26 / 04 / 2024

Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman YHT Hattı'nın ilk test sürüşünü gerçekleştirdi!

Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman YHT Hattı'nın ilk test sürüşünü gerçekleştirdi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın ilk test sürüşüne katıldı.



Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın ilk test sürüşü bugün gerçekleşti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ilk test sürüşü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından gerçekleşti.

Karaman Tren Garı'nda basın açıklaması yapan  Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde  son 19 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında çok önemli aşamalar kaydettiklerini dile getirdi. 

Karaismailoğlu, "Türkiye'mizi kara, hava, deniz ve demir yollarında küresel ölçekte projelerle donatarak dünyanın en büyük ekonomileri arasına girme yolunda büyük bir mesafe aldık. Ülkemizi kendi içinde yüksek standartlı bir ulaşım sistemiyle bağlarken her noktadan dünyayla yakınlaştırdık." şeklinde konuştu.

Lojistik, mobilite ve dijitalleşmeye odaklanarak daha da geliştirdiklerini ve bütünsel kalkınmalara omuz verdiklerini ifade ederek, şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Ekonomimizi ateşleyen bu yatırımlar katbekat geri dönmektedir. Yatırımlarımızın 2003-2020 yıllarında gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) toplam 395 milyar dolar ve üretime 837,7 milyar dolarlık etkisi olmuştur. Yıllık ortalama 1 milyon 20 bin kişilik dolaylı ve doğrudan istihdam gerçekleşmesine katkı yapılmıştır. Aziz milletimiz de geleceğin Türkiye’sinin inşası ve imarı için yaptığımız bu hummalı çalışmalarımızı çok iyi bilmekte ve takdir etmektedir. Böyle büyük mega projeleri yapmak cesaret ister. Bu projeler 100 yıl hizmet edecek projeler. Yani torunlarımızın geleceğini hazırlıyoruz."

 Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman YHT Hattı nın ilk test sürüşünü gerçekleştirdi!

"Orta Koridor'un hakimi olduk" 

Lojistik Master Planı, Ulaşım Ana Planı ve 2023 Stratejik Planı doğrultusunda, hareket ettiklerini söyleyen Karaismailoğlu, Türkiye'yi dünyayla ulaşımın her modunda bağlayacak bir hareketlilik altyapısı oluşturduklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz sene demir yolu atılımlarını bir üst seviyeye taşımak üzere "Demiryolu Reformu"nu ilan ettiklerini hatırlatan Karaismailoğlu, şunları söyledi: 

"Ülkemizi küresel düzeyde bir lojistik güç haline getirecek bu reform kapsamında, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı gibi projelerimizle Yeni İpek Demir Yolu’nu dünyanın tercih edilen bir ticari rotası haline getirdik. Avrupa ve Asya'yı  Marmaray  ile bir kez daha birbirine bağlayarak Orta Koridor'un hakimi olduk. Mevcut konvansiyonel hatlarımızın tamamını yeniledik. Hızlı tren hatlarımızın kapsama alanını genişleterek, pek çok şehir arasında seyahati hızlı, konforlu, güvenli ve çevreci bir duruma getirdik."

"Haziranda hızlı tren işletmeciliğine başlıyoruz" 

Karaman'a da müjdeyle geldiklerini söyelen Karaismailoğlu, Konya-Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı Projesi'nin 102 kilometrelik Konya-Karaman kesimindeki altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenlemelerinin sona erdiğini söyledi. 

Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman YHT Hattı nın ilk test sürüşünü gerçekleştirdi!

Son olarak da sinyalizasyon test ve sertifikasyon işlerinin başarıyla sürdüğünü söyleyen Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı. 

"Bu hatta (Konya-Karaman) haziranda hızlı tren işletmeciliğine başlıyoruz. Hattımız aynı zamanda elektrikli, konvansiyonel tren seferlerimize de hizmet verebilecektir. Bu kesimin işletmeye açılmasıyla birlikte, Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi 1 saat 13 dakikadan, 40 dakikaya inecektir. Hat kapasitesi de 3 kat artacaktır. Tamamı 237 kilometrelik Konya-Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı Projemizin Karaman-Ulukışla kesiminde ise çalışmalar hızla devam ederken, fiziki gerçekleşme oranı yüzde 76'lara ulaşmıştır. Hattımızın bir başka kesimi olan Ulukışla-Yenice Demir Yolu Hattı Projesi de 'Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Hattı' olarak Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü yatırım programına alınmıştır. Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Hattı'nda ihale hazırlıkları devam ediyor. Ülkemizin gelişen sanayi, tarım ve turizm kenti Karaman’ın, bir başka büyük ilimiz olan  Adana  ile de yakınlaştırılması için çalışıyoruz. Konya-Karaman-Mersin-Adana arasındaki tüm kesimlerin yapımı tamamlandığında hattımız üzerinde saatte 200 kilometre hızla seyahat edebileceğiz."

Bakan Karaismailoğlu, hayata geçirilen her projenin kiye'nin geleceğine yapılmış bir yatırım olduğunun altını çizdi. 

Adil Karaismailoğlu Konya-Karaman YHT Hattı'nın test sürüşünü gerçekleştirecek!


 


Geri Dön