19 / 03 / 2024

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun yapılanma süreci netleşti!

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun yapılanma süreci netleşti!

Ağaoğlu'nda ikinci kuşak öne çıktı Son aylardaki yönetici transferleri ile dikkat çeken Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun bu stratejisinin perdesi aralandı. Grubun yapılanma süreci netlik kazandı.



Ağaoğlu'nda ikinci kuşak öne çıktı Son aylardaki yönetici transferleri ile dikkat çeken Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun bu stratejisinin perdesi aralandı. Yeniden yapılanma süreci içine giren grupta, yönetim kurulunun yanma, icra kurulu oluşturuldu. Rahvalı, CEO'luk görevini bırakırken, yeni oluşumda Ağaoğlu Ailesi'nin ikinci kuşak temsilcileri önemli sorumluluklar aldı. 


Faaliyetler 5 grupta toplandı 

İnşaat Grubu: Başında Murad Acar bulunuyor. Şu dönemde mesainin büyük bölümü, Maslak 1453'ün kalan kısmının satışına ayrılıyor. Bu yılsonuna kadar tüm konutların satışı tamamlanacak. Ticari ünitelerin ne şekilde satılacağı ise yakın zamanda netlik kazanacak. 


Turizm Grubu: Başına Murat Türker getirildi. Türker uzun yıllar Ağaoğlu My Resort Hotel'in genel müdürlüğünü yürütüyordu. Grubun yeni projeleri arasında ilk etapta Bodrum'daki 10 bin dönüm arazi üzerinde dünya çapında bir turizm kompleksi geliştirmek var. Bu arazi üzerinde yakın zamanda dünyanın dev gruplarından birisinin CEO'su inceleme yaptı, işbirliği imkanı doğarsa iki grup ortak yatırıma soyunacak. 


Sanayi Grubu: Ali Ağaoğlu'nun oğlu Alican Ağaoğlu başına geçti. Amaç, madencilik alanında başlayan üretim alanında daha da büyük işlere imza atmak. Ayrıntılarını önümüzdeki günlerde size aktaracağımız önemli sanayi hamlesi de yakın zamanda devreye alınacak. Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir proje ve Ağaoğlu'na işlerinde büyük kolaylık sağlayacak. Sanayi alanında yeni madencilik atılımları da devreye alınacak. 


Enerji Grubu: Grubun büyük önem verdiği bu sahada uzun süredir önemli işlere imza atılıyor. Grubun Gürcistan'da dahi enerji santrali bulunuyor. Enerji danışmanlığı konusunda EPDK'nın eski başkanı Yusuf Günay'dan uzun süredir danışmanlık alan Ağaoğlu bu grubun başına Hakkı Ağaoğlu'nu getirdi. Grubun bu alanda Hakkı Ağaoğlu'nun gözetiminde Amasya'da 20 MVV'lık hidroelektrik santrali projesi bulunuyor. İş Geliştirme Grubu: Başında Mehmet Burak Kutluğ var. Amaç, yeni sektörlere bu grup başkanlığı altında imza atmak. Teknoloji üzerinde durulan ilk sektör. Teknoiojinin hangi alanına ne tür yatırım yapılacağı ise yürütülecek istişareler sonrası ortaya konacak. 


CFO: TAV, İDO'dan sonra NEF'in CFO'luğunu üstlenen Murat Uluğ, Ağaoğlu Grubu'nun yeni CFO'su ve icra kurulu üyesi. 


Gayrimenkul sektörünün önemli oyuncusu Ağaoğlu Şirketler Grubu, yeniden yapılanma süreci başlattı. Yılbaşında startı verilen çalışmanın ayrıntıları yılın ikinci yansı ile birlikte netleşti. Grupta, yönetim kurulunun yanı sıra icra kurulu oluşturuldu. Yönetim kurulu daha çok idari ve son karar mercii, icra kurulu da icrai faaliyetlerden, deyim yerinde ise yürütmeden sorumlu olacak. Başkanlığını Aktifbank'tan transfer edilen önder Halisdemir'in yaptığı icra kurulu 6 üyeden oluşacak. 


Ağaoğlu mevcut sektörlerini ve üzerinde yatırım planladığı alanları, altı grup başkanlığı çatısı altında topladı. İçinde inşaat gibi en temel sektörün yanı sıra sanayi gibi yeni sayılabilecek alanın olduğu, iş geliştirme gibi yepyeni sahaları da kapsayan grup başkanlıkları Ağaoğlu'nun 38 şirketinin sorumluluklarını paylaşacak. 


CEO DEĞİŞTİ 

Yeni oluşum ve yapılanmanın birden fazla gerekçesi ve hedefi var. İlk etapta, mevcut alanlarda hızla büyüyen grubun gireceği yeni iş alanları ile birlikte daha çağdaş, dinamik ve sağlıklı bir yönetime kavuşturulması amaçlanıyor. Şirketin gelecek 20 yıllık vizyonu ve faaliyet alanlarının yol haritası çıkarılacak. Başta Ali Ağaoğlu olmak üzere Ağaoğlu Ailesi ile birlikte kimi profesyonel yöneticiler yönetim kuruluna çekilecek. Bu noktada önemli gördüğümüz bir kararı da ifade etmek isteriz. 32 yıldır Ağaoğlu'nda çalışan, mesaisinin son 25 yılını genel müdür ve CEO olarak geçiren Hasan Rahvalı, CEO'luk görevini bıraktı. Rahvalı, yeni oluşumda yönetim kurulu üyesi olarak faaliyet yürütecek. Şirketin yeni CEO'su Aktifbank'ın eski genel müdürü olan Önder Halisdemir oldu. 


Hasan Rahvalı yeni oluşuma ilişkin, "Yönetim ile icrai işlerin ayrılması gerekiyordu. Uzun süredir düşündüğümüz bu ayrımı artık yapabiliyoruz. İcrai işler profesyonel bir ekip ile gerçekleşecek ve yönetim kuruluna rapor edilecek. Tüm çağdaş şirketlerde durum böyledir. Yeni oluşumda ben de CEO'luk görevini bırakıp, yönetim kuruluna geçeceğim" diye konuştu. 


İKİNCİ KUŞAK DEVREDE 

Yeni yapılanma ile birlikte bir noktaya daha dikkat çekmek isteriz. Yeni yapılanmada daha çok Ali Ağaoğlu ile özdeşleşen grupta ikinci kuşağın sorumluluğu artacak. Ağaoğlu geri planda kalacâk. Ali Ağaoğlu'nun oğlu Alican Ağaoğlu yeni Qİuşturulan sanayi grubunun'başına geçiyor. Ali Ağaoğlu'nun kardeşi Hüseyin Ağaoğlu'nun oğlu Hakkı Ağaoğlu da enerji grubundan sorumlu olacak. 


Ailenin Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitiren ikinci kuşak temsilcisi Onur Ağaoğlu da işlere dahil edildi. Hüseyin Ağaoğlu'nun oğlu Onur Ağaoğlu'na da, şirket içinde önemli bir inşaat projesinin sorumluluğu verildi. Şile'de yakın zamanda lansmanı yapılacak 48 villalık projenin tüm altyapısı Onur Ağaoğlu'nun sorumluluğunda hazırlandı. 2 yıldır üzerinde çalışılan proje bu ay içinde kamuoyuna tanıtılacak. Ali Ağaoğlu'nun kızı Sena Ağaoğlu'nun da finans bölümünde staj yaptığını belirtelim. 


İnşaat Grubu Murad Acar başkanlığında faaliyet yürütürken, Turizm Grubu'nun yönetimine ise Murat Türker getirildi. İş yaşamına inşaat ile başlayan Ağaoğlu'nda sonradan devreye turizm ve enerji alındı. Ardından kimi madencilik işletmeleri faaliyete geçirildi. Yeni yapılanmada, Ağaoğlu, sanayicilik yönünü güçlendirecek adımlar atacak. Maden işletmelerinin sayısı artırılırken, yepyeni ve adından ciddi anlamda söz ettirecek bir üretime de adım atılacak. 


YENİ YATIRIM YOLDA 

Bu konuda şimdilik konuşmak istemeyen ve izin süreçlerinin tamamlanmasını bekleyen Ağaoğlu kurmaylarından aldığımız bilgiye göre, yeni projeye ilişkin arazi alımı gerçekleştirildi. Yıldız Holding'ten alınan arazi üzerinde yeni proje için hazırlıklar büyük oranda tamamlandı. Yakın zamanda önemli bir sektörde, sanayi grubu çatısı altında 150 milyon dolar civarında olacak yeni yatırımın startı verilecek. Yeni yatırımın Batı Karadeniz bölgesi civarında olacağı belirtiliyor.


TEKNOLOJİYE ADIM ATACAK 

Grubun önemli gördüğü ve bir grup başkanlığı altında topladığı bir alan da iş geliştirme üzerine faaliyet yürütecek. Burada amaç, grubun gelecek yıllara dönük bulunacağı yeni sektörleri belirlemek. Henüz tam anlamı ile ortaya konmuş bir plan bulunmamakla birlikte iş geliştirme grup başkanlığının gündeminde teknoloji alanı yer alıyor. Bu alan çerçevesinde hangi noktada yatırımların devreye alınacağı konusunda ise istişareler gerçekleştiriliyor. Ancak Ağaoğlu'nun gündemine teknolojinin net olarak girdiğini belirtelim. 


Hasan Rahvalı, adı Ağaoğlu ile özdeşleşmiş bir isim. 32 yıldır grupta çalışıyor. Mesaisinin son 25 yılını genel müdür ve CEO olarak yürüten Rahvalı, yeni yapılanmada yönetim kurulu üyesi oldu. CEO'luk görevini, finans sektöründen transfer edilen Önder Halisdemir üstlendi. 


Ekonomist


Geri Dön