27 / 04 / 2024

Adnan Keskin: OSB'lerde asla ve asla rant politika güdülmemeli!

Adnan Keskin: OSB'lerde asla ve asla rant politika güdülmemeli!

SİAD Başkanı Adnan Keskin: -''Türkiye'de sanayinin yoğun olduğu yerlerde arsaların metrekare fiyatları 1.000-2.000 dolar arasında değişiyor. Bu durum, OSB'lerin üretim amaçlı değil, rant amaçlı kurulmalarının bir göstergesi'' dedi...




OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, Türkiye'de sanayinin yoğun olduğu yerlerde arsaların metrekare fiyatlarının 1.000-2.000 dolar arasında değiştiğini belirterek, bu durumun, OSB'lerin üretim amaçlı değil, rant amaçlı kurulmalarının bir göstergesi olduğunu söyledi. 

     Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OSB Uygulama Yönetmeliği'ne göre bir yerde yeni OSB kurulabilmesi için o ildeki mevcut OSB'lerin yüzde 75'nin dolu olması gerektiğini hatırlattı. 

     İhtisas OSB'lerin söz konusu uygulamanın dışında olduğuna işaret eden Keskin, ''Bu durumda, karma OSB açamazsınız ama ihtisas OSB açabilirsiniz. Bazı kişiler, şirketin kuruluş maddesinin içine 'makine-teçhizat yapabilirim' maddesini koyuyor. 'Makine-teçhizat ihtisas OSB'si kuralım' diyor ve yasayı bu şekilde çiğniyor'' dedi. 

     OSB'lerin, üretimin yapıldığı yerler olarak planlanması gerektiğini anlatan Keskin, Türkiye'de özellikle sanayinin yoğun olduğu yerlerde arsaların metrekare fiyatlarının 1.000-2.000 dolar arasında değiştiğini kaydetti. 

     Bu durumun, OSB'lerin üretim amaçlı değil, rant amaçlı kurulmalarının bir göstergesi olduğunu dile getiren Keskin, kendilerinin Anadolu OSB'de metrekaresi 75 lira bedelle arsa tahsisi yaptıklarını belirtti. 

     Keskin, ''Biz, OSİAD olarak üretimin rant ekonomisinden geçmediğini, üretim ekonomisinden geçtiğini bilen kurum ve kuruluşlara sahibiz. O nedenle neye mal ettiysek o fiyattan yatırımcımızın beğenisine sunuyoruz'' diye konuştu. 

     Bazı bölgelerde OSB'lerde yeni genişleme alanları sağlanarak, hem yönetim kurullarının kendi yönetimlerini sağlamlaştırdıklarına hem de OSB kurulmasını bir rant ekonomisine dönüştürdüklerine işaret eden Keskin, ''OSB'lerde asla ve asla rant politikaları güdülmemelidir. Biz ihtisas OSB'lerin kurulmasına kesinlikle karşı değiliz ama bu OSB'ler gerçek anlamda ihtisas OSB'ler olmalıdır. Bu konuların çok iyi masaya yatırılması lazım'' değerlendirmesinde bulundu. 

     

     -''Belli ölçekteki işletmelere OSB zorunlu kılınmalı'' 

     

     Sanayici olarak OSB yatırımı yapılan bölgelerin ''kalkınmada öncelikli bölgeler'' kapsamına alınması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Keskin, bir ilin çeşitli yerlerinde ayrı ayrı yapılan fabrikaların OSB çatısı altına girmesi durumunda kayıt dışı istihdamın önlenebileceğini söyledi. 

     Keskin, OSB'ler sayesinde iş sağlığı ve iş güvenliği gibi konulara çok daha fazla dikkat edileceğine dikkati çekerek, OSB modelinin vergi gelirleri açısından da kamuya önemli katkı sağlayacağını ifade etti. 

     Belli ölçekteki işletmelerin OSB'ler içinde faaliyet göstermesinin mecbur kılınması gerektiğine inandıklarını belirten Keskin, OSB'lerin çevreye duyarlılık açısından da önemli yapılanmalar olduğuna vurgu yaptı. 

     Keskin, OSB'lerde enerji kullanımının daha ekonomik olacağına işaret ederek, değişik yerlerde milyon dolarlara varan maliyetlerle arıtma tesisi yapmak yerine OSB'lerde tüm alanın arıtmasının tek bir tesisten yapıldığını, bunun da ülke ekonomisine katkısının oldukça büyük olduğunu sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön