24 / 04 / 2024

Açıklama yapan Fed Başkanı Powell'in konuşmasında endişelendiren detay!

Açıklama yapan Fed Başkanı Powell'in konuşmasında endişelendiren detay!

1994 yılından bu yana en büyük faiz artırımını gösteren Fed ile ilgili konuşan Fed Başkanı Powell'in konuşmasındaki 'işsizlik' detayı ekonomistleri endişelendirdi.



Federal Rezerv Çarşamba günü, ABD merkez bankası yetkililerinin kamunun gücüne olan güvenini sarsıyor olabileceğini kabul ettiği enflasyon artışını durdurmak için çeyrek yüzyılı aşkın süredir yaptığı en büyük faiz artışını onayladı. Bunun ardından Fed'in giderek kontrolünü kaybettiği iddiaları da ortada dolaşmaya başladı.

Federal fon oranını bir yüzde puanının dörtte üçü arttı ve %1,5 ile %1,75 arasında bir aralığa yükseltildi. Bu da tarihi standartlara göre hala nispeten düşük. Ancak Fed'in enflasyonu kontrol etme konusundaki taahhüdü, ABD konut ve hisse senedi piyasalarında hissedilecek ve muhtemelen ekonomi genelinde talebi yavaşlatacak.

Yetkililer ayrıca, bu yılın geri kalanında, belki de 75 baz puanlık ek artışlar da dahil olmak üzere, yıl sonunda %3,4 olan federal fon oranıyla birlikte istikrarlı oran artışları öngörüyor. Bu, Ocak 2008'den bu yana en yüksek seviye olacak. Fed'in tahminlerine göre ise bu durum önümüzdeki aylarda ekonomiyi belirgin şekilde yavaşlatacak ve işsizliğin de artmasına neden olacak. Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in son iki günlük politika toplantısının bitiminden sonra düzenlediği basın toplantısında, "İnsanları işsiz bırakmaya çalışmıyoruz," dedi ve Merkez Bankasının "bir durgunluk yaratmaya çalışmadığını" da sözlerine ekledi.

Powell ve politikacıların enflasyonu mevcut 40 yılın en yüksek seviyesinden %2 hedefine, ekonomik büyümede keskin bir yavaşlama veya hızlı bir düşüş olmaksızın düşürme konusunda karşılaştıkları zorluklara rağmen konuşmasındaki şimdiye kadarki en endişe verici durum kurduğu bir cümlede gizli: İşsizlikteki kesin artış. Powell, "Hedefimiz, iş gücü piyasası güçlü kalırken gerçekten enflasyonu %2'ye indirmek.

Daha da netleşen şey, kontrol etmediğimiz birçok faktörün bunun mümkün olup olmadığına karar vermede çok önemli bir rol oynayacağıdır. Reuters, Powell'ın burada Rusya-Ukrayna savaşına işaret ettiğini ifade etti. Gazetecilere verdiği demeçte açıklamalarına devam eden Powell, "İşimiz kolaylaşmıyor, daha da zorlaşıyor" dedi.

Cuma günü yayınlanan bir anket, tüketici enflasyon beklentilerinin Haziran ayında keskin bir şekilde yükseldiğini gösterdi. Poweel bu durumu oldukça dikkat çekici olarak nitelendirmişti. Bu durum aynı zamanda enflasyon cephesinde politikacıların 75 baz puanlık bir artışa geçeceğini de gösteriyor. Reuters, genel hedefin halkın fiyat artışlarının yavaşlayacağına olan güvenini korumaya yönelik olduğuna dikkat çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön