18 / 04 / 2024

Adıyaman'da 2 milyar ton mermer rezervi var!

Adıyaman'da 2 milyar ton mermer rezervi var!

Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman'da 2 milyar ton mermer rezervi olduğunu belirterek, "Yanı başımızda petrol kadar değerli bir maden yere gömülü bir şekilde bizleri bekliyor" dedi....




Adıyaman’ın saklı hazinesi mermerin yol haritası belirleniyor. İpekyolu Kalkınma Ajansı, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen, 'Adıyaman Mermer Endüstrisi Rekabetçilik Analizi ve Stratejik Yol Haritası' adı altında Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştirildi.


Toplantıya Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, AK Parti İl Başkanı Halil İbrahim Fırat, Atso Başkanı Mustafa Uslu, bazı kurum amirleri Adıyaman’daki mermer sektörü temsilcileri katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, 2009 yılında seçildiği günden bugüne her platformda mermeri konuştuğunu dile getirerek, "Adıyaman mermerini istenilen şekilde gün yüzüne çıkarırsak en iyimser rakamla 560 milyar doların sahibi olacağız. Bu da Adıyaman’ın ekonomisi için büyük bir anlam ifade etmektedir. Ülkemiz güneş enerjisi bakımından en rantabl olan ülkelerden biri. Ülkemiz, güneşli gün sayısı bakımından en iyi illerin arasında. Bir taraftan yer altında diğer taraftan da yer üstündeki bu doğal varlıklarımızı katma değere çevirdiğimiz zaman Adıyaman’ın çok da gariban olmadığını görüyoruz. Adıyaman sahip olduğu bu zenginlikleri gün yüzüne mutlaka çıkarmalıdır." dedi.


Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M Talha Gönüllü ise konuşmasında, Adıyaman’ın sahip olduğu mermer potansiyelinin gün yüzüne çıkartılması için Adıyaman Üniversitesi olarak bilimsel alt yapımızla ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazır oldukların ifade etti.


Adıyaman’da çok ciddi mermer rezervleri olmasına rağmen bugüne kadar bundan haberdar olmadığını belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Ama nerede işe başlanırsa kar oradadır. Adıyaman’da yaklaşık 2 milyar ton mermer gibi çok ciddi bir potansiyelden bahsedilmektedir. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bir varil petrolün fiyatı 91 dolardır. 1 varil petrol 83 kilogramdır. 183 kg işlenmiş Adıyaman mermerinin fiyatı 86 dolardır. Yanı başımızda petrol kadar değerli bir maden yere gömülü bir şekilde bizleri bekliyor. Bunun gün yüzüne çıkarılması ile birlikte Adıyaman’ın ekonomik anlamda çehresi değişmiş olacak.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Adıyaman Mermer Endüstrisi Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Projesi Uzmanı Haktan Sevsay, “Adıyaman mermerinin yol haritası ile ilgili bir sunum yaparak, "Adıyaman’daki mermer rezervi mermer endüstrisinin gelişimi için çok yüksek bir potansiyele sahip. Adıyaman Türkiye’nin sahip olduğu mermer rezervlerinin yüzde 15'ine sahip. Bu da 2 milyar ton mermer anlamına geliyor. 2011 yılı sonu itibariyle toplam mermer üretimi 300 bin ton. Üretilen mermerin yüzde 95’inden fazlası başta Çin olmak üzere Hindistan ve Tayland gibi çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir” şeklinde konuştu.


Bugün


Geri Dön