19 / 04 / 2024

Ağaoğlu İnşaat'ın İstanbul Haritaları kitabı ABD yolcusu

Ağaoğlu İnşaat'ın İstanbul Haritaları kitabı ABD yolcusu

"İstanbul Haritaları 1422-1922" adlı kitap Uluslararası Miami Kitap Fuarı'na "özel davetli" olarak katılacak



İstanbul'un, 1422 tarihli bilinen ilk haritasıyla başlayan ve 500 yıllık haritalarını bir araya getiren "İstanbul Haritaları 1422-1922" adlı kitap Uluslararası Miami Kitap Fuarı'na "özel davetli" olarak katılacak.

Denizler Kitabevi Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Turgay Erol, yaptığı açıklamada, sanat tarihçisi Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay tarafından, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın danışmanlığında Ağaoğlu Şirketler Grubunun desteğiyle hazırlanan kitabın, fetih öncesinden başlayıp Osmanlı İmparatorluğunun son günlerine uzanarak İstanbul'un gizli kalmış güzelliklerini, dönemin haritaları ve gezginlerin tanıklıklarına dayanarak anlattığını söyledi.

Yunanistan'da yaşayan İstanbullu Nick Adjemoğlu'nun 580 haritası arasından seçilen 100 haritanın yer aldığı kitabın, Floransalı ünlü gezgin ve haritacı Christoforo Boundelmonte imzası taşıyan 1422 tarihli İstanbul üzerine bilinen ilk haritasıyla başladığını anlattı. Erol, kitapta, kentin ilk bilimsel ölçekli haritasının yanı sıra yangın, sigorta, cami, soy ağacı, demografik, liman, demir yolu, semt ve satıcılarını gösteren haritaların yer aldığını kaydetti.

Kitabın, 31 Ocakta Uluslararası Miami Harita Fuarı'na "özel davetli" olarak katılacağını bildiren Erol, Miami'de ayrıca kitaptan seçilen özel haritaların yer aldığı bir de sergi açılacağını belirtti.

Miami Harita Fuarı'nın dünyanın en büyük harita fuarı olduğunu ifade eden Erol, "Fuara katılmak özel bir izne bağlı ve akredite olmak gerekiyor. Fuara kitabın bir kopyasını gönderdik. Başvuru süresini geçirmemize rağmen kitabı gören yetkililer bizi fuara son anda davet etti ve son dakikada bir pavyon ayarladı" diye konuştu. Erol, dünyadaki özel harita kitaplarının görücüye çıkacağı fuarda kitabı, editörü Ülkem Özge Sevgilier'in tanıtacağını kaydetti. Kitabın, Dublin, Londra ve Paris'teki harita fuarlarına katılımı için de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bu arada, kitapta yer alan haritaların orijinallerinin yer aldığı sergi, Rahmi Koç Müzesi'nde 14 Şubata kadar gezilebilecek.


Geri Dön