29 / 03 / 2024

Adana Sarıçam'da 3 bin konutluk projenin temeli atıldı!

Adana Sarıçam'da 3 bin konutluk projenin temeli atıldı!

Adana Sarıçam'da Toplu Konut Hamlesi Adana Büyükşehir Belediyesi Yeni Adana İmar AŞ, Sarıçam'da yaklaşık 3000 konutluk yeni bir kentin ilk temellerini attı.



3 etapta gerçekleştirilecek olan projenin birinci etabı olan 156 dairelik İlimtepe Konutları Sofulu'da yükseliyor. 99 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan konutlar Sarıçam'da, çağdaş ve modern kentleşmenin ilk adımını oluşturacak.  


Adana Büyükşehir Belediyesi Yeni  Adana  İmar AŞ'nin, Sarıçaın'ın Sofulu Mahallesi'de temelini attığı İlimtepe Konutları inşaatı hızla yükseliyor. 10 bin 706 metrekare arsa üzerinde yükselen ve 1 + 1.2+1,3+1 şeklinde projelendirilen 156 konut 99 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Geleneksel Türk Mimarisi'nin modern mimari ile harmanlandığı İlimtepe Konutları, Adana Büyükşehir Belediyesi Yeni Adana İmar AŞ'nin prestij projesi olacak. Büyiikşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlünün talimatı ile Adana'da konut hamlesi başlatan Yeni Adana İmar AŞ Genel Müdürü Ertan Aşrak, şirketin dününü, Sofulu Mahallesi'nde hayata geçirilen ve yaklaşık 3000 konutluk projenin ilk etabı olan İlimtepe Konutları projesini ve şirketin hedeflerini Adana Haber Gazetesi'ne anlattı. Yeni Adana İmar AŞ Genel Müdürü Ertan Aşrak, 1986 yılında Adana Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olarak kurulan Yeni Adana İmar İnşaat AŞ'nin. 30 yılda toplam 8691 adet konutu tamamlayarak Adanalıların hizmetine sunduğunu söyledi. Ortalama bakıldığında 8691 konut uzun dönemde yeterli bir rakam olmadığını belirten Aşrak, "Bizim hedefimiz 5 yıl içinde 30 yılda yapılan konut sayısının üzerine çıkarak Adana'ya 10 bin yeni konut kazandırmaktır" dedi. 


BORÇLARI KAPATTIK 

Yeni Adana İmar AŞ Genel Müdürlüğü görevine getirildiğinde şirketin dar boğazda olduğunu dile getiren Ertan Aşrak, "7 milyon 700 bin TL müteahhitlerin alacağı, 4 milyon 400 bin TL de bankalara kredi borcu vardı. Son 4 ayında personel maaşları ödenmemişti. Şirketi ortalama 15 milyon TL borçla devraldık. Borcun hepsini ödedik. Şimdi ayın 31'i Cumartesiye denk gelse bile 30'unda personel maaşlarını bankaya yatıl ıyoruz? Yine ilk iş olarak 2008'de temeli atılan Karahan Yeşil Vadi konutları projesi kapsamındaki 43 adet bahçeli tripleks villa inşaatını hızlandırarak tamamladık. Konutların hepsini sattık ve teslimatını yaptık. Yine aynı proje kapsamında satışa sunduğumuz 67 adet villa tipi konutun teslimatını yapıyoruz" dedi. Bir yandan şirketin borçlarını kapatıp, yarım kalan projeleri tamamlarken bir yandan da yeni projeler için arsa toparladıklarını dile getiren Aşrak. bu kapsamda öncelikli olarak Yeni Adana İmar AŞ'nin konut hamlesi başlattığı Sançam'da şirketin mevcut arsalarının dışında yaklaşık 100 dönümlük bir arsa satın aldıklarını ifade etti. 


SÖZLÜ'NÜN BEKLENTİSİ YÜKSEK 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, konut projelerine büyük önem verdiğini dile getiren Yeni Adana İmar AŞ Genel Müdürü Ertan Aşrak, "Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan Belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiği bir Ceyhunkent projesi var. O dönem  TOKİ  Ceyhan'a giremedi. Orda da nitelikli konutlar yapıldı. Başkanımız sayın Hüseyin Sözlü'nün nitelikli ve kaliteli konut konusunda Adana'da da büyük hedefleri var. Bizden beklentisi çok yüksek. Biz de başkanımıza ayak uydurmaya çalışıyoruz" dedi.   


İLK ETAP YÜKSELİYOR

Yeni Adana İmar AŞ'nin 5 yılda 10 bin konut hedefinin ilk adımını Sarıçam'ın Sofulu Mahallesinde attıklarını dile getiren Ertan Aşrak, 3 etaptan oluşan proje kapsamında içerisinde alışveriş merkezleri, işyerleri, spor tesisleri, anaokulu, sosyal donatı alanları ve yaşam alanları barındıran yaklaşık 25003000 konutluk yeni bir kent oluşturacaklarını söyledi. Genel Müdür Ertan Aşrak, projenin ilk etabını oluşturan 156 dairelik İlimtepe Konutları'nın temelini attıklarını ve 1 + 1.2+1, 3+1 olarak projelendirilen daireleri 99 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunduklarını söyledi. Açık ve kapalı otoparkı, açık yüzme havuzu, spor alanı, basketbol sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar, yürüyüş yolları bulunan İlimtepe Konutları'nın çağdaş yaşamın gerektirdiği tüm olanaklara sahip olduğunu belirten Ertan Aşrak, "Her bloğun altında otopark var. Evinize otoparktan çıkıyorsunuz. Adana'daki en iyi sitelerle kıyasladığınızda işçilik, kullanılan malzemenin kalitesi, sosyal donatı alanlarının büyüklüğü bakımından bizim binalarımızın daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Projede jeneratör bile mevcut. İnsanlar elektrik sıkıntısı çekmeyecek. Asansörde kalma derdi yaşamayacak. Bir sitede olması gereken tüm özellikler mevcut. İlimtepe Konutları projesinde dört dörtlük yaşam alanları yapıyoruz" açıklamasında bulundu. 


KAR MAİLİ GÜTMÜYORUZ 

Ertan Aşrak, "Binalar daha önce tünel kalıp şeklinde yapılmış, biz konvansiyonel kalıp kullandık. Daha fazla konut çıkarma telaşıyla evler küçük yapılmış. Yeni Adana İmar AŞ'nin geçmişte yaptığı Belediye evleri örneği var önümüzde. Maksimum 150 bin TL civarında bir değere sahip. Hemen yanında müteahhit eliyle yapılan konutların değeri ise 250 300 bin TL civarında. Fiyatlar arasındaki bu uçurum binalarda kullanılan malzeme ve işçiliğin kalitesinden, metrekaresinden kaynaklanıyor. Yeni projelerimizde 3+1'lerin yüzölçümü brüt 180 metrekare, neti ise ortalama 150 metre. 17 metrekare balkonu var. Bu da ortalama bir oda büyüklüğüne denk geliyor. Müteahhit ortalama 70 metrekareye 2+1 daire yaparken, biz net 120 metrekare civarında 2+1 daireler yapıyoruz. Bizim dairelerin metrekaresine bakın hiçbir müteahhit bunu kullanmaz. Bizim 156 daire yaptığımız yerde müteahhit metrekareyi kısar, sosyal donatı alanlarını kısar 200 daire çıkarır. Örnek verecek olursak müteahhit yaptığı binada tavan yüksekliğini 2.60 metre kullanır, bizim yaptığımız konutlarda tavan yüksekliği 3 metre. Sofulu'da maliyetleri kısarak 180-190 konut yapabilirdik. Çok fazla kar marjı gütmüyoruz. Hedefimiz sattığımız evlerin gelecekte değerlenmesini de sağlamak. Sözleşmede iki yıl deniliyor ama bu evler 1 yıl içinde teslim edilebilir ve iddia ediyorum bir yıl sonra bu evlerin değeri 50 bin TL artar" dedi.  


PRESTİJ KENT OLACAK 

Yeni projelerde mimari değişikliklere de gidildiğine vurgu yapan Genel Müdür Ertan Aşrak. "Binanın dış cephesini güzelleştirdik. Projelerimizde geleneksel Tiirk mimarisine yakın tarz seçiyoruz. Özellikle Selçuklu mimarisinin modem çizgisini yakalamaya çalıştık. Biz prestij konutlar yapmak için yola çıktık. İlimtepe Konutlar Yeni Adana İmar AŞ'nin prestij projesi olacak. Sofulu'da prestij bir kent kurmaktaki hedeflerimizden biri de ilerleyen dönemlerde Kentsel Dönüşüm projelerini hayata geçirmek istiyoruz. Kentsel Dönüşüm alanlarını da kullanmak istiyoruz" dedi. 


YENİ PROJELER YOLDA  

Yeni Adana İmar AŞ'nin Sofulu'da temeli atılan İklimtepe Konutları dışındaki projeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Ertan Aşrak, "Projenin 550 konutluk ikinci etabının temelini yılbaşında atacağız. İkinci etap 30 dönümlük bir alan üzerinde yükselecek ve içerisinde sosyal donatı alanlarının dışında bodrumuyla birlikte toplam 5000 metrekarelik alışveriş merkezi ve anaokulu bulunacak. Sofulu Mahallesi'ndeki 113 dönümlük arsamızda yapacağımız üçüncü etap ise yaklaşık 1700-1800 konutluk bir proje olacak. Alışveriş merkezleri, spor sahaları, sosyal donatı alanları ile komple bir kompleks olacak. Orada yeni bir kent oluşturacak kadar arsamız var. 3 etaplık proje tamamlandığında Sofulu Mahallesi'nde Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin karşısında, yeni yapılan stadyumun yanı başında, Çukurova Üniversitesi'ne yakın, insanların yaşam kalitesini yükseltecek 2500 3000 konutluk çağdaş ve modem bir kent doğacak. Ayrıca Karahan Mahallesi'ndeki villa tipi konut projelerimiz de devam edecek. Önümüzdeki dönemde sadece Sarıçam'da değil tüm ilçelerde olacağız" diye konuştu. 


SARIÇAM'I KİMSE TANIYAMAYACAK 

Toplu konut hamlesinin ilk adımı olarak Sarıçam'ı tercih etme gerekçelerini de anlatan Yeni Adana İmar AŞ Genel Müdürü Ertan Aşrak, "Türkiye'nin hiçbir yerinde üniversiteye küsmüş bir kent göremezsiniz. En görkemli yerler üniversite kenarlarıdır. Çukurova Üniversitesine yakınlığı Sançam'ın en büyük avantajı. Ama bu avantaj kullanılmamış. Sarıçam gelişime açık bir bölge, ancak kentleşme diğer bölgelere kaydırılmış. Bizim başlattığımız konut hamlesiyle Sarıçam yatırımcıların gözdesi haline gelecek. Oradaki arsalar şimdiden değer kazandı. Yakın zamanda müteahhitler de oraya gelecek. Orada tam anlamıyla mükemmel bir kent doğacak ve 5 yıl sonra Sançam'ı kimse tanıyamayacak" şeklinde konuştu. 



Yenigün


Geri Dön