27 / 04 / 2024

ABD'de yüksek kiralar çalışanları bunalttı: Otoparklarda ofis akımı!

 ABD'de yüksek kiralar çalışanları bunalttı: Otoparklarda ofis akımı!

ABD’nin San Francisco şehrinde artan kiralar girişimcilerin #WePark hareketinin başlatmasına yol açtı. Ofis kiralarını karşılayamayan birçok kişi yol kenarında saati 2.5 dolar olan otoparklarda çalışmaya başladı.



Tüm dünyada büyük şehirlerde uzun vadede kiralarda istikrarlı bir artış gözlemleniyor. Özellikle finans ve teknoloji merkezi haline dönüşen şehirlerde artan kiralar büyük bir sorun haline geliyor. ABD'nin San Francisco şehirinde artan kiralar girişimleri bunalttı. Ofis kiralarını karşılayamayan girişimciler saati 2.5 dolar olan otoparklarda çalışmaya başladılar.  

Habertürk Gazetesi'ndeki haberde; ABD basını sık sık Facebook, Google gibi şirketlerin çalışanlarının bile San Francisco’da bütçelerine göre ev tutmakta zorlandığını belirtiyordu. Konut kiralarındaki bu artışın fazlası ofis kiralarında yaşanıyor. San Francisco’nun merkezinde ofis kiraları son 1 yılda yüzde 10 arttı ve ofislerin metrekaresi 850 dolara yükseldi. 

Artan bu fiyatlar San Francisco’da yeni bir akım olan #WePark'ın doğmasına sebep oldu. Girişimci Victor Pontis yaklaşık 10 gün önce yol kenarında saati 2.5 dolar olan otopark alanının günlük ücretini ödeyerek masasını koydu ve bilgisayarında çalışmaya başladı. Pontis’in Twitter hesabından aktardığına göre park yeri arayan bazı şoförler kendisine ters bakışlar atsa da herhangi bir sorun yaşamadı. Bunun yanında birisinin şikayeti üzerine gelen polis de “Olay çıkmasın” diyerek Pontis’i kendi haline bıraktı.

 ABD de yüksek kiralar çalışanları bunalttı: Otoparklarda ofis akımı!

Sosyal medyada büyük yanı uyandırdı

Şehirlerin değerli gayrimenkullerini otopark olarak harcadığını söyleyen Pontis konuyla ilgili olarak “Sokaklar sadece araç bırakılan değil insanların yaşadığı yerler olmalı”dedi. Pontis’in #WePark hashtagiyle paylaştığı bu hareketi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bunun üzerine yine San Francisco’da yeni bir #WePark etkinliği düzenlendi. Bu sefer Pontis’e yaklaşık 30 kişi daha katıldı. Katılımcılar telefonlarındaki veya belediyenin sağladığı interneti kullanarak çalıştı. Etkinliğe katılan Jean Walsh otopark ücretlerinin şehrin emlak değeri düşünüldüğünde çok ucuz olduğunu vurguladı.

#WePark etkinlikleri San Francisco’da başlayarak, 10 gün içerisinde ABD’de 5 şehir ve Fransa’nın Toulouse şehrine yayıldı. Fransa’daki etkinliği gerçekleştiren 21 yaşındaki girişimci Valentin Décarpentrie, bulunduğu şehirde de kiraların yüksek olduğunu vurguladı. Ancak asıl sorunun küresel ısınma olduğunu vurgulayan Décarpentrie “Şehirler arabaların yarattığı hava kirliliğini azaltmak için yeterince çaba sarf etmiyor” açıklamasını yaptı.

Victor Pontis bu hareketi bir iş modeline çevirmeyeceğini ve amacının para kazanmak olmadığını vurguluyor. Ancak Pontis’in kiralık elektrikli scooterların yerini harita üzerinden bulabildiğiniz Scooter Map isimli bir uygulaması bulunuyor. Yani #WePark hareketinden para kazanmasa da genel olarak araba kullanılmamasından çıkarı bulunuyor.

İstanbul'da mantıklı değil

#WePark hareketine katılanların hepsinin farklı nedenleri var. Kimisi yüksek kiralardan kimisi de küresel ısınmadan şikayetçi. Bazıları ise açık havada çalışmayı söylediğini ifade ediyor. Ancak hareketin çıkış noktası olan yüksek kiraları ele alırsak örneğin İstanbul’da #WePark hareketinin yayılması zor görünüyor. İstanbul’da yol kenarı saatlik otopark ücreti şu anda 8 lira. 12 saatten hesaplandığında günlüğü 96 liraya, hafta sonu çalışmasanız bile aylığı 2112 liraya geliyor. Bu fiyata Levent, Maslak gibi merkezler dışında İstanbul’un birçok yerinde ofis alanı kiralanabiliyor.
 


Geri Dön