25 / 04 / 2024

AE Arma Elektropanç'ın yeni hedefi Afrika!

AE Arma Elektropanç'ın yeni hedefi Afrika!

3 kıtada 7 milyon metrekareden fazla çeşitli fonksiyonel teknik müteahhitlik hizmeti veren AE Arma- Elektropanç, hedefine Afrika'yı da aldı.



Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 3 kıtada, 7 milyon metrekareden fazla çeşitli fonksiyonel teknik müteahhitlik hizmeti gerçekleştiren AE Arma-Elektropanç’ın hedefi Afrika. AE Arma-Elektropanç Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, “Afrika Kıtası'na giriş yapma isteğimiz var. Kazakistan, Irak ve İran hedef aldığımız ülkelerin başında geliyor. Ortadoğu’da ise inşaat işlerinin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Dubai Expo 2020 ve Qatar World Cup 2022 organizasyonlarından dolayı çok yoğun geçeceğini söyleyebilirim” dedi. Dünyanın En Büyük 250 Uluslarası Müteahhit Firması listesinde yer alan şirket, bu zamana kadar dünyada 6 eğitim binası, 9 otel, 12 yüksek bina, 10 rezidans, 8 ofis binası ve 17 alışveriş merkezi teslim etmiş. Hali hazırda 886 milyon dolar kontrata bağlanmış işi bulunan AE Arma-Elektropanç, 2014 yılını kontrat bedeli 250 milyon doları aşan 8 farklı projenin teknik müteahhitliğini üstlenerek, yıl bitmeden de 2 farklı projenin ihale finalinde yer alarak 387 milyon TL ciro rakamı ile tamamlamış. 


Hariri ailesi ile ortak 

Önümüzdeki yıl 15’inci yılını dolduracak olan AE Arma-Elektropanç, 1991 yılında kurulan Elektropanç Elektrik ve 1986 yılında kurulan Arma Mühendislik’in isimli iki şirketin 2001’de birleşmesi ile oluşmuş. AE Arma-Elektropanç olarak Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında özellikle Rusya Federasyonu ve Türki Cumhuriyetler ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) elektromekanik servis sağlayıcı lider firmaların arasında yer aldıklarını anlatan Burak Kızılhan, Katar’da ve Lübnan’da şirketleri bulunduğunu, hatta Lübnan’da Ortadoğu’nun çok önemli ailelerinden olan Hariri ailesiyle yüzde 50-50’lik bir ortaklıkları olduğunu söyledi. Şirketin şu anda hali hazırda, 3 kıtada, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Türkiye başta olmak üzere 5 ülkede devam eden 25 projesi bulunuyor. Bu işlerin kontrat değeri ise 886 milyon dolar. 


2014’te 387 milyon TL ciro 

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya’ya ilk giren Türk müteahhitleri arasında yer alan şirket, bu yüzden özellikle son 10 senedir Rusya pazarında lider konumda yer alıyor. Kızılhan Ortdoğu’da çok sayıda büyük ve orta ölçekli teknik müteahhitlik firması olduğundan dolayı 2003 yılından beri özellikle BAE’de aktif halde olmalarına rağmen ülkenin lider firmaları arasında yer almalarının uzun sürdüğünü dile getirdi. Kızılhan, şöyle devam etti: “ 


Son 3 senedir pazarın lider oyuncularından biri konumundayız. Azerbaycan’da kısa süre içinde pazar lideri olacağımıza inanıyoruz. Keza Cezayir için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. AE Arma-Elektropanç, 2014 yılını Rusya’dan Cezayir’e uzanan coğrafyada ve kapalı alan toplamı 1 milyon metrekare; kontrat bedelleri 250 milyon doların üzerinde olan 10 büyük proje ve 387 milyon TL ciro rakamı ile tamamladık” dedi. Burak Kızılhan, şu ana kadar tamamlanan projeler hakkında ise şu bilgileri verdi: “AE Arma-Elektropanç, Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 3 kıtada, 7 milyon metrekareden fazla çeşitli fonksiyonel teknik müteahhitlik hizmetlerini başarıyla gerçekleştirdi. Bugüne kadar 6 eğitim binası, 9 otel, 12 yüksek bina, 10 rezidans, 8 ofis binası ve 17 alışveriş merkezi teslim edildi.” 


AE Arma-Elektropanç ‘ın işlerinin yalnız yüzde 14’ü Türkiye’de. “İstanbul’da bulunan beş yıldızlı otellerin çoğu bizim tarafımızdan yapıldı” diyen Burak Kızılhan, Garanti Bankası’nın teknoloji üssü projesini yaptıkları belirtti. Kızılhan’ın verdiği bilgilere göre yurtiçinde tamamlanan diğer projeler arasında Palladium Tower, Palladium AVM & Rezidans, Kuveyt Türk Bankacılık Üssü, Piri Reis Üniversitesi, Nurol Tower, Nurol Life, Manzara Adalar yer alıyor. Şirketin 886 milyon dolarlık iş hacminin yüzde 14’ünü Türkiye’deki projeleri oluşturuyor. Şirket için bundan sonraki hedef ise liderlik amacı ile girecekleri Afrika. Kızılhan, şirket hedefleri ile ilgili şöyle konuştu: 


“Afrika Kıtası'nda giriş yapma isteğimiz var. Kazakistan, Irak ve İran hedef aldığımız ülkelerin başında geliyor. Orta Doğu’da ise inşaat işlerinin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Dubai Expo 2020 ve Qatar World Cup 2022 organizasyonlarından dolayı çok yoğun geçeceğini söyleyebilirim. Yeni gireceğimiz ülkelerde büyüme planlarımız başarılı olduğumuz diğer ülkelerdekiyle hemen hemen aynı olacaktır. Tabii ki bölgeyi artık iyi tanıyor olmamızdan dolayı bu yeni gireceğimiz ülkelerde daha kısa sürede pazar lideri olacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.”


Bir ortaklığı bitirdi, yenilerine açık

Mevcut kontratlarının yüzde 86’sı yurtdışından gelen AE Arma-Elektropanç, bu nedenle geçen sene ENR tarafından açıklanan Dünyanın En Büyük 250 Uluslarası Müteahhit Firması listesinde yer aldı. Türkiye’den yer alan 42 müteahhit firma arasındaki tek teknik müteahhitlik firması olan şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Kızılhan, “Türkiye imajı özelikle Ortadoğu’da geride bıraktığımız yıllarda oldukça iyi. Zaten inşaat sektöründe tüm dünyada gerçekten önemli bir yer edinmiş durumdayız. ENR’ın listesine baktığımızda Çin’den sonra en fazla uluslararası müteahhidi bulunan ülke Türkiye. Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin uluslararası inşaat firmalarını toplasanız bile Türkiye’nin listede yer alan 42 tane firma sayısına ulaşmıyor” dedi. Ortaklık teklifl erine de açık olan AE Arma-Elektropanç, Nisan 2012’de hisselerinin yüzde 80’inin Imtech N.V’ye satmıştı. ancak bu ortaklık bu yılın ilk çeyreğinde sona erdi. Burak Kızılhan süreci şöyle anlattı: “Bölgesel güç konumumuzdan küresel güç olma yolundaki büyüme hedeflerimiz kapsamında, Imtech N.V.’ye yüzde 80’ini sattığımız hisselerimizin yüzde 31’ini Ocak 2014’te ve geri kalan yüzde 49’luk bölümünü ise Nisan 2015 tarihinde geri satın alarak Imtech N.V. ile olan ortaklığımızı sonlandırdık. Bundan sonraki dönemde stratejik ortaklıklara firmamızın kapısı her zaman açık olacak.”


Dünya


Geri Dön