28 / 03 / 2024

Afrika ile Türkiye ilişkileri giderek büyüyor!

Afrika ile Türkiye ilişkileri giderek büyüyor!

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Afrika ile Türkiye ilişkilerinin giderek büyüdüğünü bildirdi. İşte açıklamalar...



Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Afrika'nın Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, "Afrika ile ekonomik, toplumsal ve siyasi ilişkilerimiz giderek büyüyor. Bu da kıtanın önemini arttırıyor." dedi.


Koru, Antalya'daki Titanik Belek Otel'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı'ndaki Sivil Toplum Deklarasyonu'nun BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Gyan Chandra Acharya'ya sunulması oturumunun basın toplantısında konuştu.


"Afrika ve en az gelişmiş ülkelerle ilişkilerimizin iyileştirilmesi, dış politikamızın öncelikleri arasındadır. Afrika ülkelerinin karşılaştığı zorluklar küreseldir. Bu sorunlara küresel cevap verilmesi gerekir." diyen Koru, Afrika ve en az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarının desteklenmesinin sadece ahlaki bir dayanışma meselesi olmadığını, dünya ekonomisi ve küresel istikrar için de bu ülkelerin kalkındırılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.


Koru, "Afrika’nın büyümesi 21'inci yüzyılın en önemli hamlelerinden biri olacaktır ve Türkiye bunu memnuniyetle karşılayacaktır. Afrika için iyi olan dünya için de iyi olacaktır. ” diye konuştu.


Afrika'da dünyanın refahı için muazzam beşeri ve doğal kaynak bulunduğunu söyleyen Koru, ancak Afrika'nın yükselmesinde kimsenin geride bırakılmayarak gençlere ve kadınlara özel önem verilmesinin önemine değindi.


Afrika'nın 2063 vizyonundaki, "insan odaklı, kadın genç nüfusuna uyumlu kalkınmanın olduğu bir Afrika" temasına değinen Koru, "Afrika, Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Afrika ile ekonomik, toplumsal ve siyasi ilişkilerimiz giderek büyüyor. Bu da kıtanın önemini arttırıyor. Türkiye, Afrika kıtasının stratejik ortağıdır. Bu anlamda Afrikalı ortaklarımızla hem ikili hem de çok taraflı seviyede bir işbirliği içindeyiz. Afrika Birliği’nin kendi vatandaşları tarafından belirlenen barışçıl bir Afrika vizyonunu tamamen destekliyoruz." dedi.


Dünya


Geri Dön