29 / 03 / 2024

ABD'de ev satışları arttı, kriz bitiyor mu?

ABD'de ev satışları arttı, kriz bitiyor mu?

ABD'de, Bloomberg'in yaptığı bir araştırma uzmanların ikinci el ev satışlarının ekim ayından bu yana en yüksek düzeye ulaştığını tahmin ettiklerini ortaya koydu



Uzmanların tahminlerine göre haziran ayı itibarıyla yıllık bazda 4 milyon 830 bin ikinci el ev satıldı. ABD'de ikinci el ev satışına ilişkin verilerin perşembe günü açıklanması bekleniyor. Bu konuda iyimser olan uzmanlar ise resesyonun sona ermekte olduğunu gösteren işaretlerin arttığını söylüyor. İkinci el ev satışı verileri uzmanların beklentisi doğrultusunda çıkarsa son 50 yılın en kötü düşüşünü yaşayan ABD ekonomisi ile ilgili iyimserlik artacak. Florida eyaletinin St. Petersburg kentinde bulunan Raymond James & Associates kuruluşunun baş ekonomisti Scott Brown, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Resesyonun sonu çok yakın olabilir. Konut alımında dibin çok yakınındayız" dedi.
ABD Ticaret Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, yeni konut inşaatlarının haziran ayında bir önceki aya göre, yüzde 3,6 oranında artarak 562 binden 582 bine çıktığını bildirmişti. Ekonomistler, Haziran ayı için yeni konut inşaat sayısını 530 bin olarak öngörmüşlerdi. Aynı dönemde, konut inşaatı için verilen ruhsat sayısı yüzde 8,7 artarak 563 bin olarak belirlendi. Ekonomistler konut inşaat ruhsatları sayısını 520 bin olarak tahmin etmişlerdi.
Öte yandan konut alanında istikrara gidişin işaretlerinini veren bu verilerin ekonomiye yönelik iyimserlik üzerinde tek başına büyük bir etki yaratması pek kolay değil çünkü yüzde 9,5 olan ve halen yükselmeye devam eden işsizlik oranı iyimserliği azaltmaya devam ediyor. İşsiz sayısının 14 milyona yükseldiği ABD'de nüfusun yüzde 15'i de yara zamanlı işlerde çalışıyor. Mali yılın bitmesine 3 ay kala bütçe açığının 1 trilyon doların üzerine çıkması da bir diğer endişe kaynağı oldu. Açık, hükümetin resesyona karşı kamu harcamalarını önemli ölçüde artırması ve mali kuruluşlar için hazırlanan kurtarma paketleriyle ilişkilendiriliyor. Vergi gelirlerinin düşmesi ve işsizlik ödeneği alanların sayısının artmasının da açığı büyüttüğü belirtiliyor. 2007/8 mali yılının tamamında 455 milyar dolarlık bütçe açığı söz konusu olmuştu.
Referans


Geri Dön