19 / 04 / 2024

AGİ dönemi sona eriyor!

AGİ dönemi sona eriyor!

Asgari ücretin 4 bin 253 TL olması ile beraber AGİ'nin ne olacağı merak konusu oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; yeni yılda AGİ uygulaması sona eriyor. 



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2022 senesinde geçerli asgari ücretin en alt rakamının 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını açıklamıştı. Posta'da yer alan habere göre; dün de Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin 166 lira 80 kuruş olarak tespitine yönelik  kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu tutar günlük brüt ücreti temsil ediyor. Bunun da aylık karşılığı 5 bin 4 liralık brüt asgari ücrete eşit düşüyor. 

VERGİNİN KALKMASININ YARARI NE?

Yüzde 50.5 zamla beraber asgari ücretteki Gelir Vergisi ve Damga Vergisi de kalkmış oldu. Bu önemli hamle tüm çalışanları ilgilendiriyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, tüm çalışanların asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden Gelir Vergisi’nin kaldırılacağını söyledi. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının önemli bir kazanım olduğunu, sadece asgari ücrette değil tüm ücretlerde 12 aylık brüt ücrete kadarki kısmın Gelir Vergisi’nden muaf olacağını söyleyen Kavlak, asgari ücretin üzerinde maaş alanların yüzde 4-7 arasında kazanımı olacağına vurgu yaptı. 

AGİ dönemi sona eriyor!

TÜM ÇALIŞANLAR KAPSAMDA

Böylelikle tüm işçi ve memurların 12 aylık asgari ücret tutarındaki kazançları yüzde 15 Gelir Vergisi diliminde olacak. Hem asgari ücretliler sene boyunca Gelir Vergisi diliminden etkilenmeyecek hem de tüm çalışanların 60 bin liraya kadar olan kazançlarından vergi alınmayacak. Yani alt limit olan 60 bin lirayı aşan kazançlar için vergi ödenecek. Söz konusu uygulamayla beraber Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da son bulacak. 

KAÇ LİRALIK ETKİSİ OLACAK?

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla asgari ücretlilerden gelecek sene alınması gereken 320 liralık Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’nden vazgeçildi. Bir başka deyişle işçi ve memur dahil bordrolu çalışan herkes asgari ücrete kadar olan kazançtan kalkan vergiden yararlanacak. Gelecek yıl tüm çalışanların 5 bin 4 liraya kadar olan brüt kazançları vergi dışı bırakılacak. Bu sayede bekar işçi ve memurun eline yaklaşık 320 lira fazla para kazanacak.

YASAL DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

AGİ, asgari ücret tutarındaki kazançlardan kesilen verginin bir kısmının iadesi demek oluyor. AGİ yoluyla bekar çalışanlara, kesilen verginin yüzde 50’si, eşi çalışmayan ve üç çocuklu çalışanlara ise yüzde 100’ü veriliyor. Artık asgari ücrete kadar olan kazançlardan Gelir Vergisi kesilmeyeceği için AGİ uygulaması da yeni yıldan itibaren sona ermiş olacak. Vergi muafiyeti sağlayacak söz konusu değişiklikler için yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

AGİ dönemi sona eriyor!

NET VE BRÜT ÜCRET İKİLEMİ

Çalışanların bazıları net ücret bazıları da brüt ücret üzerinden maaş almak için sözleşme imzalıyor. Asgari ücrete kadar olan kısmının vergi dışı olmasıyla artan tutar brüt ücretlinin maaşına yansıyacak. Net ücretle çalışanlara yansıtılıp yansıtılmayacağı konusu ise kafaları karıştırmış oldu. Daha önceki uygulamalarda AGİ, net ücretlere yansıtılıyordu. Bu konudaki tereddütlerin yapılacak yasal düzenlemeyle giderilmesi bekleniyor. AGİ’yi sonlandıracak yani asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını sağlayacak 13 maddelik kanun teklifi dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

ÜST DİLİME GEÇİŞİ YAVAŞLATILACAK

Asgari ücrete kadar olan kısmın vergi dışı olması çalışanların kazançları sebebiyle yüzde 15’ten yüzde 20’lik vergi dilimine girmesini de geciktirecek. Bu da maaşlarda vergi kaynaklı Nisan, Mayıs gibi başlayan düşüşleri erteleyebilecek.

2022 AGİ ne kadar oldu?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön