25 / 04 / 2024

OSB'lerde arsaların metrekare fiyatları 1000 dolara kadar çıkıyor

OSB'lerde arsaların metrekare fiyatları 1000 dolara kadar çıkıyor

Ekonomideki büyüme Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) arsa fiyatlarını uçurdu. Popüler ve büyük OSB'lerde bin dolara kadar çıkan metrekare fiyatları İstanbul'u solladı



Türkiye'nin son dönemde artan emlak değeri sanayi parsellerinde de hissedilmeye başladı. Özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde yer alan Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) arsa fiyatları İstanbul'un gözde semtleriyle yarışır hale geldi. Arsa fiyatlarında birincilik bin dolara yaklaşan metrekare fiyatıyla Dudullu OSB'ye ait. Dudullu'yu 200- 500 dolar arasında değişen fiyatlarıyla Gebze, Dilovası, Hadımköy ve Tuzla OSB takip ediyor. Bu bölgedeki fiyatların artışında çevre düzenlemelerinin de büyük etkisi oldu. Sanayi bölgeleri, kavşak ve tünellerle şehir merkezlerine bağlandı. Ayrıca bölgelerin etrafında yükselen sosyal tesis, konut ve alışveriş merkezleri de arsa fiyatlarını uçuran diğer etkenler oldu. Özellikle İstanbul'un yeni cazibe merkezleri arasında yer alan Hadımköy'de birbiri ardına yükselen toplu konutlar ve sanayi merkezleri bölgedeki arsa fiyatlarının son yıllarda yüzde 200 artmasına neden oldu. Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Murat Önay'a göre fiyatların artışında İstanbul'un yükselen bir değer olarak öne çıkmasının büyük payı var. Dudullu OSB'nin kendi içinde yaptığı yatırımlarla bu değeri daha da yukarı çektiğini vurgulayan Önay, bölgelerinde Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığını belirtiyor.

BURSA'DA 300 DOLAR

Bursa'nın sanayi merkezlerinden Demirtaş, Nilüfer ve bölgelerinde de arsa fiyatları uçtu. Metrekare birim fiyatı 300 dolardan başlayan sanayi arsalarının yeni yatırımların da önünü kesmesinden endişe ediliyor. Bursa'da yeni OSB'lerin kurulması ve yeni parsel alanlarının açılmasına dönük çalışmalar da yapılıyor.

Her türlü alt yapı var

Yıldırım Ulkat çerkezköy Sanayicileri Derneği Başkanı: Kendi bölgelerindeki arsa fiyatlarının İstanbul'a nazaran daha makul aralıklarda olduğunu belirtiyor. Metrekare fiyatlarının 100- 120 dolar arasında değiştiğini vurgulayan Ulkat, 'Bölge her türlü altyapıyı sanayiciye sunuyor. Yatırıma gelenler için bu ayrıntı önemli' dedi.

Fiyatlar aşağı çekilmeli

Adnan Dalgakıran Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı: Fiyatların aşağı çekilmesi gerekiyor. Bunun için de Sanayi Bakanlığı'nın yetkilerinin artırılması şart. OSB yönetimlerinde sanayici kendi kendini yönetmeli.

Bin dolara kadar çıktı

Kemal Akar İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı: Yüksek fiyatlara rağmen yatırımcı İstanbul başta olmak üzere Marmara'dan vazgeçmiyor. Arsa metrekare fiyatları gözde OSB'lerde bin dolara kadar alıcı buluyor.

OSB'lerdeki arsa metrekare fiyatları ($)
Dudullu: 700-1.000
Gebze-Tuzla-Dilovası: 200-500
Bursa-Hadımköy: 200-400
İmes OSB: 100-150
çerkezköy: 100-120
Kayseri-İzmir-Denizli: 50-100
Sabah/METİN CAN


Geri Dön