26 / 04 / 2024

ABD'de evsizler için nakliyat konteynırlarından ev projesi!

ABD'de evsizler için nakliyat konteynırlarından ev projesi!

Amerika’da 60 binden fazla evsizin olduğu California eyaletinin Los Angeles kentinde, gönüllüler ve yardım kuruluşları evi olmayanlar için yeni çözümler buluyor. 



Los Angeles’taki Echo Park, son günlerde bir mahalleden çok kamp alanına benziyor. 

Mahallede taşınabilir tuvaletler, duşlar, seyyar mutfaklar ve küçük bir kütüphane de bulunuyor.  Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; Angel adlı bir gönüllü, “Kötü durumda olan, yiyecek ve içeceği olmayan çok sayıda kişi için buradayız. Her şey bedava. Son günlerde daha fazla kişinin geldiğini görüyoruz” diye konuştu. 

ABD de evsizler için nakliyat konteynırlarından ev projesi!

Elijah adlı bir başka gönüllü de, “Burada telefonlarını ya da diğer cihazlarını şarj ediyoruz, çünkü Corona virüsünün ortaya çıkmasından bu yana bu cihazları şarj edebilecekleri yerlerin çoğu kapandı” dedi. 

Gönüllülere göre Los Angeles’taki evsizlerin sayısı Kovid-19 salgınının başlamasından beri artış gösterdi. 

Kourtey adlı bir evsiz, “Kaygı ve depresyon sorunlarım var. Burada olmamın nedeni de bu. Çünkü hayatımı yoluna koyamıyorum, yapmaya çalışıyorum ama nasıl yapacağımı hala bulabilmiş değilim” dedi. 

ABD de evsizler için nakliyat konteynırlarından ev projesi!

Kourtey gibilere yardım etmek amacıyla yerel yetkililer Los Angeles’ın binlerce kişilik fuar merkezinde geçici bir barınak kurmayı hedefliyor. 

fakat kar amacı gütmeyen bazı grupların, barınak sağlamak için başka çözümleri bulunuyor. Nakliyat konteynırlarını düşük maliyetli kalıcı barınaklara çevirmek de bunlardan biri. 

FlyawayHomes adlı şirketin başkanı Michael Parks, “Bu üniteler nakliyat konteynırlarından dönüştürülerek oluşturuldu. Bu proje sekiz adet dört yatak odalı daireden oluşuyor. Beşinde aileler kalıyor. Üçü ise bireyler tarafından paylaşılıyor. Yani dört kişinin her birine bir yatak odası düşüyor” açıklamasında bulundu. 

ABD de evsizler için nakliyat konteynırlarından ev projesi!

Şu an içinde 30 kişinin yaşadığı bu deneysel projenin maliyeti dört milyon dolar olarak belirlendi.

İnşaat işçileri, ev inşa etmektense nakliyat konteynırlarıyla çalışırken planlama, tasarlama ve gerekli belgelerin alınmasının çok daha kolay, hızlı ve ucuz olduğunu vurguluyor. The People Concern CEO’su John Maceri, “Şu anki kura göre bir ünitenin yapılması 550 bin dolara mal oluyor ve tamamlanması üç ile beş yıl sürüyor. Kaliteden ödün vermeden bunun daha hızlı ve ucuz bir yolunu bulmak için çok çalıştık” şeklinde konuştu. 

Burada yaşamak, evsizlerin aldıkları yardım çeklerinin yüzde 30’una mal oluyor. Gerisi de hükümet taarfından karşılanıyor. Sosyal hizmetler çalışanları da evlerde kalacakların yerleşmeleri içiçn yardımda bulunuyor. 

Maceri, gazetecilere etrafı gösterirken, “Burada çamaşır odası var, burası bir toplantı odası olarak kullanılabilir. Burada kiler var. Buradaki gıdalar herkesin kullanımına açık” diye konuştu. 

ABD de evsizler için nakliyat konteynırlarından ev projesi!

Şu anda bu evlerden Los Angeles’ta da belli sayıda yapılıyor. 500 kadar evsizin buralara taşınması öngörülüyor. Onbinlerce evsiz kalacak yer bulamazken bu girişim okyanusta bir damla gibi görünse de bazılarının hayatını kesinlikle olumlu etkileyeceği öngörülüyor.

Brezilya'nın gecekondu mahallelerinde evsizler koronavirüs ve yoksullukla mücadele ediyor!


Geri Dön