28 / 03 / 2024

Adil Karaismailoğlu'ndan Antalya Havalimanı ihalesi açıklaması!

Adil Karaismailoğlu'ndan Antalya Havalimanı ihalesi açıklaması!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı'nın kapasitesinin artırılması ve kiralanması amacıyla yapılan ihale ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı'nın kapasitesinin artırılması ve kiralanması amacıyla yapılan ihale ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Adil Karaismailoğlu, yazılı açıklamada Antalya Havalimanı ihalesinin ülkemiz için önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

İki taliplinin kıyasıya yarıştığı ihalede en yüksek teklifin 7 milyar 250 milyon avroyla TAV Havalimanları AŞ-Fraport AG iş ortaklığından verildiğini kaydeden Adil Karaismailoğlu, "İhalede Türkiye'nin kazancı KDV ile birlikte 8 milyar 555 milyon avro. 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25'i peşin ödenecek. Bu bedel KDV ile 2 milyar 138 milyon avroya tekabül ediyor. İhale, var olan anlaşmanın sonlanacağı Ocak 2027'den Aralık 2051'e kadar olan dönemi kapsıyor." dedi.

Yaptığı açıklamada TAV Havalimanları AŞ-Fraport AG iş ortaklığının 765 milyon 252 bin 109 avroluk yatırım taahhüdünde bulunduğunu dile getiren Bakan Adil Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Proje, İç Hatlar ve 2. Dış Hatlar terminallerinin büyütülmesi, 3. Dış Hatlar Terminali ve Genel Havacılık Terminali, VIP Terminali ve Devlet Konukevi yapımı, apron kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımlar, yeni teknik blok, kule ve verici istasyonu yapımı, akaryakıt depolama ve dağıtım tesisi yapımı gibi yatırımları içeriyor. Tesislerin yapım süresi 36 ay, işletme süresi de 25 yıl olacak."

Adil Karaismailoğlu ndan Antalya Havalimanı ihalesi açıklaması!

- "İhaleye gösterilen ilgi ekonomiye güvenin ve ilginin göstergesi"

İhaleye gösterilen ilgiyle ilgili de önemli açıklamalar yapan Bakan Adil Karaismailoğlu, "Türk, Fransız ve Alman ortaklığı ile Türk-Rus ortaklı şirketlerin ihaleye katılması ekonomiye olan güvenin ve ilginin göstergesi. Ülkemiz gelir elde ediyor. Türkiye'nin, kararlı ve dinamik bir şekilde koşması gerekiyor. Bu bir maraton, en iyi enerji kaynaklarını kullanarak ön sıralara doğru istikrarlı ilerleme gerçekleştirmesi lazım." dedi.

Turizmde yaşanan hareketliliğinin artarak süreceğini kaydeden Bakan Adil Karaismailoğlu geleceğin Türkiye'sinde, turizm merkezlerindeki havalimanlarının altyapısını yenilemeye yönelik olarak projeler inşa etmenin hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

Bakan Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin turizmde küresel marka olmasında büyük payı olan Antalya'nın, bu iddiasına devam etmesinin de turizm odaklı kalkınma yaklaşımını esas alan projelere yönelerek mümkün olabileceğini kaydederek, bu anlayışla Antalya Havalimanı'nı yenilikçi, vizyoner bakış açısıyla geliştirmeye yönelik yeni proje ve yatırımların büyük önem taşıdığını kaydetti. Karaismailoğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

""Önce yatırımcıları tehdit ettiler, bir şey olmadı. Sonra bürokratları tehdit edip korkutmaya çalışıyorlar. Yine bir şey olmuyor çünkü herkes, AK Parti hükümetleri ve tüm bakanlıklarımız, Türkiye'nin geleceği için ter dökmeye devam ediyor. Dün yapılan Antalya Havalimanı projesi, 2026 sonrasındaki 25 yıl kiralama işidir. 2026'ya kadar ihaleyi alacak yüklenici firma, 760 milyon avroluk bir yatırım yapacak. Hem bu yatırımı yapacak hem 2026 sonrası 25 yıllık işletme için de devlete 8,5 milyar avroluk kira bedeli ödeyecektir. Bu 8,5 milyar avroluk kira bedelinin yüzde 25'ini de peşin olarak ödeyecektir. Önümüzdeki 90 gün içerisinde kira bedelinin yüzde 25'i olan 2 milyar 138 milyon avro ülkemizin kasasına girecek. Bu açık şeffaf olan ihaleye katılan firmalar da Rusya, Almanya, Fransa ve Türkiye'den. Yatırımcıları tehdit edenler bir tarafta… Bizim yaptığımız; Türkiye'ye olan güveni gösteren apaçık bir ihale. Dünyanın bütün büyük yatırımcı kuruluşları Türkiye'ye yatırım yapmak için sıraya girmiş durumdadır. Bu da Türkiye'ye olan güvenin açık bir eseridir."

Antalya Havalimanı ihalesini Fraport-TAV kazandı!


Geri Dön