkat çekildi.



ABD'de ev fiyatlarının, asgari ücretle geçinen kişilerin kiraları karşılayamayacağı kadar artış gösterdiğine dikkat çekildi. Sol Haber'de yer alan habere göre; ABD Ulusal Düşük Gelirli Konut Koalisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, ülkede tam zamanlı asgari ücretle çalışan vatandaşlar, 2 odalı bir konutun kirasını karşılayamıyor. 

Ülkede tam zamanlı asgari ücretle çalışanlar, ABD'deki ilçelerinin sadece yüzde 7'sinde tek odalı bir konut kirasını karşılayabilir durumda.

ABD de asgari ücretle çalışanlar ev kiralarını karşılayamıyor!

Hükümet verilerine göre, asgari ücretin saatte 7,25 dolar olduğu ABD'de bir kişinin iki odalı bir konut kiralayabilmesi için saatte 24,90 dolar "konut geliri"ne sahip olması gerekli. Tek odalı konut kirasının karşılanması için de saatte 20,40 dolar "konut geliri" elde edilmesi gerekli. 

Rapora göre, ülke genelinde ortalama aylık kira ücretleri tek odalı konutlarda 1061 dolar olarak belirlenirken, iki odalı evlerde 1295 olarak gerçekleşti. Buna karşılık, ülkede kiracılar saatte ortalama 18,78 dolar kazanç elde ediyor. Bu, ayda 977 dolara denk geliyor. 

ABD de asgari ücretle çalışanlar ev kiralarını karşılayamıyor!

Kaliforniya, Florida ve New York'un aralarında bulunduğu 17 eyalette kiracılar iki odalı konutun ortalama kirasının saatlik en az 5 dolar altında bir geliri bulunuyor. Kiracı geliri ve kira fiyatı arasındaki farkın en çok olduğu yer ise Hawaii olarak belirlendi. 

Buna göre, bir asgari ücretlinin, tek odalı konutun kirası için haftada 89 saat, iki odalı konutun kirası içinse haftada 112 saat çalışması gerekli.

ABD de asgari ücretle çalışanlar ev kiralarını karşılayamıyor!

'İnsanlar uzun vadede zorlanmaya deva edecek'

Raporda, ülkede özellikle Kovid-19 salgını sürecinde konut piyasasının istikrarsızlaştığına dikkat çekilirken, konut kirası için hükümetin 46 milyar dolar tutarında bir kurtarma paketi sağladığına, insanların buna karşın uzun vadede kiralarını ödemekte zorlanacaklarına vurgu yapıldı. 

Konut kirasını ödemekte en çok zorluk çeken kesiminse Siyah ve Latin işçi aileler olduğu belirtildi.

ABD konut piyasasında son 30 yılın en hızlı fiyat artışları görüldü!


Geri Dön