24 / 04 / 2024

Adapazarı Şeker Fabrikası Afyon'a taşınıyor!

Adapazarı Şeker Fabrikası Afyon'a taşınıyor!

Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü, Şeker Kurumu'na başvurarak fabrikanın Afyon'un Emirdağ ilçesine taşınması için onay istedi. Şeker Kurumu Yönetimi'nin seçim sonrası taşınmaya onay vereceği belirtiliyor.



Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü, Şeker Kurumu'na başvurarak fabrikanın Afyon'un Emirdağ ilçesine taşınması için onay istedi. Şeker Kurumu Yönetimi'nin seçim sonrası taşınmaya onay vereceği belirtiliyor. 


GENEL MÜDÜR İMZALI 


Yaklaşık 3 yıl önce Ülker Grubu tarafından satın alınan Adapazarı Şeker Fabrikası'ııın Afyorinuıı Emirdağ ilçesine taşınması gündeme geldi. Şeker Fabrikası Genel Müdürü Naci Özavcı, 15 Nisan 2015 tarihinde Şeker Kurumu'na bir yazı yazarak fabrikanın Afyon Emirdağ'a taşınması için onay istedi. 


GENEL SEKRETER OLUMLU 


Fabrikadan kuruma yazılan yazıda Adapazarı'ııda üretilen tüm pancarın Afyon'a ücretsiz olarak taşınacağı taahhüt edilirken, Afyon ve çevre illerinde pancar tarımının daha gelişmiş olması gerekçe gösterildi. Şeker Fabrikası'ııııı bu yazısı Kurum Genel Sekreteri tarafından olumlu görüşle Yönet im'e taşındı. 

SATIŞ DA GÜNDEMDE Yönetim Kurulu'nun seçim sonrası taşınmayla ilgili son kararı vereceği öğrenildi. Şeker Fabrikası'ııııı taşınması için çalışma yapan Ülker Grubu'nun bir yandan da yabancı bir bankaya, Fabrika'ııııı satışıyla ilgili çalışma yapması için yetki verdiği belirtildi. Bankanın satış için görüşmeler yaptığı ifade edildi. 


Sezai Matur'un köşe yazısı:


Adapazarı Şeker Fabrikası'yla ilgili en son 21 Aralık 2013 tarihinde, "Önce batır. sonra gel başına otur" başlıklı bir yazı yazmıştım. 

Şeker Kurumu nun başındayken kota sınırlamalarıyla Adapazarı Şeker Fabrikası nın büyük bir borç batağına sürüklenmesine neden olan Azmi Aksu'nun aynı fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilmesine tepki gösterdiğim bu yazıda, şehrin bu olaya duyarsız kalmasını eleştirmiştim. 

Ve o yazımda bir daha Şeker Fabrikasıyla ilgili yazı yazmayacağımı beyan etmiştim Ondan sonra da hiç Şeker Fabrikası nı yazmadım. 

Gerçekten deprem sonrası Şeker Fabrikasının yıkık halini ilk gündeme getiren ve tekrar üretime geçmesi için büyük mücadele veren bir yerel gazeteci olarak pes etmiştim Ama Şeker'le ilgili çok önemli bir gelişme daha gündemde. 

Yazmadan edemedim. 

Evet. Şeker Fabrikasında beklenen sona gelindi. 

2013 yılında Ülker Grubu tarafından satın alınan Adapazarı Şeker Fabrikasının Genel Muduru Naci Özavcı, Şeker Kurumu na bir yazı yazarak fabrikanın Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine taşınması için onay istedi. 

Gerekçe olarak da fabrikanın şehir merkezinde kalmasını, bölgedeki pancar üretiminin dusmesini. fabrikanın Sezai TUR teknolojisinin eski olmasını, uzak bölgelerde üretilen pancarın nakliyesinin getirdiği maliyeti gösterdi... 


Ozavcı, 15 Nisan 2015 tarihli yazıda bu gerekçeleri sıralayıp Afyonkarahisar'a taşınma talebini dile getirirken Sakarya'da üretilecek şeker pancarının da yeni fabrikaya ücretsiz taşınacağını taahhüt etti. 

Kurumun Eski Başkan Azmi Aksu'nun başında olduğu Adapazarı Şeker Fabrikası ndan gelen talep hemen işleme alındı ve Genel Sekreter olumlu goruş belirterek fabrikanın nakli konusunu yönetim kuruluna taşıdı. 

Şu ana kadar Yönetim'de bu konu görüşülmedi. 

Muhtemelen seçimlerin ardından istenen karar çıkacak ve fabrika Afyonkarahisar'a taşınacak. 

Bu gelişmeden bildiğim kadarıyla Sakarya'yı yönetenlerin haberi yok. 

Bu işler el altından, mumkun olduğunca sessizce kotarılmaya çalışılıyor. 

Şeker Fabrikası buradan sokulup orada montajı yapılmayacak. 

Orada Ülker modern bir fabrika kuracak. 

Nakledilen, yıllarca Adapazarı'ndan esirgenen ancak Ülker satın aldıktan çok kısa bir sure sonra arttırılan yaklaşık 42 bin tonluk şeker üretim kotası olacak. 

Bu nakilin onunde hiçbir hukuki engel yok. 

Çunku çıkarılan bir yasayla Şeker Fabrikaları istedikleri yerden pancar alabiliyor. 

Ama Adapazarı Şeker Fabrikasının eski sahibi Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi, Eskişehir'den getirdiği pancar için 100 milyon liralık cezayla büyük bir borç batağı içinde debelenip duruyor. 

Peki Ülker, fabrikayı Afyonkarahisar'ın ilçesi Emirdağ'a naklettikten sonra buradaki 550 dönümlük arsayı ne yapacak? 

Şehir merkezinde bu büyüklükte bir başka arsa yok. 

Muhtemelen bir lüks konut projesiyle arsa değerlendirilecektir. 

Adapazarı Şeker Fabrikası AKP'nin iktidar olduğu 2002 seçimlerinden bu yana neredeyse her seçimin baş gündem konusu oldu. 

Anlaşılan bu satış da seçime 4 gun kala fabrikayı şehrin gündemine taşıyacak. 

Yarın bu konuyu yazmaya devam edeceğim. 


Yeni Haber


Geri Dön