24 / 04 / 2024

ABD'de Kovid-19 salgını emlak fiyatlarını uçurdu!

ABD'de Kovid-19 salgını emlak fiyatlarını uçurdu!

ABD'nin New York şehrinde yaşayan binlerce kişi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle kenti terk ederken, başta New Jersey olmak üzere komşu kent ve eyaletlerde ev fiyatları hızla artışa geçti, kiralık ev bulmak ise zorlaştı.



ABD'de, koronavirüs salgınının uzun süre dünyadaki merkezi olan ve halen en yüksek ölüm oranına sahip New York şehrinde apartman ve işyerleri boşalıyor. 

Uzmanların verdiği bilgilere ve emlak firmalarının raporlarına göre, New York şehrinin çevresindeki kentlerde ve özellikle New Jersey eyaletinin kuzey bölgesinde konut fiyatları normalin üzerinde arttı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; New York'a toplu taşımayla ulaşımın mümkün olduğu yerlerde ise kiralık ev bulmak neredeyse imkansız oldu. 

- Manhattan'da son aylarda boşalan daire ve işyeri sayısı rekor seviyede

ABD'de emlak istatistikleri yayınlayan Miller Samuel ve Douglas Elliman isimli kuruluşlara göre, salgının New York'ta zirve yaptığı Nisan ayını takip eden Nayıs başında, New York'un Manhattan bölgesinde ev kiralama oranı yüzde 62, Haziran ayında ise yüzde 67 düşüşle son on yılın en dip seviyesinde oldu. 

Aynı kurumlara göre, Manhattan adasındaki boş kiralık ev sayısı da Mayıs ayında yüzde 34 artışla son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 

ABD Posta Servisinin (USPS) açıkladığı bir rapor, salgının patlak verdiği Mart ortasından Haziran başına kadar geçen 2,5 aylık süreçte, sadece Connecticut eyaletine taşınan New Yorklu sayısının en az 16 bin olduğunu ortaya çıkardı.

Elliman'ın Temmuz raporunda ise, göçün artması sonucu, Manhattan adasında ortalama kira rakamlarının yüzde 7 kayıpla son 9 yılın en düşük seviyesine düştüğü, kira sözleşmesi yenileme oranının ise yüzde 23.4'e indiği belirtildi. 

Aynı raporda, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında, adadaki boş ev sayısının son 14 yılın en yüksek seviyesine çıktığı kaydedildi. 

- "Manhattan'daki ticari binalar hiçbir zaman olmadığı kadar boş"

New York çevresinde Century 21 emlak firması için çalışan emlak uzmanı Elvis Fuantes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "New York emlak piyasası, salgın nedeniyle, turizmin tamamen bitmesinden ve birçok işletmenin çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirmesinden muzdarip durumda. Etkili bir aşı geliştirilinceye kadar şehir merkezindeki ofislere dönüş çok az olacak. Manhattan'daki ticari binalar hiçbir zaman olmadığı kadar boş" diye konuştu. 

Fuantes, Temmuz'da New York şehrini çevreleyen şehirlerdeki ev satışlarında, bir önceki yıla göre artışın yaklaşık yüzde 44 olduğunu, hatta Westchester kentindeki artışın yüzde 112’ye çıktığını vurguladı. 

Fuantes, civar kentlerdeki bu benzersiz artışın tek nedeni olarak, kent merkezindeki çok katlı yapılaşmadan kaçan New Yorkluları gösterdi.

- Ticari ofislerdeki kriz bu aydan sonra daha da derinleşebilir

New York'ta uluslararası emlak danışmanlığı yapan Nesrin Feradov ise, "Salgın sürecinin daha da uzayacağını öngören bazı şirketler ağustos ayında sözleşmelerini iptal etmeye başladılar. Bu furya önümüzdeki aylarda daha da artabilir ve boş ofis oranının aşırı artması ile kira fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüşler görülebilir" açıklamasında bulundu. 

Feradov, koronavirüs sürecinde kapanan bazı perakende mağazalarının bu süreçte internet satışını test ederek bunun daha az masraflı bir seçenek olduğunu gördüklerinie ve tekrar mağaza kirası gibi bir yükün altına girmek istemeyeceklerine dikkat çekti.

- Manhattan'daki öğrenci nüfusu da azaldı

Manhattan adasının da içinde bulunduğu New York şehrinden salgın döneminde kaçışın artmasında, yerli ve uluslararası öğrencilerin de önemli bir payı var.

Kamuya açık kaynaklarda, New York şehrinde 110 üniversiteden yaklaşık 600 bin öğrencinin öğrenim gördüğü belirtiliyor.

Manhattan adasındaki onlarca üniversiteden sadece New York Şehir Üniversitesine bağlı Hunter ve Baruch kolejlerinde 40 binden fazla öğrenci bulunurken, bu ve benzeri okullarda salgın sebebiyle tamamen online eğitime geçilmesi ve ekonomik zorluklar, on binlerce öğrencinin kentten ayrılmasının temel sebebi oldu. 

Türkiye'den eğitim için gelen ve Manhattan'da arkadaşlarıyla birlikte kalan Asuman Ötü, koronavirüs sebebiyle ülkesine dönen binlerce öğrenciden sadece biri.

Salgının yaşam şartlarını zorlaştırmasından dolayı geçen ay İstanbul'a döndüğünü belirten Ötü, "Şartlar uygun olsaydı daha fazla kalabilirdim, ancak eğitim için kampüs ortamı ortadan kalktığı için bu masrafa daha fazla katlanmanın bir anlamı yoktu" dei. 

Manhattan'da emlak ve kontrat zorluklarının öğrencilerin en temel sıkıntılarından olduğuna dikkat çekti, bir başka Türk öğrenci Kevser Sare Taş da, "Çoğu arkadaşım gibi ben de bu güvensiz ortamda daha fazla kalmak istemiyorum. Yakın zamanda ülkeme dönmek üzere hazırlıklarımı tamamlamaya çalışıyorum" açıklamasında bulundu.

- New York'tan kaçanlar New Jersey'deki ev fiyatlarını arttırdı

New Jersey'de, 20 yıldır emlak sektöründe çalışan İskender Yeşilyurt, eyalette son aylarda yaşanan emlak artışının en önemli sebeplerinden birinin New York'tan uzaklaşmak isteyen çocuklu aileler olduğuna vurgu yaptı. 

Yeşilyurt, "Sırf Kovid-19'dan dolayı Manhattan'daki evini satıp veya kiraya verip New Jersey'e gelmek isteyen birçok müşterimiz var. Çocuklarını iyi okullara kaydettirmek için de kuzey bölgesindeki kentlere yöneliyorlar" şeklinde konuştu. 

New York'un metropol bölgesindeki dikey yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerden uzaklaşmak isteyen alıcıların piyasayı canlandırdığına vurgu yapan Yeşilyurt, Manhattan'dan gelen bir müşterinin 2,8 milyon dolara anlaştığı bir evin, daha imzalar atılmadan bir başka müşteri tarafından 3 milyon dolara satın alındığını dile getirdi. 

Bu durumun konut fiyatlarını yüzde 10-15 oranında yukarı çektiğine vurgu yapan emlak uzmanı, geçen hafta Fairlawn bölgesinde satışa çıkan bir eve tam 48 alıcıdan teklif geldiğini, normal zamanda alıcı sayısının genelde 4-5'i geçmediğini ifade etti.

Temmuz'da ABD genelindeki ev satışlarının bir önceki aya göre yüzde 24.7 arttığının altını çizen Yeşilyurt, "İnsanlar daha güvenli bölgelerde yaşamak istiyor. Apartman katında oturmak istemeyen ailelerin de arayış içine girmesiyle kuzey New Jersey'de neredeyse kiralık veya satılık müstakil ev kalmadı" şeklinde konuştu. 

İngiltere'de konut fiyatları Ağustos'ta yüzde 2 arttı!

ABD'de bekleyen konut satışları Temmuz ayında da yükselişini sürdürdü!


Geri Dön