25 / 04 / 2024

Acarkent villalarının yapı ruhsatları iptal edildi!

Acarkent villalarının yapı ruhsatları iptal edildi!

İstanbul 4. İdare Mahkemesi Mimarlar Odası’nın Beykoz Saip Molla ormanına inşa edilen Acarkent villalarına ait yapı ruhsatları hakkında açtığı davada, yapı ruhsatları için iptal kararı verildi...



Acarkent villalarına ait yapı ruhsatları ile ilgili yıllar sonra iptal kararı alındı.

Haber3'te yer alan habere göre; Beykoz’da Acarkent villalarıyla ilgili 30 yıl sonra önemli bir gelişme oldu. Çavuşbaşı Köyü’nde 1987 yılında A tipi 117 adet, B tipi 835 adet ve C tipi 500 adet villa ile diğer sosyal ve ticari tesisler için Saip Molla ormanında 137 bin 531 metrekarelik bir inşaat izni verilmişti. Bununla ilgili imar planı değişikleri ve yapı ruhsatlarına da onay verilmişti. 

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yapı ruhsatlarının iptaline ilişkin dava açtı. Mahkeme ruhsatlar için iptal kararı aldı. 

Yapı ruhsatlarıyla ilgili davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi villaların ruhsat iptali gerekçesini şöyle belirtti:

"Bakılan davada orman alanının yalnızca yüzde 6’lık kısmının planlamaya konu edilerek bu sınır içerisinde yapılması, kalan yüzde 94’lük kısmının orman vasfının aynen korunması gerekirken dava konusu işlemler esas alınarak yasanın açık ve emredici hükümlerine muhalif şekilde taşınmazın orman toprağı olma niteliği gözardı edilerek 2 milyon 292 bin 187 metrekarelik olan uyuşmazlık konusu parselin tamamını kapsar şekilde yaygın inşaat yapıldığı, bu suretle orman örtüsünün tamamının tahrip edilmesine sebebiyet verildiği gibi 1986 tarihli  ön izinde öngörülen yapılardan tamamen farklı olarak orman toprağı ile bağdaşması mümkün olmayan, olağan planlama alanlarında dahi istisnai olarak öngörülen 30 katın üzerinde ticari yapıların içerisinde yer aldığı yüksek yoğunluklu kütlelerin inşa edildiği anlaşılmakla dava konusu edilen inşaat ruhsatlarının 1982 anayasasının orman kanununa aykırı olarak tanzim edildiği sonucuna varılmıştır."

Mahkeme açıkladığı gerekçelerle yapı ruhsatlarına ilişkin iptal kararı aldı. 


Geri Dön