26 / 04 / 2024

Adıyaman'ın Gıda İhtisas OSB projesi meclis gündeminde!

Adıyaman'ın Gıda İhtisas OSB projesi meclis gündeminde!

Adıyaman'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığı meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru önergesi verdi. Tutdere, sorusunun Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tutdere, ''Aşağıdaki sorularımın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ve talep ederim'' diye konuştu.

Tutdere, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Adıyaman, ülkemizin gıda, tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından en önemli illeri arasında yer almaktadır. 121 Bin 852 Hektarlık Potansiyel Sulanabilir Tarım Arazisi bulunan Adıyaman'da 2020 yılı sonu itibariyle sadece 16 bin 68 hektarlık tarım arazisi sulanabilmektedir. Bir başka deyişle Adıyaman'ın tarım topraklarının yüzde 87'si sulanamamaktadır. TÜİK verileri incelendiğinde Adıyaman'da toplam tarım alanı ve ekilebilir alanlarda büyük daralma meydana gelmiştir. Ancak bütün bunlara rağmen Adıyaman çiftçisi üretimden, ülke ekonomisine katkı sunmaktan imtina etmemekte, üretmek için adeta direnmektedir. Nitekim 2019 yılı TÜİK verilerine göre, Adıyaman'da toplam işlenen 176.880 hektar tarım alanında 552.587 ton tahil ve diğer bitkisel ürünler üretimi, 2.308 ton örtü altı sebze ve meyve üretimi yapılmıştır. Bir ilçesini ve pek çok yerleşim yerini Atatürk Barajının sularına feda eden, üç tarafı sularla çevrili olmasına rağmen halihazırda sulamadan faydalandırıla alanları ve ekilebilir alanlarının daralmasıyla tarım kenti olma özelliğinden de giderek uzaklaşmaya başlamıştır. Bu durumun önlenmesi tarım topraklarının tarımdan kopmaması adına öncelikle kentteki sulama projelerinin bitirilmesi önem arz etmektedir. Ayrıca Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması da tarımın canlanması ve çiftçilerin üretimden el çekerek göç etmek yerine üretime devam edebilmelerinin önünü açacaktır. Üreticilerin, çiftçilerin de beklentileriyle talepleri bu yöndedir.''

Adıyaman ın Gıda İhtisas OSB projesi meclis gündeminde!

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin soruları:
1. Bakanlığınızca Adıyaman'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılmasına yönelik yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? 
2. Adıyaman'a Gida İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması için bugüne kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi aşamadadır? 
3. Adıyaman'a Gida İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılacak mıdır? Ne zaman yapılacaktır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön