25 / 04 / 2024

Afrin'de hasar gören camiler restore edilecek! 

Afrin'de hasar gören camiler restore edilecek! 

Türkiye, Afrin'deki tarihi eserleri ayağa kaldırıyor. Zarar gören camiler restore edilecek. DEAŞ tarafından yıkılan Nebi Huri Türbesi de restore edilecek eserler arasında bulunyor. 



Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı’yla teröristlerden temizlenen Afrin’deki tarihi eserleri restore edecek. Restorasyonu yapılacak ilk eser Nebi Huri Türbesi ve Camisi olacak. Türbe terör örgütü DEAŞ tarafından yıkılmıştı. PYD/PKK roketiyle minaresi hasar gören Ömer Bin Hattab Camisi de eski haline kavuşacak.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Afrin’de tarihi yapılan bir bir onarılıyor. Yıkılan kültürel varlıkları koruma altına alan Türkiye, bu eserlerin tamiri için harekete geçti. Restorasyonu yapılacak ilk eser Nebi Huri Türbesi ve Camii. Hz. Davud’un komutanlarından birine ait olduğu bilinen türbe teröristler tarafından yıkılmıştı. Terör örgütleri tarafından vurulan Ömer Bin Hattap Camii de restore edilecek. 

Restorasyon çalışmaları Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. DEAŞ’lı teröristlerin yağmaladığı türbe, bölgeyi işgal eden PKK’lılar tarafından ziyarete kapatılmıştı. Tarihi türbe ve cami, Türkiye tarafından onarıldıktan sonra yeniden ziyarete açılacak. Afrin’de hasarlı durumdaki diğer yapı ise Ömer Bin Hattab Camii. PKK’lı teröristler 19. yüzyılın sonlarında yapıldığı kaydedilen caminin minaresini roketle hedef alarak tahrip etmişti. Bu yapının onarılması için de hazırlıklar yapılıyor. Kültür varlıklarını koruma çalışmaları Afrin’de olduğu gibi Fırat Kalkanı bölgesinde de devam ediyor. Bölgenin en güneyindeki Bab ilçesinde Selçuklu döneminde yapılan ve DEAŞ’ın bombalarıyla tahrip olan tarihi Ulu Camii’nin restorasyonu sürüyor. Ulu Cami'deki çalışmalar 2 ay içerisinde tamamlanacak. 

 


Geri Dön