19 / 04 / 2024

Acıbadem Ata Konakları'ndan belediyeye dava!

Acıbadem Ata Konakları'ndan belediyeye dava!

Validebağ Korusu'na yapılmak istenen cami inşaatının yanında bulunan Ata Konakları'ndan 10 yurttaş, Üsküdar Beledıyesi'ne dava açtı. Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nun içerisine yapılmak istenen cami inşaatına karşı yurttaşların başlattığı direniş yaklaşık




Soğuk hava koşullan nedeniyle sembolik bir çadır ile direnişlerine devam eden yurttaşlar, vardiyalı bir şekilde alanda nöbet tutuyor. Cami inşaatına karşı yurttaşların açtığı davada mahkeme 'yürütmeyi durdurma kararı' vermişti. Karara rağmen cami yaptırmaktan vazgeçmeyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kararı bozdurarak inşaatın devam etmesini sağlamıştı. Ancak önceki gün inşaat alanının yanındaki Ata Konakları'ndan 10 yurttaş, hukuk ve imar kurallarını çiğneneyerek inşaatına başlanan caminin ruhsatının iptali ve planın yürütmesinin durdurulması istemi ile yeni bir dava açtı. 



'ALENİYET İLKESİ İHLAL EDİLDİ' 


Site sakinleri davanın avukatlığını üstlenen CHP Üsküdar Meclis üyesi Banu Gün Öztürk ile önceki gün İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvuru da bulundu. Dilekçesinde, hukuka aykırı olarak devam eden inşaatın telafisinin zararlar doğuracağı vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti: "İmar hukukunun 'aleniyet ilkesi' ihlal edildi. Vatandaş, plana itiraz hakkını kullanamadı. İnşaatın bir hayırsever tarafından yapıldığı, butik nitelikte ve 300 metrekare büyüklüğünde olduğu söylenildi. Bu boyuttaki camide ancak 10 kişi namaz kılabilir ve özel amaca hizmet için plan değişikliği yapıldığı açıktır." Dilekçede, 6 davadan çıkan bilirkişi raporlarını da hatırlatan Öztürk, "Yakın çevrede 4 adet dini tesis alanı bulunmaktadır. Cami bölgedeki yoğunluğu artıracaktır. Kamu yararı açısından düşünüldüğü zaman park alanını kullanacak insan sayısının 300 metrekarelik bir cami alanını kullanacak kişi sayısından daha fazla olacağı da açıktır" dedi. 


Aydınlık


Geri Dön