20 / 04 / 2024

Adalar Ulaşım Çalıştayı'nda imar eksiklikleri konuşuldu!

Adalar Ulaşım Çalıştayı'nda imar eksiklikleri konuşuldu!

Adalar'daki ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için Büyükada'da "Adalar Ulaşım Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayda imar planı eksiklikleri, adalara ulaşım sorunu ve lojistik faaliyetler gibi çevre sorunları ele alındı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından Adalar'daki ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için Büyükada'da "Adalar Ulaşım Çalıştayı" düzenlendi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Adalar'daki ulaşım sorunlarının ele alınarak yol haritasının belirleneceği çalıştaya faytoncular, Adalar halkı, sivil toplum kuruluşları, hayvan dernekleri, üniversiteler, kanaat önderleri ve ilgili diğer tüm kurumlar katıldı.

Adalar Ulaşım Çalıştayı nda imar eksiklikleri konuşuldu!

Bölgedeki en hassas konunun ulaşım olduğunu belirten Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül şunları söyledi: "Biz, buranın İstanbul'da yapamadığımız yaya kültürünü, yayanın her türlü rahatlığını en iyi örneklendirebileceğimiz yer olmasını istiyoruz. Benim gönlüm önceliğin yayada olması. En azından adanın büyük bölümünde yürüme, yürüyüş ve yaya kültürünün genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum." 

Ulaşımda bazı istisnalar olduğunu belirten Gül sözlerine şöyle devam etti: "Biz, buranın İstanbul'da yapamadığımız yaya kültürünü, yayanın her türlü rahatlığını en iyi örneklendirebileceğimiz yer olmasını istiyoruz. Bunu sağlamakta büyük bir müşkül içindeyiz. Her gün bunu konuşuyoruz. Çalıştayda 'Yaya kültürünün daha da genişletilmesi için ne yapabiliriz?'i de konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Benim gönlüm önceliğin yayada olması. En azından adanın büyük bölümünde yürüme, yürüyüş ve yaya kültürünün genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette bir şehirde yaşıyoruz. Hastalar var, yaşlılar var, başka zorunlu nedenler var. Bu nedenle ada içi ulaşım meselesini çok yoğun, hararetli, belki kimi zaman karşı karşıya gelecek şekilde tartışmak zorundayız. Fayton meselesini de fiili durum haline gelmiş akülü araçlar meselesini de bisiklet yolunu da tartışmak zorundayız. Tartışacağız ve burada konuşacağız. Benim isteğim serbest mekanlarda konuştuğumuz bu konuları ve hemen hemen herkesin gitgide mutabık hale geldiği bu konuda birbirimizi karşı taraf olarak görmeden, konuyu farklı taraflarından ortak noktaya doğru çekerek bir adıma doğru gitmemiz gerekiyor."

Adalar Ulaşım Çalıştayı nda imar eksiklikleri konuşuldu!


Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan temel sorunun ulaşım olduğunu söylerek, "Aslında bizim ulaşım sıkıntımız yok. Adaya ulaşım ve ada içi ulaşımda sıkıntımız yok, temel sıkıntımız nitelik. Kamu olarak bu nitelikler konusunda taviz verdiğimiz sürece Adalıların bu noktada eleştirilerinin artarak devam edeceği kanaatindeyim." dedi. Adalar'ın sit alanı olduğunu anımsatan Ayhan, şunları söyledi:

"Bu, 'araçtan arındırılmış' demektir; 'yaya önceliği' demektir. Burada yaya, trafikteki en önemli unsur. Bunun ötesindeki bütün unsurlar ikinci planda. Böyle bir sayfiye, huzur yerinde toplu ulaşımı nasıl sağlayacağımız düşünüldüğünde, geçmişte bu konuda tek yetkilendirilmiş olan faytonlu toplu ulaşım. Bugüne geldiğimizde ada içindeki ulaşımın kangren olduğunu, birbirine girdiğini ve bir çok noktalarda noksanlığımız olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Zaman zaman da çeşitli platformlarda bunu konuşuyoruz. Benim kanaatime göre, bu çalıştayla ulaşılacak sonuçlarla sorunun çözümlenebilmesi için adalarımız temel bir ihtiyacı ve eksikliği daha var. Adalar'da plan eksikliğimiz var. Bugüne kadar hangi olumsuzluğu gördüysek adalarda yaşadığımız ve bahsettiğimiz, plan olmadığından. Plan olmadığı zaman da herkesin kendi planı ya da plansızlık üzerine kurulu farklı politikalar geliştirilmiş geçmişte. Bu plansızlığın üzerine de bugün yaşadığımız olumsuzlukları yaşıyoruz." 

Adalar'da acil bir master plana ihtiyaç olduğunu belirten Ayhan, "Adalarımızın mevcut potansiyeli, potansiyel içindeki değerleri ve bunların nasıl çözülmesi gerektiği bir kurallar silsilesi haline getirilip, toplu ulaşım eylem planını bunun içine katmamız gerekiyor. Öncelikle ulaşım master planına ihtiyacımız var. Ulaşım master planı ile de toplu ulaşım eylem planı olması gerekiyor. Eylem planı içerisinde sadece fayton ve at meselesi, akülü meselesi değil, entegre ulaşım sistemi çözümünü sağlamamız gerekiyor. Ada içi ulaşımı entegre bir metotla topluca çözebilecek bir çözüm üretmemiz gerekiyor." dedi.

 Adalar Ulaşım Çalıştayı nda imar eksiklikleri konuşuldu!

Ulaşım ve Çevreden Sorumlu İstanbul Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, çalıştayda tüm paydaşların görüşlerini almak ve çıkacak sonuçlara göre bir yol haritası belirlemek istediklerini ifade etti. Demir şunları söyledi: "Bu sorunlar yıllarca çok tartışıldı. Maalesef bugüne kadar bazılar çözüldü belki ama genel anlamda çözülemeyen sorunlarımız var. Umarım bu çalıştay bir başlangıç olur. Bundan sonra yapacağımız, bunun altına gelecek çalışmalarla sorunların hepsini ele alıp, yine tüm paydaşların katılımıyla ortak bir akılla, herkesin üzerinde anlaşabileceği ortak çözüme varabileceğimize inanıyorum." 


Ayrıca Demir, çalıştayda önemli bir sorun olan adalara ulaşımın, adalar arasındaki ilişkilerin, ada içerisindeki lojistik faaliyetlerin, fayton sorununun, artan elektrikli araçların kontrolsüz biçimde dolaşmasının, imar planlarındaki eksikliklerin, çevre sorunlarının tartışılacağını anlattı.

Emlak vergisinde 'SİT alanı' muafiyeti!

 


Geri Dön