28 / 03 / 2024

ABD'de yeni konut inşaatları beklentilerin üzerinde artış gösterdi!

ABD'de yeni konut inşaatları beklentilerin üzerinde artış gösterdi!

Amerika Birleşik Devleti'nde Nisan ayı TÜFE ve Mart ayı yeni konut inşaatları beklentilerin üzerinde arttı.



ABD’de sanayi üretimi makine ve otomobil üretimindeki belirgin artış sonucu Nisan’da bir önceki aya kıyasla yüzde 0.7 ile beklentilerin üzerinde arttı. Üretimdeki artış ABD’li imalatçıların küresel ekonomideki yavaşlamaya karşı koyduğuna işaret etti.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı yüzde 75.4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Reuters anketine katılan uzmanlar sanayi üretiminin yüzde 0.3 artacağını, kapasite kullanımının ise yüzde 75 olacağını tahmin ediyorlardı.

Daha önce yüzde 0.6 olarak açıklanan Mart ayı sanayi üretimindeki daralma yüzde 0.9’a revize edildi. Yüzde 74.8 olarak açıklanan kapasite kullanım oranı ise yüzde 74.9’a revize edildi.

TÜFE YÜZDE 0.4 OLDU

ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.  Reuters anketine katılan uzmanlar tüketici fiyatlarının Nisan ayında yüzde 0.3 artmasını bekliyordu.

Gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyat endeksi ise Nisan’da aylık bazda yüzde 0.2 ile beklentilere paralel artış gösterdi.

Tüketici fiyatları ve çekirdek endeks Mart ayında yüzde 0.1 artış kaydetmişti.

TÜFE yıllık bazda ise yüzde 1.1 ile tahminler doğrultusunda arttı.

YENİ KONUT İNŞAATLARI 1.17 MİLYON

ABD’de yeni konut inşaatları Mart’ta 1.17 milyon adet ile beklentilerin üzerine çıkarken, inşaat ruhsatları 1.12 milyon ile beklentilerin altında kaldı.

Reuters anketine katılan uzmanlar yeni konut inşaatlarının ve inşaat ruhsatlarının 1.13 milyon adet olacağını tahmin ediyorlardı.

Daha önce 1.089 milyon adet olarak açıklanan Mart ayı yeni konut inşaatları 1.099 milyon adede revize edildi, 1.076 milyon adet olarak açıklanan inşaat ruhsatları ise 1.077 milyona revize edildi.


Sözcü


Geri Dön